AKP’de 50+1 çatlağı büyüyor: Uçum ve Tayyar tartıştı, Turan’dan açıklama geldi

Yayın tarihi: 19 Kasım 2021 Cuma 12:27 pm - Güncelleme: 19 Kasım 2021 Cuma 1:40 pm

AKP’de yüzde 50+1 tartışması yeni açıklamalarla büyüyor. Şamil Tayyar ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum tartışırken, Bülent Turan’dan “50+1 sistemin temeli” açıklaması geldi.

AKP’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde cumhurbaşkanı seçilme şartı olan yüzde 50+1’e ilişkin bölünme yeni açıklamalarla sürüyor. AKP MKYK üyesi Şamil Tayyar yüzde 50+1’e ‘karşı’ tutumunu sürdürürken, Cumhurbaşkanlığı ve AKP’den yüzde 50+1 ‘destek’ geldi.

AKP’li Tayyar, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanan yüzde 50+1 sisteminin Cumhurbaşkanına ve sisteme kurulan “tuzak” olduğunu iddia etti. Tayyar bu düşüncede olan isimleri “Soros ve ekibinin AK Parti içindeki uzantıları” ifadeleriyle niteledi ve sosyal medya paylaşımlarında “50+1 cumhurbaşkanımıza ve sisteme kurulan tuzaktı. Düzeltilebilirdi vakti geçti” dedi.

Tayyar’ın bu sözleri üzerine sosyal medya hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Tayyar’a cevap niteliğinde paylaşım yaptı ve şu ifadeleri kaydetti: “Türkiye’yi değil kendilerini düşünenler, ülke karşıtlığını iş edinenler, hakkımda ‘sorosçuluk yalanı’ yayma peşindeler. Ne yaparsanız yapın 2007 ve 2017’de iki kez halk tarafından kabul edilmiş Türkiye’nin sosyolojik ve siyasi istikrarının güvencesi 50+1 kuralından halk vazgeçmez.”

Cumhur İttifakı’nda kriz! ’50+1 Cumhurbaşkanımıza tuzaktı’

TAYYAR’DAN UÇUM’A: HADSİZ

Mehmet Uçum’un bu açıklamasından saatler sonra sosyal medya hesabından isim vererek açıklama yapan Şamil Tayyar, Uçum’un devlet memuru olduğunu belirterek, “Bir devlet memuru, siyasete racon kesemez. Siyaset yapacaksa, verir istifasını, çıkar er meydanına. Hodri meydan” dedi.

Tayyar’ın paylaşımı şu ifadelerle sürdü: ” ‘Soros’ dedik, ses Uçum’dan geldi. Hak etmediği koltuktan, koltuk sahibi olmayanları ‘kendini düşünmekle’ suçluyor. Cüretkâra bak. ‘Asla değişmez’ diyerek Cumhurbaşkanımızı da tehdit ediyor. Hadsiz, kimsin sen!”

Cumhur İttifakı’nda 50+1 krizi! Çiçek kendisini hedef alan Bahçeli’ye yanıt verdi

“BUNLAR MUHATABAMIZI DEĞİLDİR”

Şamil Tayyar’ın ağır ifadelerle dile getirdiği tepkisinin ardından Mehmet Uçum, sosyal hesabından bir açıklama yaptı. Uçum “Pozisyon ve statü siyaseti peşinde koşanlar, dar çıkarlarından başka değeri olmayanlar; yalanı, fitneciliği, fırsatçılığı normal görüyorlar. Adımızı kötü niyetle zikredenlere yönelik beyanımızı kendilerine prim yapmak için kullanmaya heves ediyorlar. Bunlar muhatabımız değildir” ifadelerini kullandı.

BÜLENT TURAN: PARTİ OLARAK BÖYLE BİR GÜNDEMİMİZ YOK

Tartışma sonrası konuya ilişkin DHA’ya açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, parti olarak böyle bir gündemlerinin olmadığının altını çizdi. Turan, 50+1’in iddialı bir yönetimi ortaya koyduğunu söyleyerek, “50+1, başkanlık sisteminin esası ve temeli. Uzlaşının da geniş katılımlı bir siyasal yelpazenin de karşılığı. Vesayetsiz, darbe girişimsiz, sorunsuz bir iddialı yönetimin olmasının en büyük gerekçesi 50+1. Onun için güçlü yönetim, güçlü iktidar 50+1 ile kurulabilir. 4 yıla yakın bir zamandan beri, şu anki başkanlık istemi hayata geçmiş durumda. Şimdiye kadar hiçbir siyasal kriz yaşamadık. Bunun temel sebebi 50+1. Başkanlık sisteminde tabii ki uyum yasası eksiklerimiz, usul hatalarımız olabilir. Bunları revize edeceğiz, ediyoruz da. Dolayısıyla 50+1 diye bir gündemimiz yok” diye konuştu.

Erdoğan Karamollaoğlu’na rest çekti: Tek doğru 50+1

 

“BİZİM DERDİMİZ DAHA YÜKSEK OY ALMAK”

Turan, daha fazla oy almanın yollarını aradıklarını belirterek, “Bizim 50+1 almak gibi bir endişemiz yok. Biz daha çok oy almanın endişesini paylaşıyoruz. Altını çiziyorum; tezkereye ‘hayır’ deyip, milletimizi üzen kıran adamlar mı bu ülkede 50+1 oy alacaklar? Partisinin oyunu yüzde 25’ten yüzde 26 yapamamış insanlar mı 50+1’in tartışmasını yapacaklar? Kendi vekilinin küfretmesinden sonra, hiçbir kurumsal duruş sergilemeyen, emekliler kulübü gibi davranan bir lider mi bu ülkede 50+1 rüyası görecek? 50+1 rüyası, hayali, gerçeği Erdoğan’a ve Cumhur İttifakı’na yakışır. İddia ediyorum; 50+1’in çok ötesinde çok fazla oy alarak yeni dönemi beraber inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na ‘helalleşme’ tepkisi: Ne kadar garip

Erdoğan 50+1’de topu Meclis’e attı

 

 

50+1 TARTIŞMASI NASIL BAŞLADI?

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşme sonrası, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartından şikayet ettiğini aktarmıştı. Karamollaoğlu’nun sözlerinin ardından siyasette 50+1 tartışması başlamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek, konuya ilişkin olarak, “Anayasa toplantısında 50 +1’in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye’yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum. Bu sözlerim iktidar ya da muhalefet yanlısı değil. Söylediğim cümleler gayet açık. 50 + 1 ciddi problem çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak.” açıklamasını yapmıştı.

MHP lideri Bahçeli de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cemil Çiçek’in açıklamasını “kuşku verici” olarak yorumlamış, “Bu tuhaf ve tahrip gücü yüksek sözlerin benzerini, Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini, siyasi anlaşmazlıkların içine düşmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek, sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Varsa ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Türkiye’nin kaostan, işgalden, imhadan kıl payı kurtulduğunu ne çabuk hafıza kayıtlarından çıkardınız. Buradan ne yapmaya, kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz?” diye konuşmuştu.

“Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli, yüzde 50 + 1’dir” diyen MHP lideri Bahçeli, “Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi, çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal teşkil edecek bir şekildir. Milletvekili seçmiyoruz, belediye başkanı seçmiyoruz, cumhurun bütününü temsil edecek Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Yüzde 50+1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhur İttifakı’nda 50+1 krizi! Çiçek kendisini hedef alan Bahçeli’ye yanıt verdi