AKP’den geri adım! Kadınlar için soyadı düzenlemesi Yargı Paketi’nden çıkarıldı

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2024 Pazartesi 4:02 pm - Güncelleme: 22 Temmuz 2024 Pazartesi 4:23 pm

AKP, kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanamayacağını içeren maddeyi tepkilerin ardından yargı paketinden çıkardı.

AKP iktidarı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına rağmen, kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanamayacağını dair düzenlemeyi 9. Yargı Paketi’ne ekleyip TBMM’ye göndermişti.

İKTİDARDAN GERİ ADIM

Muhalefetin ve yurttaşların sert tepkisinin ardından iktidar bu konuda geri adım attı. Söz konusu madde, 9. Yargı Paketi’nden çıkarıldı.

CHP’Lİ NAZLIAKA: BU KADINLARIN KİMLİĞİNE SAHİP ÇIKMA HAKKIDIR

Yaşanan gelişmeyi CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, yaptığı basın açıklaması ile duyurdu.

Nazlıaka, şunları söyledi:

“Bizim çok üzerinde durduğumuz bir konu var. 9. Yargı Paketi’nde kadınlar için bir tehdit olarak duran soyadı dayatması. Biz, meseleye sadece bir soyadı seçimi olarak bakmıyoruz. Bu aslında kadınların kimliğine sahip çıkma hakkıdır. Bu aslında kadın erkek eşitliği hakkıdır. Bir ailenin eşitlik esasına dayalı olarak kurulmasıdır. Kadının bir kütüğünden başka soy kütüğüne geçmeme hakkıdır. Kadınların tercih hakkıdır. Kadınların kendi yaşam biçimlerini belirleyebilmesi demek, bir demokrasi hakkıdır. AYM’nin vermiş olduğu bir karar var. Anayasa’ya uyulması konusunu bizim hassas olduğumuz bir husustur. Sayın bakanla yaptığımız görüşmede, bu dayatmanın 9. Yargı Paketi’nden çıkartıldığı müjdesini sizlere vermek isterim”

AKP, kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanamayacağını içeren maddeyi tepkilerin ardından yargı paketinden çıkardı.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ