AKP’den Taliban’a yeşil ışık

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2021 Çarşamba 10:49 pm - Güncelleme: 25 Ağustos 2021 Çarşamba 10:49 pm

Taliban’ın Kabil Havalimanı için istediği teknik destek talebine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, yeşil ışık yaktı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın NTV canlı yayında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın Kabil Havalimanı’nın işletilmesi için Türkiye’den teknik destek istemesiyle ilgili konuşan Kalın, “Askerimiz çekildikten sonra da biz orada havalimanının işletmesine devam edebiliriz. Sivil uzmanlarımız havalimanı için destek verebilir. Bununla ilgili müzakereler devam ediyor. Bunu Türkiye’nin devam ettirmesi konusunda bir irade de ortaya koyuyorlar” dedi.

İbrahim Kalın’ın açıklamalarından satır başları;”ABD Afganistan’dan çekilme kararı aldığından itibaren biz de kendi planlarımızı yapmaktaydık. Uzun bir süredir bir Afganistan mesaimiz vardı zaten.

Afgan göçmen ABD konsolosluğunda kendini yaktı

“TÜRK ASKERLERİNİN TAHLİYESİ 36 SAAT İÇİNDE TAMAMLANABİLİR”

Süreci çok yakın bir şekilde takip ettik. Sahadaki gerçekleri görerek hareket etmek zorundaydık. Biz orada askerlerimizi tehlikeye atacak bir süreç içinde olmayacağımızı ifade ettik. Biz tüm planlarımızı yapmıştık. Askerlerimizin tahliye edilmesiyle ilgili hazırlıklar bir süredir devam ediyordu. Askerimiz orada büyük bir başarı sergiledi. Görevlerini yapmış bir şekilde askerimiz ülkesine dönüyor. Bugün bir uçak kalkmış durumda. 24 ya da 36 saat içinde Türk askerlerinin tahliyesi tamamlanabilir.

KABİL HAVALİMANI’NIN İŞLETMESİ

Askerimiz çekildikten sonra da biz orada havalimanının işletmesine devam edebiliriz. Sivil uzmanlarımız havalimanı için destek verebilir. Bununla ilgili müzakereler devam ediyor. Bunu Türkiye’nin devam ettirmesi konusunda bir irade de ortaya koyuyorlar. Afganların yaşadığı insani dramı göz ardı etmemek lazım. Kabil Havalimanı’nda ilk günlerde yaşanan dramı gördük. Havalimanında güvenliğin sağlanması gerekiyor. Bunun detayları konuşulacak ama bir güvenlik yapısı kurulması gerekiyor. Taliban’ın böyle bir kapasitesi olduğunu düşünmüyorum Onlar da muhtemelen bir hizmet talebinde bulunacaklar. Havalimanının tamamen devre dışı kalması onların da isteyeceği bir durum değil.

Merdan Yanardağ: AKP iktidarının Afganistan politikası bu kararla iflas etmiştir

“BİRKAÇ KOLDAN GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR”

Afganistan’ın etnik, mezhebi yapısını hatırlamakta fayda var. Burada mutlaka herkesin bir temsiliyetinin olması büyük önem arz ediyor. Ortaya çıkacak hükümetin yapacakları önemli olacak. Önümüzdeki günlerde, haftalarda ortaya çıkacak tabloyu görmek gerekiyor. Sürecin tümüyle dışında kalmak rasyonel değil, içinde kalarak takipçisi olacağız. Afganistan’da yaşanan bir istikrarsızlık her yeri, herkesi etkiliyor. Taliban’la istihbarat ve Dışişleri’nden görüşmeler yapıldı. Birkaç koldan görüşmeler devam ediyor.

GÖÇ DALGASI ENDİŞESİ

Göç olmaması için diplomatik temaslarımıza devam ediyoruz. Göç meselesinde bölge ülkeleri ve uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk alması gerekiyor. Türkiye göç meselesinde üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdi. Yasal olmayan göç için yeni tedbirler aldık. Türkiye hiç kimsenin göç ambarı değildir. İranlı yetkililerle göç durumu sürekli görüşülüyor.”

Suriyeli mülteci Hatay’da dükkanını açıp akşam da Suriye’ye dönüyor