İBB ve Marmaray arasında kart gerilimi

Yayın tarihi: 15 Nisan 2022 Cuma 5:10 pm - Güncelleme: 15 Nisan 2022 Cuma 6:02 pm

Artan akaryakıt fiyatlarına rağmen AKP ve MHP grubu İBB’nin zam yapmasını engelledi. İBB  Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, İBB’nin Marmaray’ı da finanse etmek zorunda kalacağını söyledi. Marmaray‘dan da açıklama geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) dün alınan karar ile öğrenci kartlarına gelen zammı İBB tarafından karşılanmasına karar verildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise  dün yaptığı konuşmada AKP ve MHP tarafından alınan kararı veto edeceğini açıkladı. Akaryakıt zamları ve döviz kurlarındaki artışı gerekçe gösteren İmamoğlu Cumhur ittifakının amacının İBB’yi batırmak olduğunu söyledi. Meclis kararının ardından İBB’den yeni bir açıklama geldi.

Oda TV’ye konuşan İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, meclisten geçen bu teklifle belediyenin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Marmaray şirketini de finanse etmek zorunda kalacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Bir hafta içerisinde mecliste alınan karar Ekrem İmamoğlu’nun önüne gelecek. Başkan kararı veto edeceğini açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın zamma karşı oldukları yönünde açıklamaları olmuştu. Fakat bu kararla aradaki fark İBB bütçesinden karşılanacak. Dolayısıyla Marmaray’ı da sübvanse etmiş olacağız.”

İBB Meclisi’nden ulaşımda ‘öğrenci’ kararı: İmamoğlu ‘Veto edeceğim’ dedi

“KDV VE ÖTV’NİN YARISINI ALMASINLAR”

Toplu taşımada öğrenci abonmanlarına yapılan zammın İETT otobüslerinde kullanılan akaryakıttan KDV ve ÖTV’nin yarısı alınmadığı takdirde karşılanabileceğini de vurgulayan Utku Cihan sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Öğrenci abonmanına yapılan zam sübvanse edilirse yıllık 520 milyon İBB’nin kasasından para çıkışı olacak. Bizim bir önerimiz var. Bunun yerine İETT otobüslerinde kullandığımız akaryakıttan devlet KDV ve ÖTV tutarının yarısını bile almasa yaklaşık 500 milyon lira yapıyor. Dolayısıyla biz bu indirimi sübvanse edebiliyoruz.”

İBB Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, Marmaray’a yapılacak zammın yükünün de İBB’ye yüklendiğini söyledi.

Ongun’un paylaşımı şöyle:

“İBB olarak Ulaştırma Bakanlığı’nı sübvanse etmemiz isteniyor. İstanbulluların takdirine sunarız”

MARMARAY’DAN AÇIKLAMA

Murat Ongun’un açıklamasına Marmaray’dan yanıt geldi. Açıklamada, “Yalancılıkta zirve yaptılar! Öğrenci tarifesi kararı yürürlüğe girerse Marmaray kendi sübvansiyonunu yapacaktır.” denildi.