AKP’de liste gerilimi: Baştan söyleseydiniz aday olmazdık

Yayın tarihi: 5 Nisan 2023 Çarşamba 11:31 pm - Güncelleme: 5 Nisan 2023 Çarşamba 11:31 pm

Üç dönem kuralının hatırlatıldığı AKP grup başkanvekillerinin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Baştan söyleseydiniz aday olmazdık” dediği öğrenildi.

Gazeteci Barış Yarkadaş, TELE1 ekranlarında Gürkan Hacır’ın sunduğu Şimdiki Zaman programında AKP kulisleri hakkında çarpıcı bilgiler paylaştı.

Barış Yarkadaş’ın aktardığına göre AKP’nin içindeki en büyük gerilim milletvekili liste gerilimi. Yarkadaş, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıda üç dönem milletvekilliği kuralını hatırlattığı, grup başkanvekillerinin de bu kuralın daha önce hatırlatılması durumunda aday olmayacaklarını söylediklerini iletti.

Gazeteci Yarkadaş’ın aktardığı kulis bilgilerine göre AKP’deki en önemli problemlerden biri de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun milletvekili yapılmaya ikna edilmeye çalışıldığı fakat Süleyman Soylu’nun milletvekilliği pozisyonunu “rütbe düşürme” olarak gördüğü için reddetmesi.

AKP’ye Sivas’ta soğuk duş! Bakan boş meydana konuştu

SÜLEYMAN SOYLU’DAN “TENZİL-İ RÜTBE” İTİRAZI

Yarkadaş, AKP’deki liste gerilimiyle ilgili şunları söyledi:

“Şimdi bugün AK Partililerle konuştuğumda büyük bir sancı var. Orada da üç dönem sancısı var. Mesela Hulusi Akar, Kayseri’den milletvekili adayı olmak istemiyor. Süleyman Soylu, bakanken milletvekili olmak istemiyor. Zaten yakın çevresiyle de bunu paylaşıyor. Sayın Erdoğan da yakın çevresine ‘Yükümüz çok’ demiş.

Grup başkanvekilleriyle toplantı yapıyor Erdoğan. Üç dönem şartını açınca Erdoğan grup başkanvekilleri Tayyip Erdoğan’a ‘Efendim keşke bunu en baştan söyleseydiniz aday olmazdık’ diyorlar. AKP’deki şu an en önemli gerilim liste gerilimi. Süleyman Soylu ikna edilmeye çalışılıyor. Süleyman Soylu kesinlikle milletvekili olmak istemiyor. Milletvekilliğini beş-altı senelik içişleri bakanlığından sonra tenzil-i rütbe yani rütbesinin düşürülmesi olarak görüyor.”

19 İLDE ORTAK LİSTE

Yarkadaş ayrıca AKP ile MHP arasında 19 ilde ortak liste hazırlamak için bir hazırlık olduğunu söyledi.

Yarkadaş, “AK Parti karar almış MHP ve diğer partilerle birlikte ittifaklarıyla 19 ilde ortak aday çıkaracaklar. Bazı illerde MHP’nin aday göstermeyeceği, örneğin Iğdır’da AKP aday koymayacak Kars’ta da MHP aday koymayacak. Bugün konuşulanı söylüyorum” ifadelerini kullandı.

DEVLET BAHÇELİ’NİN İYİ PARTİ ÇEKİNCESİ

Barış Yarkadaş son olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin milliyetçi seçmenin İYİ Parti’ye yönelme ihtimalinden çekindiği için AKP listelerinden girmeyi reddederek kendi listeleriyle seçime girmek istediğini söyledi.
Yarkadaş şu ifadeleri kullandı:

“MHP niye kendisi giriyor? Devlet Bahçeli yakın çevresine diyor ki: Ben 60 yıllık partiyim. Kendi logomla girmezsem Milliyetçi Hareket Partisi’nin varlığını inkar etmiş olurum. Bu Devlet Bahçeli’nin kendi yakın çevresiyle paylaştığı söylem. Devlet Bahçeli yakın çevresine diyor ki: Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhur İttifakı içinde ayrı bir listeyle girmezse, AKP listelerinden girerse ortada olan milliyetçi seçmen ‘Nasılsa MHP, AKP listelerinden Meclis’e giriyor, İYİ Parti’li milliyetçi milletvekilleri de daha fazla girsinler diyerek İYİ Parti’ye yönelir. O yüzden bizim kendi logomuzla seçime girmemiz lazım diyor.”

İYİ Parti’den istifa eden Yavuz Ağıralioğlu’na Devlet Bahçeli destek çıktı