AKP’li belediyede indirim kuponlu ekmek dönemi

Yayın tarihi: 13 Nisan 2022 Çarşamba 6:35 am - Güncelleme: 13 Nisan 2022 Çarşamba 2:29 pm

Gaziantep’te 2 lira 50 kuruş olan ekmeği 1 lira ucuz almaları için vatandaşlara indirim kuponu dağıtıldı. CHP’ler “Bu ekmek karnesidir. Çok üzüntü verici” dedi.

Sözcü’den Ahmet Kaya’nın haberine göre; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Fırıncılar Odası arasında geçtiğimiz gün bir protokol imzalandı. Vatandaşlar için ekmekte 1 liralık indirim kuponları hazırlandı. Bu kupon ile 2 lira 50 kuruş olan ekmek 1 lira elli kuruşa satın alınabilecek. Protokol gereği aradaki fark belediye bütçesinden ödenecek. CHP Şehitkamil eski İlçe Başkanı Umut Yılmaz, AKP’nin 20 yıldır iktidarda olduğunu belirterek, “Onlar dağıtılan kartlara ‘İndirim Belgesi’ diyor ama bize göre karne” dedi ve ekledi: “20 yılı aşkın bir süredir iktidarda olan bir partinin bu gün geldiğimiz noktada savaş dönemlerinde yaşanan ekmek karnelerini görmek üzüntü verici.”

Görüntüler ortada ama AKP’li Fatma Şahin, Sarıkaya’nın tokadını ‘Görmemiş’!

GIDA YARDIMI OLACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise bunun bir karne olduğu iddialarını reddetti ve 126 bin dar gelirli aileye aylık 150 ekmeği 1 TL indirimli olarak vereceklerini söyledi. Şahin, “Karne, piyasada bulunmayan bir şeyin ne kadar alınması gerektiğine ilişkin sınırlandırma belgesidir. Ekmekte sıkıntı yok. Bizim yaptığımız destektir. Ramazanda 150 milyon TL’lik gıda paketi yardımı da yapılacak” ifadelerini kullandı.

MARKETLERDE GEÇERLİ DEĞİL

CHP Şehitkamil eski İlçe Başkanı Umut Yılmaz belediyenin 1 liralık indirim kuponunun marketlerde geçmediğini söyledi. Yılmaz, indirimli ekmek kartlarının marketlerde de geçerli olması konusunda çalışmada bulunulmasını isterken, “Vatandaşlarımız sadece Suriyelilere tanınan haklardan faydalanmak istiyor” diye konuştu. Dar gelirlilere piyasa fiyatından 1 lira daha ucuz ekmek alma imkanı sağlayacak protokole ilişkin kararı, Gaziantep Valisi Davut Gül de sosyal medya hesabından, “Dar gelirli hemşerilerimiz somun ekmeği fırınlarımızdan 1,5 TL’den satın alabilecek. Aradaki farkı, belediyemiz karşılayacak” mesajıyla duyurdu.

EKMEK İNDİRİM KUPONU EN BAŞTAN BERİ SADECE EKMEK VE PİDE ÜRETEN FIRINLAR DÜŞÜNÜLEREK TASARLANDI

Konuya ilişkin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklama şöyle:

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentte dar gelirli ailelerin indirimli ekmeğe ulaşımı için düzenlenen kampanyayla ilgili eleştirilere ilişkin, marketlerin sisteme dahil edilmediğini, bu yüzden “markette geçmiyor” şeklindeki eleştirilerin haksız olduğunu bildirerek, ekmek karnesi dağıtıldığı yönündeki iddiaları da yalanladı.

Belediyeden yapılan açıklamada, ramazanda başlatılan ve tüm yıl boyunca sürmesi planlanan “Ekmek İndirim Kuponu” uygulaması ile ilgili yanlış kanaatleri önlemek amacıyla açıklama yapıldığı belirtildi.

Gaziantep Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Somuncular Odası iş birliğiyle hem Gaziantep’te yaşayan ihtiyaç sahiplerinin en temel gıda maddelerinden olan ekmeğe kolay erişimini sağlamak hem de fırıncı esnafına destek vermek amacıyla yeni bir uygulamanın hayata geçirildiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Uygulamayla somun ekmek ve pide, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım alan vatandaşlar tarafından 2,5 TL değil 1 buçuk TL’ye satın alınabilecektir. Uygulama önce somun ekmek üreten fırınlarla başlamış, dün itibariyle alınan meclis kararıyla da pide üretimi yapan fırınlara da teşmil edilmiştir. Fırınlar uygulamaya gönüllülük esasına göre katılmaktadır. Sistemde indirimli ekmek satın alan kişiden alınan kuponlar fırıncı esnafı tarafından belediyeye getirilecek ve bu kuponlar ile belirlenen ödeme Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacaktır.

Ekmek indirim kuponundan yararlanacak vatandaşlar ise Gaziantep Valiliğine bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında kaydı bulunan ve devletimizin koyduğu ihtiyaç sahibi vatandaş kıstaslarını sağlayan kişiler arasından seçilmekte, bu seçime başka bir şahıs ya da kuruluşun dahli olmamaktadır. Bu bilgiler ışığında uygulama henüz başlangıç aşamasında olduğu ve katılacak fırınlar peyderpey arttığı için bazı bölgelerde sıralar oluşabilmektedir. Bu durumun sona ermesi ve indirimli ekmek satan fırınların yaygınlaşması için çalışmalar sürmektedir.”

Ekmek indirim kuponunun en başından bu yana sadece ekmek ve pide üreten fırınların düşünülerek tasarlandığı aktarılan açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi.

“Marketler bu sisteme zaten dahil edilmemiştir. Haliyle hiçbir markette geçmiyor eleştirisi haksızdır. Ekmek karnesi çeşitli nedenlerden dolayı piyasada ekmek arzının yetersiz olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Gaziantep’te ekmek üretiminde herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin dağıttığı kuponlar indirim kuponudur. Bazı haberlerde ve sosyal medyada belirtildiği üzere karneyle uzaktan yakından ilgisi bulunmamaktadır. Gaziantep’teki önemli kurumların Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Gaziantep Modeli kapsamında yapılan bu uygulama sadece hem dar gelirlinin bütçesine hem de fırıncı esnafına destek vermeyi hedeflemektedir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımıza en başından bu yana gücümüz ölçüsünde verdiğimiz desteği sürekli kılmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Kar hayatı durdurdu AKP’li Fatma Şahin’in tepkisi gündem oldu: Sıkıntı ne?