AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplu alanlarda hizmet 22.00’da sona erecek

Yayın tarihi: 3 Kasım 2020 Salı 7:34 pm - Güncelleme: 3 Kasım 2020 Salı 8:56 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin yeni önlemler alındığını duyuran Erdoğan, restoran ve lokanta gibi toplu hizmet veren işletmelerin 22.00’da kapatılacağını açıkladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın konuşmasında İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem ve yeni tip koronavirüs pandemisine ilişkin başlıklar dikkat çekti. İzmir’deki deprem sırasında eşyalarını kurtaramayanlara 30 bin lira eşya yardımı yapılacağını söyleyen Erdoğan depremde evi hasar gören ev sahiplerine de 13 bin lira taşınma yardımı yapılacağını duyurdu.

Konuşmasının devamında yeni tip koronavirüs salgınına da değinen Erdoğan yeni önlemlerin de alındığını duyurdu. Erdoğan, “Lokanta, restoran, pastane, berber, internet kafe, tiyatro, konser salonu benzeri tüm iş yerlerinde hizmet 22.00’de sona erecek.” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“DEPREMDE 110 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ”

“Yükselen deniz suyuyla birlikte boğulan bir vatandaşımızla birlikte 110 vatandaşımızın cansız bedeni çıkarılmıştır. Enkaz altından sağ çıkarılan vatandaşımız sayısı şu an itibarıyla 107’dir. Arama kurtarma çalışmalarında enkaz altındaki son kişiye ulaşılana kadar umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Bölgede 44 tanesi 4’ün üzerinde olmak üzere 1600’e yakın artçı sarsıntı kaydedilmiştir. Yükselen deniz Seferihisar’ın Sığacık mahallesini 1 metrelik suyun altında bırakmış, 43 tekne karaya oturmuş, 40’ı kurtarılmıştır.

DEPREMDEN ZARAR GÖREN ESNAF VE SANATKARLARIN KREDİLERİNE ERTELEME

“Evleri hasar gören veya evlerine girmek istemeyen depremzedeler için 2700 çadır kurulmuş, gerekli ihtiyaç malzemesi gönderilmiştir. Halen faal olan 11 bin kapasiteli çadır kentlerde 6 bin vatandaşımız barınıyor. Kamuya ait tüm yataklı kurumlar da İzmir halkının istifadesine verilmiştir. İzmir’de evlerine girmek istemeyen vatandaşlarımız için 2700 çadır kurulmuş, yeteri kadar battaniye ve diğer ihtiyaç malzemeleri gönderilmiştir. Yıkımın yoğun olduğu Bayraklı’da bin adet birimden oluşan bir konteyner kent kurmaya hazırlanıyoruz. Yıkılmış veya yıkılacak durumda olan binalardan eşyalarını kurtaramayan vatandaşlarımıza 30 bin lira eşya yardımı yapıyoruz. Aynı şekilde evi hasar alan ev sahiplerine 13 bin lira, kiracılara 5 bin lira taşınma yardımı yapıyoruz. İzmir depreminde iş yeri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşlara 50 bin liraya kadar hibe desteği verilecektir. Depremden zarar gören esnaf ve sanatkarlarımızın Halkbank’tan kullandıkları kredilerin taksit ödemeleri de faizsiz olarak bir yıl süreyle ertelendi.”

“İZMİR’DE 530 HASARLI BİNA TESPİT EDİLDİ”

“Yapılan tespitlere göre İzmir’de çeşitli derecelerde yıkılmış ve hasarlı 530 bina, Manisa’da 16 bina bulunuyor. En çok hasar Bayraklı’dayken onu Bornova takip ediyor. Depremlerin önüne elbette geçemeyiz ama felaketlerin önüne geçmek için alacağımız tedbirler vardır. Bu çerçevede binalarımızı sağlama almak mecburiyetindeyiz. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde acil olarak 1.5 milyon konutun dönüşümünü hedefliyoruz. Bu yıl 100 bin konut hedefine ulaştık. Bu sadece devletin konut üretimiyle gerçekleşecek bir konu değildir vatandaşımızdan gayret bekliyorum.”

“İZMİR’DE KAÇ GÜN KALDIN?”

“Bu süreçte bizi en çok üzen birliğe, beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde yalan ve provakatif haberlerle gündemi zehirlemeye çalışanlardır. Bizim İzmir’e geldiğimizde müzikle karşılandığımızdan, Kızılay’ın alanda olmadığına kadar sosyal medyada bir çok yalan dolanmaktadır. Daha bu sabah enkazdan bir çocuğumuzu kurtarırken enkazların hala kaldırılmamasından şikayetçi olan biriyle deprem tartışması yapılamaz. Deprem gibi ortak bir acıyı istismar edenlerin sıfatları ne olursa olsun insanlıktan nasibini almamış mahluklar olduğuna inanıyorum. 5 gündür hala enkaz kalkmadı diyor ne kadar kaldın İzmir’de? Senin ordan çıkmaman gerekiyor. Orda senin bütün bölgeyi dolaşman gerekiyor. Bunu yapmayacaksın ama iftiraya devam edeceksin. Biz son ana kadar ordan çıkmayacağız Bay Kemal, oradan enkazlar çıkacak ve inanacağız ki bunların altında herhangi bir canlı yok tamam o zaman işimiz bitmiştir. Kriz merkezimizde ben neredeyse bütün kabinemle toplantı yaptım.”

“GÜNLÜK HASTA SAYIMIZ YÖNETİLEBİLİR SEVİYEDE”

“Salgında dünya çapında hasta sayısı 48 milyona yaklaştı. Kimi Avrupa ülkeleri yeiden kısıtlamalara başvurma yolunu seçti. Hasta sayılarının çok yüksek olduğu tüm ülkelerde salgın elden kaçmış vaziyettedir. Türkiye genel olarak kontrollü bir süreç yaşıyor. Sağlık altyapımızın gücü ve sağlık çalışanlarımızın gayreti sayesinde bir krizle karşı karşıya kalmadık. Günlük hasta sayımız hala yönetilebilir seviyededir. Özellikle İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımızdan koronavirüs konusunda daha fazla dikkat daha fazla hassasiyet bekliyorum.”

YENİ KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ

“Tüm Türkiye genelinde özel sektör ve kamuda esnek mesai uygulaması teşvik edilecek, pazar yeri ve market gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerdeki denetimler sıkılaştırılacak, paket servis hariç olmak üzere lokanta, restoran, pastane, berber, düğün salonu, yüzme salonu, hamam, halı saha, internet kafe, tiyatro, konser salonu benzeri tüm iş yerlerinde hizmet 22.00’de sona erecek.”

“YÜZ YÜZE EĞİTİM KARARINI DEĞERLENDİRECEĞİZ”

“Son kabine toplantımızda okullarımızdaki sınıfların bir kısmında daha eğitim öğretim yüz yüze başlaması kararını kamuoyuyla paylaşmıştık. Bugüne kadar ki uygulamalar sürecin çok ciddi bir sorunla karşılaşılmadan ilerlediğini gösteriyor. Salgının seyrine göre önümüzdeki haftalarda diğer sınıfların durumunu değerlendireceğiz.”