AKP’li belediye 8 Mart’a katılan 3 kadını işten çıkardı iddiası

Yayın tarihi: 6 Nisan 2021 Salı 2:48 pm - Güncelleme: 6 Nisan 2021 Salı 2:48 pm

Mersin’de 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 3 kadının AKP yönetiminde olan Akdeniz Belediyesi tarafından “Kod 29” öne sürülerek işten çıkarıldığı iddia edildi. Kadınlar,  hukuksal mücadele başlatacaklarını söyledi.

Koronavirüs salgını sürecinde işten çıkarmalar yasaklansa da işçiler ‘Kod 29’ ile işten çıkarılmaya devam ediyor. ‘Ahlak ve iti niyet kurallarına uymayan haller’ gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, kıdem ve ihbar tazminatı alamazken işsizlik ödeneğinden de faydalanamıyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Esra Solin Dal’ın haberine göre 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 3 kadın AKP’li Akdeniz Belediyesi tarafından 31 Mart’ta “Kod 29” öne sürülerek işten çıkarıldı.

“BEBEĞİMLE BİRLİKTE MAHVOLDUK”

Bu kadınlardan 7 yıldır Akdeniz Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Birimi’nde, Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak 7 yıldır görev yapan Fatma Kılıç, önce temizlik görevlisi olarak sürgün edildiği ardından “Kod 29” ile işten çıkarıldığı iddia edildi. 6,5 aylık bebeği olduğu için temiz görevlisi olmayı kabul etmeyen Kılıç, belediye şirketi müdürünün kendisine “Doğurmasaydın, doğururken belediyeye mi sordun?” diye tepki gösterdiğini söyleyerek, tehdit ve mobbinge maruz kaldığını ifade etti.

Kılıç, 6,5 aylık bebeğiyle bir hafta boyunca şirket müdürüyle görüşebilmek için belediyeye gidip geldiğini, görevinden alındığı için odasını kullanamadığını belirterek, “Bir hafta boyunca belediyenin koridorlarında bebeğimle birlikte mahvolduk. Kimsenin umurunda da olmadı bu durum. Son olarak ‘Kod 29’ ile çıkarıldığımızı öğrendim. Bize gönderilen ihtarnamede, asılsız suçlamalar var. Bu suçlamalara karşı hukuksal süreci başlatacağız” dedi.

Akdeniz Belediyesi’ne bağlı Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde Peyzaj teknikeri olarak görev yapan Şükran Tamir de, 2012’den beri belediyede çalıştığını, 2018’de KHK ile belediyeden ihraç edildiğini ve verdiği hukuk mücadelesiyle 2020’de tekrardan belediyedeki işine başladığını anlattı. Tamir, 31 Mart’ta ise “Kod 29” ile işten çıkarıldıklarını söyledi.

“HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ”

Belediye tarafından işine son verilen Berivan Akın ise hukuki süreç başlatacaklarını belirterek şunları söyledi:

“Kod 29 maddesi işçilerin başında bir sopa olarak kullanılıyor. Ben 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıktan sonra bunu sosyal medyamda paylaştım. İki gün sonra hiçbir gerekçe sunulmadan görev yerim değiştirildi. Bana direk, ‘sokak süpürgesine gideceksin’ dediler. Kabul etmesem tutanak tutacaklarını söylediler. İzin aldıktan sonra eve gittim. Buna rağmen ertesi günü evime bir tutanak geldi. Tutanakta, ‘iş yerini terk etti’ diye yazıyordu. Bu adaletsiz uygulamalara karşı önce İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvurduk. ‘Kod 29’ adaletsizliğine karşı hukuk mücadelesini başlatacağız”