AKP Sözcüsü Çelik: “Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sonucundan mesaj alınsın talimatı verdi”

Yayın tarihi: 10 Nisan 2019 Çarşamba 7:00 pm - Güncelleme: 10 Nisan 2019 Çarşamba 7:01 pm

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, açıklamalarda bulunuyor. Çelik’in konuşmasından satır başları şöyle:

Dünya demokrasi tarihine geçecek bir başarıdır bu. AK Parti 15’inci kez büyük milletimizin teveccühüne layık olarak seçimlerden birinci çıkmıştır. Demokrasi tarihinin kendi içerisinde bir takım genel geçer algıları vardır. Bunlardan bir tanesi; iktidardaki parti ya da partiler yıpranır, muhalefetteki partiler büyür. Ama belki de dünya demokrasi tarihine geçecek şekilde, sürekli iktidardaki parti olan AK Parti büyümekte, milletle bağını kopartmamaktadır.

Buna karşın muhalefetteki partiler ise muhalefette olmalarına rağmen daha çok milletin sözünü dillendireceklerine başka işlerle meşgul oldukları için… Çeşitli yerlerde bununla ilgili incelemeler yapılır. Mesela Japonya’da yapılır… AK Parti açısındansa başlı başına çalışma yapılmasını gerektirecek kadar başarı örneğidir bu.

Bu desteğe layık olmak için, AK Parti sürekli olarak milletle bağını nasıl güçlendireceğini çeşitli birimlerle değerlendirir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, beldelerde, illerde, ilçelerde vatandaşın verdiği mesajın tam olarak anlaşılması için araştırma talimatı vermiştir. Vatandaşımızın memnun olmadığı konular hangisidir? Beklentileri ne şekildedir? Milletin ruh köküne bağlı siyasi hareket olarak siyasetimizi nasıl yönetmeliyiz? Bunun anlaşılması için bütün birimlere talimat vermiştir. Bugün şimdiye kadar seçim sürecinde yapılan çalışmalarla ilgili olarak değerlendirme sunumu yapılacaktır.

Seçim İşleri Başkanlığı da bir sunum gerçekleştirecektir. Geçmişte Meclis Başkanlığı yapmış, merkez sağ içinde yer almış ve sürekli vesayet odaklarıyla birlikte olan bir şahıs bu seçimin intikam seçimi ifadesinde bulunmuştur. Bu sistemleri birbiriyle intikam ilişkisine sokmak son derece yanlıştır. Türkiye’nin neden parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtiği açıktır. Geçmişte yargı ve darbe vesayetiyle paramparça olmuş yapılar içerisinde neredeyse 9 aya bir hükümet düşmüştür.

“İntikam diye sunanlar milletten cevabını almış oldu”

Türkiye bunun acısını çok çekmiştir. Sistem değişikliği ihtiyacını birilerini rejim değişikliği diye kilitledi. Vatandaşımız istikrarın kazanımını çok net şekilde gördüğü için sistem değişikliğine destek verdi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçmiş olduk. Cumhur İttifakı yerel seçimlerde birinci çıkmıştır. Bu intikamdan bahsedenler yanlış bir biçimde sistem değişikliğini intikam diye sunanlar milletten cevabı almış oldular. Yerel seçimlerde de milletimiz buna onay verdi. Sistem değişti, o sistem referandumla, genel seçimle ve yerel seçimle onaylandı. Siyasetin öznesi birtakım oligarşik gruplar değil millettir.

Tabi bizim geleneğimizdir. Cumhurbaşkanımızın birimlere verdiği talimat çerçevesinde biz bu çalışmaları gerçekleştireceğiz. Aynı şekilde hiç aksamaksızın gerek parti olarak faaliyeti sürmektedir. Cumhurbaşkanımız faaliyetlerini sürdürdüğü gibi; gördünüz Rusya ziyareti oldu, Bolivya Başkanını kabul ettiler, bugün Gölbaşı’ndaydı.

“26-27-28 Nisan’da istişare ve değerlendirme toplantısı yapılacak”

Bu verdiği talimatlar birimler tarafından yerine getirilirken, 28’inci istişare ve değerlendirme toplantısı yapılacaktır. 26-27-28 Nisan’da Kızılcahamam’da gerçekleştirilecektir. Toplantıya MYK MKYK üyeleri, Bakanlar Kurulu, gençlik kolları MYK’sı, kadın kolları MYK’sı, büyükşehir belediye başkanlarımız, il belediye başkanları katılacak, ilçe belediye başkanları ve belde belediye başkanları toplantıya davet edilecektir. Böylece henüz bir ay bile geçmeden bu değerlendirme kapsamlı şekilde yapılacaktır.

AİHM’e seçilen Türk yargıç

Saadet Yüksel’i AİHM hakimi seçilmesini tebrik ediyoruz. Saadet hanımı kutluyoruz. İnsan hakları yargısının, yargısal aktivizm dediğimiz bir takım siyaset mülahazalardan uzak olarak icra edilmesi, dünyada referans verilen en önemli alanlardan birisi olması nedeniyle önemlidir.

İsrail örneğinde olduğu gibi uluslararası hukuka karşı pervasız uygulamaların olduğu dönemde, insan hakları yargısı önemli hale gelecek. Umuyoruz ki önümüzdeki dönemde bu prensiplerin korumasına Türkiye’den seçilmiş bir hakim olarak büyük bir katkısı olacaktır.

İsrail seçimleri

Neticenin Cuma günü ortaya çıkacağı söyleniyor. Yakın şekilde takip ediyoruz. Maalesef Filistinlilere düşmanlık yönünde hepsinin arasında bir yarış olduğunu görüyoruz. Filistinlilerin haklarına tecavüz eden, uluslararası hukuku ve BM kararlarını hiçe sayan yaklaşım genel kural haline gelmiştir. Netanyahu da yolsuzlukları unutturmak için Batı Şeria’daki işgali meşrulaştıracağına dair yaklaşımda bulundu.

Maalesef tabi bunun gerisinde ABD Başkanı’nın Kudüs kararı ve Golan Tepeleri konusunda pervasız yaklaşımları cesaretlendirmesi vardır. Önümüzdeki dönemde daha sağ duyulu şekilde ilerlemesi için Türkiye gerekli girişimi yapacak. Yanlış olan Kudüs, Golan Tepeleri konusunda seslerini yüksek şekilde çıkartmalarını ve aynı zamanda eylem olarak ortaya koymasını bekliyoruz.

İtalya Meclisi’ne 1915 önergesi

İtalya parlamentosuna 1915’te yaşanan olaylarla ilgili bir karar tasarısı gönderildi. Dışarıdaki diasporanın, Ermeni diasporasının yeni bir adımı bu. Bu önergeyi şiddetle kınıyoruz. Gereken açıklamalar da yapılmıştır. Bazı İtalyan makamlarının, katliamlarla önyargısız şekilde hesaplaşılması yönünde açıklamasıdır.

Ermeni diasporasının hiçbir şekilde bu ilişkilerin normalleşmesini istemeyen diasporanın oyununa geliyorsunuz. Katliamlarla yüzleşmekten bahsediyorsanız, kendi tarihinizle uğraşın diyoruz. Örneğin Libya’da 1911’den 1940’a kadar yaptığınız eylemlerle yüzleşmenizde bir fayda vardır. Sömürgeciliğin imza attığı acılar konusunda duyarlılık konusunda katkı sağlayacaktır. Kurduğunuz kamplarda yüz binlerce Afrikalı Müslüman hayatını kaybetmiştir. Sirenayka halkı katliamdan, büyük bir zulümden geçmiştir. 225 bin kişilik Sirenayka halkının dörtte biri hayatını kaybetmiştir. Burada kimyasal silah kullanımı, teslim olan savaş esirlerinin bile öldürülmesi, kimyasal bir takım gazların kullanılması gibi son derece vahim işlere imza atılmıştır. 100 bin Sirenaykalı zorla yerlerinden çıkarılarak etnik temizlik yapılmıştır. Eğer bu konuda yüzleşmelerin tarihe, insanlığa katkıda bulunacağını söylüyorsanız lütfen bunlarla yüzleşin. Başka devletlerin tarihini kurcalamayı bir kenara bırakın. Kaçan direnişçilere zehirli hardal bombası attınız. 1941’de 300 bin kişiyi katlettiniz.

“Bu, ilişkilere sis bombası atmaktır, uyarıyoruz”

Cumhurbaşkanımız çağrı yapmıştı. “Gelin arşivleri açalım” diye. Tarihçilerin halkların diyalog geliştirmesi gereken konularda bu şekilde yaklaşımların ilişkilere sis bombası atma haline geldiği konusunda bir kere daha uyarıyoruz.

Ayrıca bunlar her türlü normalleşmeyi de engellemektedir. Bu Ermenistan’da yaşayan Ermenilere verdiği en büyük zarardır. Çünkü soykırım ekonomisinden beslenen çıkar gruplarıyla Ermeniler arasında doğrudan bir ilişki yoktur.

İtalyan dostlarımıza hatırlatıyoruz. Önümüzdeki dönemde göç krizi, NATO, terörle mücadele başta olmak üzere pek çok işbirliği gereken konular vardır. Siyasetin varlık sebebi maliyetleri azaltmaktır. Bu şekilde Türk İtalyan ilişkilerinde geri dönülmez hasarlara yol açabilecek, geçmişi yanlış kurcalayan bu tutumun yanlış olduğu bir kere daha sağ duyu ile hatırlatıyoruz.

İstanbul seçimleri

Geçersiz oyların sayılmasıyla birlikte fark 14 binlere düştü. Binde ikilik farkın olduğu seçimde bu şekilde durumun berraklaşması gerekiyor. Arkadaşlarımız tüm sandıkların sayılması talebinde bulundular. Maalesef bu talebimiz kabul edilmedi. Avrupa’nın başkenti sayılabilecek bir yerde, bu kadar seçmen kitlesi varken; böyle bir durumda o koltuğa tartışmasız biçimde oturması gerekir.

29 binden olan fark 14 bine kısa bir sayım neticesinde düştü. Burada ortaya konulan iddialar, arkadaşlarımızın belgelerle ortaya koyduğu iddialar oyların tamamen sayılmasının vatandaşın iradesi açısından önemliydi. Reddedilmesi berraklaştırmadı, daha kaotik bir durum ortaya çıktı. Genel başkan yardımcımızın açıkladığı gibi olağanüstü itiraza başvuracağız…

CHP ‘sürekli olarak sonuçları kabul etmiyorsunuz, ekstra yollara başvuruyorsunuz’ gibi açıklama yapıyor. Arzumuz, sonuçların berrak bir şekilde ortaya çıkmasıdır. Başvurduğumuz yollardan hiçbirisi bugün icat edilmiş yollardan değildir. Peki şunu sormak gerekir… Meşru itiraz süreçlerini sürdürürken, sürekli olarak bize meşru haklarınızı kullanmayın, bu sayımlardan vazgeçin denmesinin manası nedir? Sistem ön görmeseydi zaten bunları koymazdı. Kanun koyucu niçin itirazları seçim sürecinin bir haline getirmiş? Şimdiki durumları ön görmüş. Pek çok belge, bilgi var. Bunlar YSK’ya aktarılıyor. Bu çerçevede sayım neticesi düşerken seçim sonuçları billurlaşmış olmuyor.

İtiraz hukuki midir? Evet hukukidir. Olağanüstü itiraz yine kanun koyucunun cevaz verdiği bir yoldur. Bizim arzumuz seçim sonucunun ortaya çıkmasıdır. Ankara’da gördük. İtirazlarımızı yaptık. Netice itibariyle YSK karar verdi. İlgili aday mazbatasını aldı. Tebrik edildi ve netice itibariyle mazbatasını aldıktan sonra Anıtkabir’e gitti. Sahte bir unvan yazmak için Anıtkabir defterini suiistimal etmedi. Ankara yeni belediye başkanı ile tanışmış oldu. Bu sürecin aynı şekilde İstanbul’da berraklaşması gerekiyor.

İmamoğlu’na tepki

Habire şunu getiriyorlar, bu sonuçları tanımıyorsunuz diye. Daha düne kadar YSK’yı tehdit ediyorsunuz diyorlardı. Şimdi utanmayacaklar mı? YSK bizim başvurumuzu reddetti. YSK’yı tehdit eden kimmiş? Medya organlarının başındaki ailelerini tehdit edenler, AA’yı eleştirebilirsiniz, genel müdürünü, ailesini tehdit ederseniz; Medya organlarını da eleştirebilirsiniz, o kişilerin soy adlarını vererek, şahısları hedef göstererek, medya organlarının başındaki ailelerin soyadlarını vererek böyle bir iş yaparsanız bu olsa olsa nefret suçuna girer. Yanlış iş yapıyorsunuz. YSK’yı tehdit ediyorsunuz.

Saygımız esastır. Yargının verdiği karar başımızın üstündedir diyoruz. Baskı kurulsaydı karar arzu ettiğimiz bir şekilde çıktı. Tam tersine özgür biçimde karar veriyor. En önemlisi şudur. Bir karar çıktığı zaman insanların kafasında şüphe kalmamalıdır.

İki, sayısal sonuç . sayılacaktır ve sonuç ortaya çıkacaktır. İstanbul açısından sonuç berraklaşmamıştır. Olağanüstü itiraz yoluna başvurulacaktır. Kendilerini özür dilemeye davet ediyorum. YSK’ya dönük tehditleri nedeniyle, Anayasa’yı yeniden okumaya ve YSK’yı oluşturan hakimler, AA’nın ailesini, medya patronlarının ailelerini tehdit eden CHP adayını yaptığı bu tehditler, aileleri hedef göstermesinden dolayı özür dilemeye davet ediyoruz. Bunu kamuoyu açık şekilde beklemektedir.

Büyükçekmece’ye neden seçimden önce itiraz etmediniz diyorlar. Seçimden önce sürenin izin verdiği kadar itiraz ettik. Ama seçim sonrasında da itiraz hakkımız var.

Tabii ki kazanana mazbata verilecek. Kimsenin mazbatasının gasp ediliği yok. Mazbata fetişimi içine girmeye gerek yok.

Suriyelilere yardımı kesen Bolu Belediye Başkanı’na tepki

Siyasi hayatımızda ilk defa açık bir ırkçılık ile karşı karşıya kaldık. CHP’nin Bolu belediye başkanı Suriyelilere yönelik maddi manevi bütün yardımı kesmiştir.

Kur’an-ı Kerim’i öperek göreve başlıyor. O öptüğü Kuranı okusaydı Bakara Suresi’nin 177. ayetini görecekti.