AKP’de ‘Ayasofya’da namaz’ tartışması: Gelenin başımız üstünde yeri var

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2020 Çarşamba 11:40 am - Güncelleme: 15 Temmuz 2020 Çarşamba 11:40 am

AKP’nin MKYK toplantısında 24 Temmuz’da Ayasofya’da kılınacak namaz konuşuldu. Abdülkadir Selvi’nin aktardığı bilgilere göre Erdoğan, “İslam inancında ezan zaten namaza davettir. Bunu protokole bağlamak doğru değildir. Gelenin başımız üstünde yeri var” dedi.

Abdülkadir Selvi, AKP MKYK toplantısında konuşulan ‘Ayasofya’da namaz’ konusunun ayrıntılarını aktardı.

‘Ayasofya’da ilk namazı siz kıldırın’ talebine Erdoğan’dan üç kelimelik yanıt

Erdoğan’ın ‘hutbeyi siz okuyun’ teklifine sıcak bakmadığını ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın okuyacağını söylediğini belirten Selvi, liderlere davet konusunun da kabul görmediğini aktardı.

Selvi’nin aktardığı bilgiler şöyle:

AK Parti MKYK toplantısı Ayasofya kararının ardından yapıldığı için toplantıya haliyle bu konu damgasını vuruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın moralinin çok yüksek olduğu gözlerden kaçmıyor.

Ayasofya’nın cami olarak açılacağı 24 Temmuz günü için siyasi parti liderlerinin davet edilip edilmemesi konusu tartışmaya açılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan önerileri dinledikten sonra “İslam inancında ezan zaten namaza davettir. Bunu protokole bağlamak doğru değildir. Gelenin başımız üstünde yeri var” diyor. Böylece camiye protokol girmiyor.

‘HUTBEYİ SİZ OKUYUN’ TALEBİNE NE CEVAP VERDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın cami olarak açılması kararının çıktığı gün, “Cuma namazını sizin kıldırmanızı arzu ediyoruz” diyenlere “O kadar da değil” karşılığını vermişti. AK Parti MKYK’dan bazı isimler Erdoğan’a, “Ayasofya’da hutbeyi siz okuyun” teklifinde bulunuyorlar. Erdoğan, “Yok. Doğru olmaz. O planlandı. Hutbeyi Diyanet İşleri Başkanı okuyacak” diyor. Erdoğan’ın ayrıca Ayasofya Camisi’yle ilgili süreci artık Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yöneteceğini söylüyor. Erdoğan, Ayasofya’nın açılışına çocukları ve torunları ile birlikte katılacak. Cuma namazını ise Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş kıldıracak.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN