AKP’den CHP’ye geçen belediyede ‘tarikat’ temizliği

Yayın tarihi: 9 Temmuz 2024 Salı 10:50 am - Güncelleme: 9 Temmuz 2024 Salı 10:50 am

Yerel seçimde AKP’den CHP’ye geçen Sancaktepe Belediyesi’nde dini vakıf ve tarikatlarla yapılan protokoller sonlandırıldı.

31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den CHP’ye geçen Sancaktepe Belediyesi’nde iktidar yanlısı tarikatlara yapılan ayrıcalıklar son buldu.

Sözcü’den Fırat Fıstık’ın haberine göre, AKP döneminde yıllardır Nur Cemaati’ne bağlı Hayrat Vakfı ve AKP’lilerin yönetiminde olduğu İlim Yayma Cemiyeti’ne binalar tahsis edilmiş, bu binaların kirasıyla birlikte tüm giderleri belediye tarafından karşılanmıştı. 2015’te Nur Cemaati’ne bağı Hayrat Vakfı’yla imzalanan protokol ve 2018’de İlim Yayma Cemiyeti’ne bina kiralanma işlemi iptal edildi. Bu tahsis işlemleri için uzun yıllardır belediyenin kasasından yüz binlerce lira çıkmıştı.

YÖNETİM AKP’LİLERLE DOLU

Bu kurumlar aynı zamanda iktidara yakınlığıyla da biliniyor. Örneğin İlim Yayma Cemiyeti’nin yönetim kurulunda, AKP İstanbul Eski İl Başkan Yardımcısı Yusuf Tülün, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AKP Milletvekili İsrafil Kışla, AKP’den milletvekili ve belediye başkanlığına aday olan Yavuz Baysan ve Saim Bahadır gibi isimler yer alıyor.

Bu cemiyet daha önce de birçok belediyeden bina kiralamış, Milli Eğitim Bakanlığı’yla yapılan protokoller sayesinde yurt ve okul açma, bu yerlerde faaliyet gösterme fırsatı yakalamıştı.

Hayrat Vakfı da özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla imzalanan protokollerle tanınıyor. Bu protokoller üzerinden yapılan işbirlikleri ağırlıklı olarak küçük yaştaki çocuklarla yapılan faaliyetleri kapsıyor.

AKP döneminde İBB de İlim Yayma Cemiyeti’ne bedelsiz olarak Pendik’te 15 bin metrekarelik arazi vermişti.

Başakşehir’de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yine aynı cemiyet büyük bir alana yurt yapmak istedi. Bakanlık aracılığıyla da bu alan yine İlim Yayma Cemiyeti’ne tahsis edildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTU

Daha önce konuyla alakalı Sancaktepe Belediyesi Başkan Vekili İlknur Ünlü bir açıklama yapmış ve şunları söylemişti:

-Hukuken uygun olmayan bu tahsisleri, kendilerine yakın dernek ve vakıfları finanse ederek güçlendirmek amacıyla kullanmaya devam ediyorlar.

-Biz öğrenci yurtlarının kamu ve belediyeler eliyle gerçekleştirilmesi gerektiğini daha önce de ifade ettik.

İki vakfın kullandığı alanlar hem belediye tarafından tahsis edilmiş hem de elektrik, su giderleriyle kira masrafları tamamen belediye tarafından karşılanıyordu.

-CHP grubu olarak geçmişte yapılan bu protokollerle ilgili ilgili suç duyurusunda da bulunulmuştu.

-Dini vakıf ve cemaatlerle yapılan protokol iptalleri Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin’in oluruyla gerçekleştirildi.

Menzil tarikatında büyük kavga! Birbirlerine girdiler

Kaynak: Sözcü