AKP’li Çavuşoğlu: Suriyelilerin yüzde 100’ünü göndereceğiz dersek doğru olmaz

Yayın tarihi: 22 Mayıs 2023 Pazartesi 8:38 am - Güncelleme: 22 Mayıs 2023 Pazartesi 8:38 am

AKP’li Mevlüt Çavuşoğlu  “Suriyelilerin  yüzde 100’ünü göndereceğiz dersek bu doğru olmaz. Bazı sektörlerde iş gücüne ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Habertürk’te Sena Alkan’a açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Yüzde 5,17’yi tamamen bir yere kanalize edilebilir mi, edilmez mi bunu anketlerde görmemiz lazım. Biz görüyoruz ki oradan bize gelecek oylar var. Kılıçdaroğlu’na hiç vermeyecek olanları görüyoruz. Muharrem İnce’ye FETÖ’nün organize ettiği açık. Millet İttifakı, Kılıçdaroğlu’nun HDP ve FETÖ ile girdiği angajmanı milliyetçi olan insan kabul edilemez. İkinci turda büyük oranda sayın Cumhurbaşkanımıza oy vereceklerini düşünüyoruz. Göç bir olgudur, sorundur. Dünyada hiçbir ülke, yönetim ‘ben kapılarımı açayım kim ülkeme gelirse gelsin’ demez. Tam tersine tedbir alır. Biz de sınırlarımızda çok ciddi tedbirler aldık. Ama diğer taraftan, üç tarafımızın denizle kaplı olduğunu unutmamak lazım. Bu sorun devam edecek bir sorundur dünyada. O yüzden nasıl yönetmeye kafa yormak lazım. Bunu sadece nefret söylemi, popülizmle çözemezsiniz. Çok sayıda Afgan’ı gönderdik. Suriye’ye de 550 bin göçmeni gönderdik. Ama bu sayı yetmez. Daha fazla göndereceğiz. Rejimle bir angajmana giriyoruz, bunun altyapısı için karar aldık. Ben niye seçim zamanı Rusya’ya Moskova’ya toplantıya gittim. Orada göç konusunu konuştuk.

Suriyeliler İstanbul’da kira fiyatlarını fırlattı! İşte son 5 senedeki değişim

“SURİYELİLERİN TAMAMINI GÖNDERECEĞİZ DERSEK DOĞRU OLMAZ”

Göçmenlerin güvenli şekilde dönmesi, altyapı hazırlanması, uluslararası toplumun verebileceği destekler, can güvenliği teminatı gibi önemli unsurlar var. Kararlıyız, döndüreceğiz ama insan onuruna yapılır şekilde yapmak lazım. Bu işin yol haritasını hazırlıyoruz. Yol haritası siyasi sürecin canlandırılması, Suriye’nin terörden temizlenmesi ve göçmenlerin güvenli şekilde geri gönderilmesi. Terörün olduğu yere Türkiye’deki Suriyeli Kürtler dönmek istemiyorlar. PKK’nın zulmünü orada yaşadılar. Sadece DEAŞ değil PKK aynı şekilde. Esad’la işbirliği yapmadan göndermek doğru olmaz. Can güvenliğinin teminat altına alınması lazım. BM’nin işin içinde olması lazım. AB dahil uluslararası toplumun destek vermesi lazım. Yol haritasında mutabık kaldık. Yol haritasını komite hazırlayıp bize sunacaklar. Göçmenlerin bir an önce gönderilmesi konusunda; güvenli bölgeye daha fazla Suriyeli göndereceğiz. Esad’ın kontrol ettiği bölgeye geri dönüş başlamış olacak.

Soylu: Suriyelileri gönderemeyiz, Allah bizi yakar!