AKP’den Mehmet Şimşek yönetimine ilk eleştiri

Yayın tarihi: 28 Şubat 2024 Çarşamba 6:08 pm - Güncelleme: 28 Şubat 2024 Çarşamba 6:22 pm

AKP Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Hazine ve Maliye Mehmet Şimşek’in ekonomi programını eleştirdi.

Hazine ve Maliye Mehmet Şimşek’in ekonomi programını AKP’den ilk eleştiri geldi.

İstanbul Sanayi Odası Meclisi’nin Şubat ayı toplantısına katılan AKP Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci faiz artırımını hatırlatarak “Sadece talebi azaltarak enflasyonu düşürmek mümkün değil” dedi.

İSO’nun X hesabından yapılan paylaşıma göre Zeybekci toplantıda şunları söyledi:

“Türkiye olarak bir hedefimiz var: Üretim, yatırım, ihracat, istihdam ve büyüme. Japonya, Kore gibi ülkeler bunu başarıyla gerçekleştirdi. Ama bu bir süreç meselesi. Bu sürecin başarıya ulaşması da ancak reel sektör ve devlet iş birliğiyle mümkün. Ekonomi politikamız kapsamında iş birliğini önemsiyoruz.

‘SADECE TALEBİ AZALTARAK ENFLASYON DÜŞMEZ’

Faiz artırımı sebebiyle talebe giden paranın para piyasalarına dönmesini bekliyoruz. Ama talebi azalttığınız zaman üretim de düşer. Üretimin düşmesi, istihdamın azalmasına ve satın alma gücünün düşmesine, dolayısıyla da küçülmeye yol açar. Bu Türkiye olarak istemediğimiz bir sonuç. Enflasyonla gerçek mücadele sadece üretim ile mümkün; üretim odaklı destek teşviklerini yoğun bir şekilde planlayarak ve hayata geçirerek, bununla birlikte iş gücü desteklerini artırarak ve üretim sahalarında enerji maliyetlerine yönelik destek vererek enflasyonu düşürmek mümkün. Bunları yaparsak enflasyonla mücadelede başarılı oluruz. Yoksa sadece talebi azaltarak enflasyonu düşürmek mümkün değil.

Türkiye olarak bazı gelişmelerin sonuçlarını yaşıyoruz. Türkiye’de 2018’e kadar lira olması gerekenden daha fazla değerliydi. Eğer 2018’e kadar lira enflasyon oranında değer kaybetseydi, ihracat ve ithalat rakamlarımız çok daha yüksek olurdu. Türkiye o dönemde yaklaşık 500-600 milyar dolar civarında refah tüketti. Bunun karşılığının ödenmesi gerekiyor. Ama bu süreci başarıyla atlatacağız.”

Kaynak: TELE1