Haber

AKP'den tepkiler sonra 'infaz düzenlemesi'

Son zamanlarda çok sayıda suç kaydı bulunan kişilerin serbest bırakılması ve bu kişilerin suç işlemeye devam etmesi vatandaşların tepkisini çekmişti. Gelen tepkilerin ardından yeni bir infaz düzenlemesinin geleceği bildirildi.

Uyuşturucu, gasp gibi çok sayıda suçtan ceza alıp serbest bırakılanlar. Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden Yunus Emre Geçti gibi suçluların sokaklarda dolaşması vatandaşların büyük tepkisine neden olurken, bu durum halk arasında cezasızlık algısına neden oluyor.

2 YILIN ALTINDA CEZA ALANLAR HAPİS YATMIYOR

Cezasızlık algısına neden olan konuların başında çok sayıda suç kaydı bulunanların tutuklanmayıp ortalıkta dolaşması ile 2 yıl ve altında hapis cezasına mahkum olanların cezaevine girmemeleri oluşturuyor. Bunun için ceza infaz sisteminde köklü değişiklik yapılması planlanıyor.

Sabah gazetsinde yer alan habere göre, ceza infaz sistemine göre 2 yılın altında hapis cezasına mahkûm olanlar koşullu salıverme süresiyle beraber denetimli serbestlikle hiç cezaevine girmeden tahliye oluyor. Bu duruma son verilecek.
 

MUTLAKA CEZAEVİNE GİRMESİ SAĞLANACAK

Ceza İnfaz Yasası'nda yapılacak değişiklikle suç işleyen bir kişinin mutlaka cezaevine girmesi sağlanacak. Şu anda üzerinde durulan formüle göre hapis cezasına mahkum olanların en az bir ay cezaevinde kalmaları düşünülüyor. Bir ay alt sınır olacağı için alınan cezaya göre hapiste kalma süresi de artacak. Bir aylık hapis cezalarında ise birkaç gün bile olsa cezaevine girilecek.

Ceza infaz sisteminde yapılacak bu değişiklikle, trafikte insanlara saldıranlar, sokak ortasında kadınları yumruklayanlar, kadınları, çocukları taciz edenler, gasp, yaralama ve uyuşturucu gibi suçlara karışanlar mutlaka cezaevine girecek.

ADLİ KOLLUK, SİSTEMİ GÜNDEMDE

Çok sayıda suçlunun yakalandıktan sonra serbest bırakılması toplumda büyük bir tepkiye neden oluyor. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasına ise delillerin etkin ve zamanında toplanamaması, detaylı ve etkin bir soruşturma yapılamamasının neden olduğu düşünülüyor. Daha etkin soruşturma ve sağlam bir dosya ile hâkim karşısına çıkılabilmesi için adli kolluk sistemine geçilmesi planlanıyor.

DİREKT SAVCIDAN TAİMAT ALACAKLAR

Adli kolluk, bir olay ile ilgili soruşturma yürütürken emniyet ya da jandarma yerine savcılardan talimat alacak. Böylece savcı ve kolluk çok daha yakın çalışacağı için deliller hızla toplanacak ve güçlü dosyalar hazırlanacak. Bir kişi serbest bırakıldıktan sonra yeni delil ve görüntülerin ortaya çıkması gibi durumlar en aza inecek.