AKP’den skandal uygulama: Kısa çalışma ödeneğinden bile vergi alınıyor!

Yayın tarihi: 13 Ocak 2021 Çarşamba 6:45 pm - Güncelleme: 13 Ocak 2021 Çarşamba 6:45 pm

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, pandemi sürecinde gelirini kaybeden yurttaşlara verilen paradan da vergi alındığını belirtti.

Twitter hesabından paylaşım yapan Bingöl, “Pandemide ücretsiz izne çıkartılan-gelirini kaybedenlere verilen nakdi ücret desteği 1.431 TL oldu. Ancak 11TL damga vergisi kesilip 1.420 TL ödenecektir. İşsizlik maaşından bile Damga Vergisi kesilen bir sistemde yapılacak ilk reform bu çağ dışı uygulamalardan vazgeçmek olmalıdır” dedi.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE ÜLKEMİZE HAS İLGİNÇ VERGİ UYGULAMALARI”

“Vergiyedair.com” isimli internet sitesinde “Pandemi Döneminde Ülkemize Has İlginç Vergi Uygulamaları” başlıklı bir yazı da yayımlayan Bingöl, özetle şunları söyledi:

“Pandeminin istihdamda, ticarette, üretimde, turizmde, ulaşımda yol açtığı sorunlarla mücadele için Devletler pek çok teşvik paketini uygulamaya soktu. Fakat, ülkemiz örneğinde bazı vergi politika uygulamalarını anlamakta ve anlamlandırmakta zorlandık. Bu tür vergi politika uygulamalarını bir arada sunacağım.”

  • Seyahat yasağı varken uçak biletindeki KDV’yi düşürdük,
  • Kapalı lunaparkın KDV’sini indirdik,
  • Turizm yok ama konaklama vergisini erteledik,
  • Sinema kapalı iken eğlence vergisini sıfırladık,
  • Berberleri kapattık, vatandaş evde tıraş olacak tıraş makinesinde vergiyi artırdık,
  • Çocuklara, gençlere sokağa çıkma kısıtlaması getirdik, evde sıkılan gençler oyun konsolu alacak oyun konsollarında vergiyi artırdık,
  • Virüs salgınından korunmak isteyen vatandaşın otomobil ihtiyacı artı, otomobilde ÖTV oranlarını artırdık,
  • Vatandaş işsiz kaldı, işsizlik maaşından: günlük 39,24 TL, aylık 1.177,2 TL nakdi ücret desteği verilen işçilerin bu ücreti üzerinden binde 7,59 damga vergisi almaya devam ettik,
  • Eğitimin uzaktan olduğu bu dönemde bilgisayar ya da tabletin KDV’sini değil bu ürünlerin tamir hizmetinin KDV’sini düşürdük,
  • Böylesi bir dönemde vatandaşın kullandığı temizlik ürünlerinin değil araç yıkama hizmetinin KDV’sini indirdik,
  • Çocuğunun sütünde, evine aldığı gıdadaki KDV’yi değil ama kısıtlama yapılan AVM’deki hamburgercinin KDV’sini düşürdük.

Tüm ülkeyi etkileyen sorunlarla ilgili politikalarda ciddiyet ve inandırıcılık mücadelede başarı için birinci şarttır. Vatandaşın, ekonominin ihtiyacına cevap vermeyen, etkisiz politikalar; uygulanan diğer ciddi politikalara olan inancı da zedeler. Bu nedenle, vergi politika tercihlerinde lütfen etki analizi yapınız. Önlem paketindeki listeyi uzatmak adına etkisiz, niteliksiz ve diğer tedbirlere olan inancı zedeleyen türdeki uygulamalardan lütfen kaçınınız.”

İşte o paylaşım;