AKP Sözcüsü Çelik’ten ‘Kobani olayları soruşturması’na ilişkin açıklama: Yargının bileceği iş

Yayın tarihi: 29 Eylül 2020 Salı 6:54 pm - Güncelleme: 29 Eylül 2020 Salı 6:56 pm

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, HDP’lilere yönelik başlatılan ‘Kobani olayları soruşturması’na ilişkin, “Devlet kurumlarının yıkılması ve zarara uğratılması gibi birçok konu var. Bunların üzerine gidilmesin mi? Soruşturulmasın mı? Hangi dosyanın içinde kim var buna karar veren biz değiliz” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Çelik, HDP’lilere yönelik başlatılan ‘Kobani olayları soruşturması’na ilişkin, “yargısal süreç hukuka uygun şekilde sürüyor” diyerek, şunları söyledi:

“Diyarbakır’da olaylar başladı. 7-8 Ekim’de Türkiye genelinde isyanlar başladı. 37 vatandaşımız bu eylemlerde hayatını kaybetti, 761 vatandaşımız yaralandı. O zaman hangi siyasilerin bu eylemler olurken nasıl teşvik dili kullandığı kayıtlarda duruyor. Bölgedeki diğer Kürt unsurlardan Kobani Kürtlerine yardım etmeye çalışan Kürtleri PKK engelliyordu. Yeter ki PKK’nın propagandası yapılsın diye. PKK istiyor ki oradaki Kürtler ölsün, kendi propagandasını yapsın. Sayın Cumhurbaşkanımızı arayanlar hiçbir şey yapmadılar. Cumhurbaşkanımız sayesinde yardım eli uzatıldı, 100 bin Kürt vatandaşı Türkiye’ye alındı. Tamamen insanı sebeplerle Türkiye oradaki Kürt vatandaşların canını kurtardı.”

“YARGININ BİLECEĞİ İŞ”

“Bu kadar zaman geçtikten sonra niye böyle yapılıyor. Bu yargının bileceği iş. Sonuç itibariyle biz dosyaları bilemeyiz. Ama Türkiye’de Kobani olayları birilerinin açık ifadeleriyle ‘PKK terör örgütü değildir’ diyenler o gün açıkça isyan çağrısı yaptılar. İnsanların öldürülmesine, dükkanların yağmalanmasına çağrıda bulundular. Yargısal süreç, hukuka uygun bir şekilde sürüyor. Şimdi birileri çıkıp, terör örgütüne “PKK terör örgütü değildir” dediğinin o kişinin demokratik bir zihniyetin içinde kaldığını söylebilir miyiz? Bir kişi kendisine siyasetçi diyorsa, siyasal katılma yolu demokrasiden yana olmak, hukuktan yana olmak bakımından açıktır tabi ki. Bunun da 1. maddesi teröre karşı olmaktır.”

NE OLMUŞTU?

HDP’ye yönelik ‘Kobani’ olayları gerekçesiyle operasyon yapıldı. Operasyon kapsamında, Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya ile Altan Tan başta olmak üzere 82 kişi gözaltına alınmıştı. HDP’lilerin gözaltı süreleri uzatılmış, emniyetteki ifadelerine başlanmıştı.

Flaş… Son HDP’li belediyeler de kayyuma gidiyor: 82 gözaltı kararı