AKP’li Çalık: Pervin Buldan ‘Bir süre misafir edilir, bırakılır’ dedi

Yayın tarihi: 17 Şubat 2021 Çarşamba 2:59 pm - Güncelleme: 17 Şubat 2021 Çarşamba 3:36 pm

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Meclis’te gündeme getirdiği, PKK tarafından kaçırılan vatandaşların durumuyla ilgili HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile yaptığı görüşmeyi anlattı. Çalık, “Terör örgütü PKK tarafından 2015 yılında kaçırılan Malatyalı Semih Özbey’in durumunu öğrenmek için o dönem HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ı aradım. Pervin Buldan ‘Sağlık durumu iyi. Bir süre misafir edilir, bırakılır’ dedi” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gara operasyonu ile ilgili TBMM Genel Kurul’da bilgi verirken, şehit olan 13 kişinin kaçırıldığı günlerde AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın, o dönem Grup Başkanvekili olan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’la yaptığı görüşmeyi gündeme getirerek, “Pervin Buldan dedi ki, ‘Biraz misafir edecekler sonra bırakacaklar.’ 10 tane çocuğa acımayan, askerime, polisime acır mı?” ifadelerini kullanmıştı.

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, Soylu’nun bu sözleriyle ilgili, “Bugün Meclis Genel Kurulu’ndaki Garê’ye ilişkin görüşmeler sırasında İçişleri Bakanı, ismimi kullanarak, alıkonulan bir askerle ilgili, bir AKP milletvekiline ‘Biraz misafir edecekler. Bırakacaklar’ dediğimi iddia etmiştir. Bu iddia kesinlikle gerçek dışıdır, saptırmadır ve kara propaganda amaçlıdır” demişti.

Söz konusu görüşmeyle ilgili Öznur Çalık’tan yazılı açıklama geldi. 13 kişinin kaçırıldığı dönemde ailelerle devamlı temas halinde olduklarını belirten Çalık, o dönemde ve sonrasında da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aileleri kendisinin görüştürdüğünü aktardı.

PKK tarafından kaçırılan vatandaşların durumuyla ilgili HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’ı aradığını anlatan Çalık, “Terör örgütü PKK tarafından 2015 yılında kaçırılan Malatyalı Semih Özbey’in annesi bir kanser hastasıydı ve diğer annelerimiz gibi yüreği yanıyordu, evladından haber almak istiyordu. Kimin kaçırdığını ve durumunu öğrenmek için o dönem HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ı aradım, annenin, ailenin durumunu konuştum. Pervin Buldan ise, ‘Kim kaçırmış bakalım size döneceğim’ dedi. Sonra tekrar bana dönerek, ‘Sağlık durumu iyi. Bir süre misafir edilir, bırakılır’ dedi. Ben de ailemize bu bilgileri verdim” iddiasında bulundu.

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’dan Süleyman Soylu’ya yanıt: Kesinlikle gerçek dışıdır

“İHD’DEN SES ÇIKMADI” İDDİASI

Semih Özbey’in babası Gürsel Özbey’in İnsan Hakları Derneği (İHD) ile görüşmesini kendisine aktardığını belirten Çalık, aralarında geçen konuşmayı şöyle aktardı:

“Baba Gürsel Özbey beni aradı. İHD evlatlarını kendilerine kavuşturacaklarını söylemiş fakat Türkiye’de hiçbir sorunla karşılaşmamak için bir teminat istemiş. Ben bu görüşmeyi Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Cumhurbaşkanımız da İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’yu hemen çağırdı, ‘Evlatlarımızı sınıra kadar getirsinler oradan teslim alalım, hiçbir müdahalede bulunmayalım. Yeter ki evlatlarımızı sağ salim ailelerimize teslim edelim’ talimatını verdi. Ben bunun üzerine evladımızın babası Gürsel Özbey ile tekrar görüştüm. Dedim ki; ‘İHD’ye gidip evlatlarımızı getirsinler, hiçbir zorlukla karşılaşmayacaklar’ dedim. Şunu da söyledim Gürsel Özbey’e; ‘İHD sadece sizin duygularınızı suistimal etmek için bunu yapıyor, getirecek olsalar hiçbir teminata gerek olmadan getirirler. İnşallah gerçek olur ve Semih evladınıza kavuşursunuz’. Ne yazık ki İHD’den bir daha ses çıkmadı.”