AKP’li belediyenin hayvan hastanesinde kediler açlıktan birbirini yedi!

Yayın tarihi: 20 Ekim 2021 Çarşamba 9:13 pm - Güncelleme: 30 Mart 2022 Çarşamba 12:38 pm

AKP’li Elazığ Belediyesi’nin Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi ile ilgili 21 Ekim’de duruşma görülecek. Duruşma öncesi ortaya çıkan bilirkişi raporunda bir kedi yavrusunun açlıktan ölü bir kediyi yediği belirtildi.

AKP’li Elazığ Belediyesi’ne ait Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi’nde hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu iddiası mahkemelik oldu. Elazığ Valiliği, sorumlu kamu görevlileri hakkında soruşturma izni vermedi. Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen soruşturma izninin ardından dört kişi hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ iddiasıyla Elazığ 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce dava açıldı. Hakkında dava açılan isimler arasında eski Veteriner İşleri Müdürü Vesile Tutcugil ve Veteriner Hekim Fikret Gürocak da yer aldı.

“ÖLÜ KEDİ, SAĞLIKLI KEDİ YAVRUSU TARAFINDAN YENİLDİ”

İddianamede yer alan 17 Temmuz 2017 tarihli bilirkişi raporunda sağlıklı ve sağlıksız hayvanların bir arada tutulduğu belirtildi. Duvar’dan Ardıl Batmaz’ın haberine göre, raporda şu ifadeler yer aldı:

“Kedi evinde sağlıklı kedilerin bulunduğunun belirtildiği ancak 3-4 adet ölü kedinin içeride bulunduğu, ölmüş olan kedilerden birinin, sağlıklı bir kedi yavrusu tarafından yenildiği, yine aynı kedi evi içerisindeki kum içerisinde ölü bir hayvanın bulunduğu” tespiti yer aldı. Köpeklerin kalmış olduğu padokların çok kalabalık ve düzensiz olduğu, sırasız ve hijyenden oldukça uzak olduğunun tespit edildiği raporda, “Bazı padokların bir günden daha uzun süreli temizlenmediği, ishal ve halsizlik gözlemlenen büyük hayvanların yanında sağlıklı yavruların karışık halde bulunduğu, sağlıklı hayvanların yanında ölü hayvanların bulunduğu belirlendi”

İLAÇLARIN SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ

Raporda, ölmek üzere olan bir kediyle ölmüş olan bir kedinin aynı sepette bulunduğu bilgisi de yer aldı. Tedavi için kullanılan ilaçlardan bazılarınınsa son kullanma tarihlerinin geçtiği ifade edildi. Tedaviden yeni çıkmış veya hala tedavisi devam eden hayvanların, diğer hayvanlardan daha fazla temizlik, hijyen ve bakıma ihtiyaçlarının olduğuna karşın bu hayvanların barınaktaki en bakımsız ve en kirli bölümde yer aldıkları kaydedildi.

ÖLEN HAYVANLAR ÇÖP KONTEYNERLARININ YANINA BIRAKILMIŞ

Bilirkişi raporunda bakım ünitesinde bulunan hayvanlara yapılan operasyon, teşhis, tedavi bilgisinin hiçbir şekilde bulunmadığı, barınak içerisinde ölen hayvanların saat sekizde personelin mesaiye başlamasıyla çöp konteynerlerinin yanına bırakıldığı ve belediye ekiplerine haber verilerek oradan uzaklaştırıldığı, ne yapıldığının bilinmediği belirtildi. Ayrıca barınağa giren ve çıkan hayvanların kaydının tutulmadığı, barınağa gelen, sevk edilen, doğal ortamına bırakılan, aşılanan, operasyon geçiren, tedavisi devam eden hiçbir hayvanın kaydının tutulmadığı ifade edildi.

SAVCILIK: ADETA HAYVAN SOYKIRIMI YAPILMIŞ

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), davaya katılma talebinde bulunduklarını duyurdu. İlk duruşmanın hâkimin mazereti sebebi ile görülmediğini hatırlatan HAKİM, Elazığ’daki ve tüm barınaklardaki hayvanların hak mücadelesinde dayanışma çağrısında bulundu. Savcılık tarafından sunulan sonuç bölümünde, “Hayvanların akıbetinin meçhul hale getirildiği, adeta hayvan toplama ve imha kampına dönüştürüldüğü, sağlıklı hayvanlarla hasta hayvanların aynı bölümlere konularak sağlıklı hayvanların hastalık kaparak ölmesine ısrarla sebep olunduğu, adeta bir hayvan soykırımı yapıldığı, çok aç olmayan bir kedinin, ölen bir kedinin cesedini asla yemeyeceği, hayvanların pis ortamlarda aç bırakıldıklarından dolayı tüm şüphelilerin sorumlu olduğu” belirtildi. Savcılık, “Şüphelilerin görevlerini kötüye kullanma suçundan cezalandırılmaları, işledikleri kasti suç nedeniyle özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkûmiyetleri halinde TCK 53/1 maddesinde sayılan belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmalarına karar verilmesini” talep etti.