AKP’li Bülent Turan’dan ‘HDP’ yanıtı

Yayın tarihi: 7 Kasım 2022 Pazartesi 12:53 pm - Güncelleme: 7 Kasım 2022 Pazartesi 12:53 pm

AKP’li Bülent Turan AKP’nin HDP ziyaretine gelen eleştirilere yönelik açıklama yaptı. Turan, “HDP ile görüşmesek ‘Samimi değilsiniz’ derlerdi, Kaldı ki HDP ile ilk defa görüşmüyoruz” dedi.

AKP’li Bülent Turan, anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde HDP’nin ziyaret edilmesi sonrası başlayan tartışmalara yönelik açıklama yaptı.

Turan Halk TV yazarı İsmail Saymaz’ın sorularına şu yanıtları verdi:

-HDP’yi ziyaretiniz çizginizle çelişmiyor mu?

HDP ile ilgili duruş ve tavrı net olan bir partiyiz. Başından beri HDP’nin terörle arasına mesafe koyması gerektiğini söylüyoruz. Toplum kredi verdi aslında, demokratik sistem içerisinde olun diye ama onlar Kandil’den emir almayı tercih etti. HDP’nin terör örgütüyle iltisakını herkes bilir. Bu yüzden kapatma davası var.
Biz başörtüsü konusuyla ilgili CHP’nin açmış olduğu gündem üzerinden Meclis’te grubu olan partilerle görüşüyoruz. Görüşmeseydik, “Başörtüsüyle ilgili değişiklikte samimi değilsiniz” derlerdi bize. “Niye tüm gruplarla konuşmuyorsunuz?” derlerdi.

Kaldı ki HDP ile ilk defa görüşmüyoruz. Baro yasası sürecinde basına yansıyan görüntüleri hatırlayın. Ayrıca her salı tüm gruplar kendi arasında meclis gündemini görüşür. Mesele HDP değil. Mesele, grubu olan partilerle usuli süreçleri görüşmek.

“HDP’NİN GELECEK DÖNEMDE KANAATİNİ ALMAK GİBİ BİR TEKLİFİMİZ YOK”

HDP’nin genel merkezine gitmiş değiliz ki. HDP’nin gelecek dönemde kanaatini almak ve Anayasa’ya yazmak gibi bir teklifimiz yok. Teklif edilen metni, grubu olduğundan dolayı götürüp “Toplumun taleplerini değerlendirin” diyoruz. Bundan doğal bir iş olmaz ki. Gitmesek yanlış olurdu.

-Hem “terörle iltisaklı” deyip hem onunla anayasa yapmak çelişki oluşturmaz mı? Terörle iltisaklı partiyle neden anayasa yapıyorsunuz?

Sezgin Tanrıkulu dedi ki, “Türk Silahlı Kuvvetleri kimyasal silah kullanıyor.”

-Tam olarak bunu demedi.

…Bu suçtur. Bu suça rağmen biz istemesek de Tanrıkulu’nun komisyonlarında toplantı yapıyoruz. Altını çiziyorum. İstemiyoruz görmek, görüşmek ama meclisin bize verdiği yetki, toplumun bize verdiği görev gereği teamüllere uymak durumundayız. Ben Tanrıkulu ile de onun gibi düşünenlerle de HDP ile de görüşmem, görüşmek istemiyorum.
-Aynı örnek değil. Birinde tekil olarak Tanrıkulu’nu, diğerinde bütün bir partiyi söylüyorsunuz.

Altını çiziyorum, Meclis’te grubu bulunan tüm partiler diyorum. Başörtüsüyle ilgili CHP’nin açtığı konuyu, dönüşü olmayacak şekilde kapatmak için meclisteki partilerle görüştük, yine görüşüyoruz.

“MHP İLE ÇOK DİKKAT ETTİĞİMİZ BİR HUKUKUMUZ VAR”

-Ziyaretten MHP’nin ve Bahçeli’nin haberi var mı?

MHP ile karşılıklı çok dikkat ettiğimiz bir hukukumuz var. Bu hukukun gereği; gerekli adımları ve usulleri beraber belirlemektir. Ziyarette ben yoktum ancak MHP ile tüm önemli süreçleri beraber belirleyeceğimizi, ittifaka düşen anlayışın da bu olduğunu ifade etmek isterim. Ancak bu ziyaret AK Parti’nin yönetimindeki bir süreçtir.

ŞAMİL TAYYAR’IN ÇIKIŞINA YANIT: MECLİSTE GÖREV YAPMIYOR

-Şamil Tayyar ve Mehmet Metiner, neden çelişkilere dikkat çekti?

Arkadaşlarımız Meclis’te şu an görev yapmadıkları için farklı değerlendirmiş olabilir.

-Tayyar, MKYK üyesi. Meclis’te olmasa bile partide görevi var.

(Bu) Partinin kendi siyasi görüşmeleri değil, Meclis’te yapılan değişiklik için gruplarla görüşmesidir.

AKP’nin HDP ziyaretine MHP’den ilk çıkış