AKP yüzde 40+1 kapısını kapadı

Yayın tarihi: 4 Ekim 2019 Cuma 9:06 am - Güncelleme: 4 Ekim 2019 Cuma 9:07 am

AKP yüzde ‘40 artı 1’e kapısını kapattı. AKP’li yöneticiler böyle bir gündemlerinin olmadığını, 50 artı 1’den dönüşün olmadığını belirtti.

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in haberine göre; AKP’li yöneticiler “40 artı 1” tartışmasına ilişkin, “Böyle bir tartışma yok. Böyle bir tartışmayı açmadık ki biz. Bizim gündemimizde de yok” değerlendirmesini yaparken “50 artı 1’den dönüşün olmadığının” altını çizdiler.

“CUMHURBAŞKANI USULÜ ANLATTI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına da AKP’li yöneticiler, “Usulü anlattı. Ortada duruyor anayasa, daha bir sene önce yaptık, bunu yapmışken bu bizim gündemimizde değildir. Bunu da yapacak Meclis’tir, diğer siyasi partilerdir, dedi. Bu usule ilişkin. Usul açısından Cumhurbaşkanımız ‘Bu bizim işimiz değil, Meclis’in işidir, dedi, bu usule ilişkin” değerlendirmesini yaptılar.

“YÜZDE 50 ARTI 1 TÜRKİYE MUTABAKATI İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR”

AKP’li yönetici, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yüzde 50 tasarımı her şeyden Türkiye’nin istikrarı için. Yüzde 50 artı 1 olduğu zaman kimseyi dışlayamazsın. Yüzde 50 artı 1 Türkiye mutabakatı için olmazsa olmazdır. 50 artı 1’den dönüş yok. Çok doğru bir sistem. İdeal olan yüzde 50 artı 1’dir. AKP’nin gündeminde 40 artı 1 yoktur. 50 artı 1 Türkiye için ideal bir sistemdir. CHP’yi AKP olarak iktidara taşımayı düşünsek ‘ne yapalım ne yapalım’ desek aklımıza yüzde 40 artı 1’den başka fikir gelmez. Türkiye için ideal sistemi yüzde 40’a indirmek toplum nezdinde de çok yadırganır. Bugüne kadar cumhurbaşkanlığında ikinci tura kalan bir seçim yok. İki kere seçtik. İkisinde de fazlasını aldık. Buna ihtiyaç yok. Siyasi olarak yakın görüşler birbiriyle ittifak yapsın dediğiniz de yüzde 33’e, 66 çıkar” görüşünü dile getirdi.

İYİ PARTİ YORUMU

AKP’li yetkili, İYİ Parti’den ittifak konusunda gelen açıklamalara da, “İYİ parti bir an için CHP ile ittifak yapmış ise de bu geçici bir durumdur. Siyasi partinin liderliği tabanının görüşüne göre ittifaka girmesi gerektiğinden CHP ile girdiği ittifak kalıcı olamaz. Ya tabanını tutamaz ya da acilen kendi ittifak anlayışında parti politikaları parti programı çerçevesinde yakın olan ittifakların içerisine girmesi lazım” değerlendirmesini yaptı.