AKP’li çiftçiler isyan etti: Traktörlerimiz icraya gidecek

Yayın tarihi: 5 Ocak 2022 Çarşamba 6:48 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2022 Çarşamba 7:05 pm

Amasyalı çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatifi’nden kendilerine haciz gelince isyan etti. AKP’li olduklarını söyleyen çiftçiler, “Yıllardır AK Parti’ye oy vermiş insanlarız. Şu anda topraklarımız traktörlerimizin hepsi icraya gidecek” dedi.

Tarım Kredi Kooperatifi’ne borç sebebiyle hacizlik olan Amasya Büyükkızılca köylü çiftçiler, Büyükkızılca Tarım Kredi Kooperatifi önünde bir araya geldi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan çiftçilerden Fikret Bakır, “Yıllardır AK Parti’ye oy vermiş insanlarız. Şu an da topraklarımız traktörlerimizin hepsi icraya gidecek” dedi. Çiftçi Sebahattin Köten, “Cumhurbaşkanım bizim sesimizi duy. 150 hane icralık. Faizlerin silinmesini istiyoruz” dedi.

Kooperatif yetkilileri tarafında içeri alınmadığını söyleyen üreticiler, toprakları ve traktörlerinin icralık olduğunu söyledi. Çiftçiler, 2017 öncesinde olan borçların 2017 tarihine aktarılarak yeni alınmış gibi gösterildiğini, kooperatif yöneticilerinin çiftçilerin hesapları üzerinden para aktardığını iddia etti.

“150 HANE İCRALIK”

Amasya Büyükkızılca köyünden Ömer Sarı, Tarım Kredi Kooperatifi’ne borçlu olan çiftçilerin 2017’den önceki borçlarının görünmediğini, eski borçların 2017’de yapılan borç gibi göründüğünü söyledi. Tarım Kredi Kooperatifi’nin köylerinden 40 kişiye haciz gönderdiğini söyleyen Sarı, şunları söyledi:

“Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Fahrettin Poyraz atandıktan sonra bu çiftçilerimizin sırtındaki borç arttı. Faizleri sürekli ana para yaparak tekrar faiz uyguladı. Borçları katlana katlana borçları 2017’ye endeksledi. Fahrettin Poyraz borcunun üzerine yatmak isteyen çapulcu olarak bizi lanse etti. Kamuoyuna bizi, ‘borcunun üzerine yatmak isteyenler olarak lanse etti. ‘Yüzde 98 oranında çiftçilerimizi borçlarını yatırıyor sıkıntı yok’ diyerek kamuoyunu yanılttı. Fahrettin Poyrazın yüzde 98 kişinin borcunu ödediğini doğrulayarak kendileri de bir açıklama yaptılar. Gerçek anlamda araştırma yapılmış olsaydı. Çiftçi Tarım Kredi Kooperatifi’nden ne almış ne kadar faiz uygulanmış hesap kitap yapmış olsalardı. Bugün gerçekleri ve doğruları görmüş olurlardı.”

İçeriye alınmayan çiftçilerden Fikret Bayır, şunları söyledi:

“Yıllardır AK Parti’ye oy vermiş insanlarız. Bizim köyümüz genel anlamda AK Partili. Ama bu gidişle AK Parti bizim gözümüzde bitmeye başladı. Hiç yardımcı olunmadı. Şu an da topraklarımız traktörlerimizin hepsi icraya gidecek. Araçlarımıza binip çarşıya gitmeye korkuyoruz.”

Kadir Yüce isimli çiftçi ise “İcralar başladı. Tarım kredi kooperatifinin önüne toplandık hiç kimse bilgi vermiyor dışarı çıkmıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızdan çare bekliyoruz. Mazotun gübrelerin, fidelerin düşürülmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sebahattin Köten ise “Cumhurbaşkanım bizim sesimizi duy. Tarım kredi icraları gündeme getirdi. 150 hane icralık. Biz bu tarım kredi kooperatifinin borçlarına 5 eşit takside bölünmesini faizlerin silinmesini istiyoruz. Sana gönül vermiş insanlar 20 senedir seni destekliyoruz. Eğer sen bize destek çıkmazsan yalan yok CHP’ye falan gönül vereceğiz bundan sonra.” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMET TARIMIN ŞAH DAMARINI KESTİ”

Necati Sarı ise şu ifadeleri kullandı:

“Tarım bu ülkenin şah damarıdır. Bu hükümet bu şahdamarı kesti. Hükümetten bir yetkilileri çıkıp desin ki bütün tarım krediden olan çiftçilerimizin borçlarını siliyoruz desin. Gene battık. Bunlar tamamen zengine uyarlanmış bir sistem var tarımda. Tokat bölgesi domates ekmeyi bıraktı. Şimdi sıra bizde. Zaten birkaç kişi seraları satmaya karar vermiş biz de satacağız bu gidişle.”

‘Reise gönül verdim’ diyen çiftçi bile isyan etti