AKP’li eski bakanların Kongre hatırası

Yayın tarihi: 15 Mayıs 2022 Pazar 9:11 am - Güncelleme: 15 Mayıs 2022 Pazar 9:11 am

Yılmaz Polat

AKP’li eski bakanlar (Efkan Ala, Volkan Bozkır, İsmet Yılmaz, Mehdi Eker, Akif Çağatay Kılıç, Milletvekili Ahmet Berat Conkar) Genel Başkan Erdoğan’ın talimatıyla yaklaşık bir hafta Washington’da Kongre’de temaslarda bulundu.

Lobicilerin aldığı randevularla Senato’la Temcilciler Meclisi binaları arasında koşturdular, AKP’li Büyükelçi Murat Mercan eşliğinde siyasi, askeri ve ekonomik destek aradılar.

Heyet Başkanı Efkan Ala, ikili ilişkilerdeki sorunların çözümüne yönelik yapıcı bir atmosfer gördüklerini ve ‘Türkiye’ye F-16 satılması’ konusunda olumlu bir tavır sergilediklerini
söylemiş.

Gerçekte öyle mi?

Heyetin görüştüğü isimlere bakıyorum. Önemli iki kilit isim yok.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks.

Türkiye’ye yapılacak askeri satışların tümü bu komitelerden geçmedikten sonra gerçekleşmez. Bunu Büyükelçi ve yüzbinlerce dolar ödenen lobiciler bilir. Bu isimlerden randevu talep edildi mi? bilemiyoruz. İkisi Komite Başkanı da Demokrat Parti’den. Yani Başkan Biden’ın partisinden. Özellikle Menendez’in Türkiye’ye karşı olumsuz tavrını biliyoruz.

S-400 Rus füze sistemi Kongre’nin kırımızı çizgisi. Aynı zamanda yönetimin de. Bu nedenle Caatsa yaptırımları yürürlükte. Türkiye F-35 projesinden çıkarıldı, ödediği milyarlarca dolara el kondu.

Türkiye’ye yaptırım tasarıları sunan Senatör Menendez, Erdoğan’ı en sert biçimde eleştiren isimlerin başında geliyor.

Yani AKP’li heyetin temasların da anlattığı hükümetin ABD’yle uyumlu ‘Ukrayna’ politikası Kongre’yi harekete geçirmeye yetmez.

Ayrıca İsrail’le son zamanlardaki yakınlaşma politikası da henüz AKP Yönetimine ‘güven’ sağlamadı, Kongre’deki etkili Yahudi lobisini harekete geçirmeye yetmedi.

Peki Biden Yönetimi hala neden resmi bir mektupla Kongre’ye 40 F-16 savaş uçağı satışı için istekte bulunmadı acaba? Biden kendi partisinden olan isimlerle konuşup ikna edemez mi? Tabii ki eder. ‘ABD’nin ulusal güvenliği için gereklidir’ desin yeterli. Heyet başkanı Ala, konuştukları Kongre üyelerini F-16 satışı konusunda ’olumlu’ olduklarını söylemiş.

Şu ana kadar somut bir şey yok.

Umarız AKP heyetinin Kongre temasları ‘hatıra fotoğrafı’ olarak kalmaz.