AKP’lilerden Kılıçdaroğlu’na ‘sözde cumhurbaşkanı’ tepkisi

Yayın tarihi: 10 Ocak 2021 Pazar 7:57 pm - Güncelleme: 10 Ocak 2021 Pazar 9:39 pm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, basına getirilen yasakları ve Sözcü gazetesinin Erdoğan tarafından ‘okunması çağrısını’ eleştirirken, “Sözde Cumhurbaşkanı” ifadesi kullanması AKP’liler tarafından tepkiyle karşılandı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Kılıçdaroğlu’na tepkisini  “Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sayın Cumhurbaşkanımıza ‘sözde Cumhurbaşkanı’ demesi demokrasiye ve milli iradeye saygısızlıktır. Kılıçdaroğlu, milletimizin iradesine ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden meşru makama saldırmaktadır. Girdiği her seçimi kaybetmiş Kılıçdaroğlu’nun, girdiği her seçimi kazanmış Cumhurbaşkanımıza demokrasiye ve hukuka aykırı şekilde hitap etmesi ‘Yassıada zihniyeti’nin göstergesidir” sözleriyle dile getirdi.

SÖZDE CUMHURBAŞKANI POLEMİĞİ: CHP’DEN AKP’LİLERE YANIT

ÇELİK: ÖZÜR DİLEMELİ

Çelik, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız meşru ve demokratik seçimlerle seçilmiş, Türkiye Cumhuriyeti’ni en yüksek düzeyde temsil eden meşru Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanımızdan ‘sözde Cumhurbaşkanı’ diye bahseden kişi demokrasi düşmanı olduğunu itiraf etmiş olur. Kılıçdaroğlu’nun seçimle işbaşına gelmiş Cumhurbaşkanlığı kabinesi ile 12 Eylül darbe rejimini mukayese etmesi ise milletimizle, demokrasiyle ve hukukla kavga etmektir. Kılıçdaroğlu bu sözleriyle ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesi ile kavga etmektedir. Kılıçdaroğlu siyasi ahlakla bağdaşmayan bu sözleri ile milletimizin iradesine saldırmıştır. Milletimizden ve Cumhurbaşkanımızdan özür dilemelidir. Tüm milletimiz şimdiye kadar olduğu gibi, meşru Cumhurbaşkanlığı makamına saygısızlık edenlere gereken dersi vermeye devam edecektir.”

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: SÖZÜN SAHİBİNEDİR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Anayasada yer alan devletin temel kurumlarını bizatihi hedef alan, itibarsızlaştıracak ifadeler, sadece bu kurumlara değil, siyasete, demokrasiye, millet iradesine ve nihayet devletin kendisine hasar verir. ‘Sözde Cumhurbaşkanı’ ifadesinin zararı, Anayasaya göre ve millet iradesiyle seçilen bir Cumhurbaşkanına değil, sözün sahibinedir. Anayasal kurumlara, meşruiyete, milli iradeye saygı göstermek herkesin vazifesidir.” dedi.

FUAT OKTAY: EN BÜYÜK SAYGISIZLIĞI YAPMIŞTIR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD’deki seçim sonuçlarına saygı gösterilmesini isteyen Kılıçdaroğlu konu kendi ülkesi olduğunda, girdiği her seçimden zaferle çıkan Cumhurbaşkanımıza ‘sözde’ diyerek millet iradesine en büyük saygısızlığı yapmıştır. Milletimiz bundan önceki her seçimde olduğu gibi bu sözlere hak ettiği cevabı yine sandıkta verecektir.” ifadelerini kullandı.

SÖZCÜ KALIN: TEHLİKELİ BİR SÖZDÜR VE DERHAL GERİ ALINMALIDIR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ise Twitter hesabından yaptığı açıklama şu ifadelere yer verdi:

“Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘sözde Cumhurbaşkanı’ ifadesi, Cumhuriyeti, demokrasiyi ve milletin iradesini hedef alan son derece tehlikeli bir sözdür ve derhal geri alınmalıdır. Milletin iradesini yok sayan bu şaibeli zihniyetin demokratik siyasette yeri yoktur.”