AKP ve MHP, Kobani eylemlerinin araştırılması için verilen önergeyi reddetti

Yayın tarihi: 6 Ekim 2020 Salı 6:31 pm - Güncelleme: 6 Ekim 2020 Salı 6:50 pm

Halkların Demokratik Partisi tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 6-8 Ekim Kobane protestolarının araştırılmasına ilişkin verilen önerge AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, 6-8 Ekim 2014 Kobani protestoları sırasında yaşanan ölümler ve yaralanmalarla ilgili, ulusal ve uluslararası hukuk bağlamında sorumlulukları bulunan kamu görevlilerinin araştırılması, bu görevliler hakkında soruşturma yapılması amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

Önerge, AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Genel Kurul’da oylamaya sunulan önergenin gerekçesi üzerine kürsüde söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kobanê eylemeleri ile ilgili soruların yanıtlanması gerektiğini vurguladı. Beştaş, “Kobanê protestoları 6 Ekim’de değil, 15 Eylül’de Kobanê’nin IŞİD tarafından kuşatılması ile başladı” dedi.

“HUKUKTA YERİ YOK”

Türkiye ve dünyanın birçok yerinden IŞİD saldırısına karşı Kobanê halkı ile dayanışmanın başladığını ve hızla yayıldığını belirten Beştaş, “İktidar 6-8 Ekim HDP MYK’sinin çağrısıyla bu olayların meydana geldiğini söylüyor. HDP MYK’nın resmi bir kararı yok. Bütün mesele atılan tweetlerdir. Bu teweetlerde de demokratik protestolara çağrı vardır. Kobanê halkıyla dayanışma çağrısı vardır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve birçok savcılık dönemin MYK üyeleri ve milletvekillerine soruşturma başlattı. Bu soruşturmalara herkes gidip beyanlarda bulundu ve soruşturma hala devam ediyor. Yani yargıdan kaçan hiç kimse yoktu. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 6 yıl sonra tekrar haklarında aynı fiilden tutuklama kararı verildi. Bunun hukukta yeri yoktur” diye konuştu.