AKP'nin tartışmalı sokak hayvanları düzenlemesinin haftaya Meclis'e sunulması bekleniyor. Sokak köpeklerini öldürmeyi öngören yasa teklifinde öldürmeye 'sınır' getirildi. Son düzenlemede, mahallede yaşayan 'uysal' hayvanların yaşadıkları yerlerde kalması öngörülürken 'tehlikeli ' gözüken hayvanlar barınaklara alınacak. Kuduz, bulaşıcı hastalık riski taşıyan ve rehabilite edilemeyen köpekler ise uyutulacak.

AKP'nin sokak köpeklerinin katledilmesini öngören yasa teklifinde kamuoyundan gelen tepkiler üzerine değişikliğe gidildi. BBC'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, haftaya TBMM Başkanlığı’na sunulması planlanan yasa teklifinde, 1 ay içinde sahiplendirilmeyen köpeklerin “uyutulması”, yani enjeksiyonla öldürülmesini öngören İngiltere modelinden vazgeçildi.

AKP kaynaklarının verdiği bilgiye göre, uyutma seçeneği yalnızca kuduz, bulaşıcı hastalık riski taşıyan ve rehabilite edilemeyen sokak köpekleri için uygulanacak.

Sahipsiz hayvanlarının barınaklarda rehabilite edilmesi, aşılanıp kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesini öngören yasa teklifinde, sorumluluğunu yerine getirmeyen belediyeler ve hayvanı sokağa terk edenlere yönelik para cezaları artırılacak.

MECLİS TATİLE GİRMEDEN SUNULACAK

AKP’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Pazartesi günü toplanan Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK), tarafların görüşleri doğrultusunda hazırlana raporla ilgili sunum yapıldı.

Edinilen bilgiye göre Erdoğan, kamuoyundaki “uyutulma” tartışmalarını anımsatarak, teklifin son biçimi konusunda bilgi istedi. Teklifin son biçimini Erdoğan’ın da uygun bulması üzerine teklifin Meclis 1 Temmuz'da tatile girmeden TBMM Başkanlığı’na sunulması kararlaştırıldı.

Tekirdağ’da ‘sahte altın’ operasyonu! 5 kişi tutuklandı Tekirdağ’da ‘sahte altın’ operasyonu! 5 kişi tutuklandı

AKP, teklifi Cuma günü muhalefet partilerine, önümüzdeki hafta da Meclis’e sunmayı planlıyor. Teklif üzerinde uzlaşı sağlanması halinde Meclis tatile girmeden yasalaşabileceği, aksi taktirde yeni yasama yılına kalabileceği ifade ediliyor.

'UYSAL' GÖRÜLEN HAYVANLARA DOKUNULMAYACAK 'TEHLİKELİ' GÖRÜLENLER BARINAĞA

AKP’nin son biçimini verdiği yasa teklifi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 13 maddesinde değişiklik öngörüyor. AKP kurmaylarının verdiği bilgiye göre teklifte yer alması beklenen düzenlemeler şöyle:

'Mahallenin maskotu' olarak nitelendirilen, mahalleli tarafından beslenen, uysal, insanlara zarar vermeyen hayvanlar bulundukları yerde yaşamaya devam edecekler

Sürüler halinde gezen ve insanlar için, hatta birbirleri için tehlike yaratan hayvanlar, belediyeler tarafından toplanarak barınaklara alınacak. AKP’nin ilk taslağında bu durumdaki hayvanların 1 ay içinde sahiplendirilmemesi halinde uyutulması öngörülüyordu. Ancak bu konuda geri adım atıldı ve barınaklara alınan sağlıklı hayvanların uyutulması seçeneğinden vazgeçildi.

Barınaklara alınan hayvanlar öncelikle sahiplendirilecek. Sahiplenilmeyen hayvanlar, barınaklarda yaşamaya devam edecek, ancak kısırlaştırıldıktan sonra yeniden sokağa salınmayacak.

CEZALAR ARTACAK

Yasa teklifi, hayvan barınakları yapımı konusunda belediyeler üzerindeki denetimlerin de artırılmasını öngörüyor.

Buna göre belediyelerin barınak ve rehabilitasyon için ayırdıkları bütçeyi yerinde kullanıp kullanmadığı denetlenecek. Sokak hayvanları için ayrılan bütçeyi, farklı amaçla kullandığı saptanan belediyeler ceza alacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı aşılama, kısırlaştırma, sahiplendirme dahil tüm rehabilitasyon süreçlerinden sorumlu olacak.

Kaçak hayvan üretimi yapanlara ve hayvanlarını sokağa terk edenlere uygulanan ceza artırılacak. Hayvanı sokağa terk edenlere yönelik para cezası 50 bin liraya kadar çıkabilecek.

Sokak hayvanlarını kendi bölgelerinden toplayıp başka bölgeye bırakanlara yönelik para cezaları da artırılacak.

Kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme seferberliği başlatılacak. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı, belediyelerin yanısıra, hayvan hakları ile ilgili sivil toplum örgütlerine de sorumluluk verilecek.

Teklifin son haline ilişkin bilgi veren AKP kurmayları, mevcut uygulamada sokak hayvanlarının bulundukları yerlerden alınıp, kısırlaştırıldıktan veya tedavileri yapıldıktan sonra yeniden sokağa bırakıldığını anımsatarak, sokakların yaşam alanı olarak görüldüğüne dikkat çekiyor.

Mamaya alışkın bir hayvanın sokağa terk edildiğinde yaşama şansının son derece düşük olduğuna işaret eden bir parti yöneticisi, düzenlemenin bu riskleri de ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirterek, şu görüşleri getirdi:

"Köpekleri, sokaktan almamız lazım. Mesela vatandaşlar, makarna başka evsel atıklarla beslemeye çalışıyorlar, bu onlar için sağlık riski oluşturuyor. Soğuk, açlık tehlikesi var. Sokak, hayvanlar için yaşam alanı olmamalı".

https://tele1.com.tr/devlet-katki-saglarsa-sokak-hayvanlari-sorunu-5-yilda-cozulur-1084089/

Kaynak: alinti