Sağlık Bakanlığı rüşvet iddiaları karşısında sus pus: Görmedik, duymadık diyemezsiniz

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2020 Cumartesi 8:25 am - Güncelleme: 18 Temmuz 2020 Cumartesi 12:50 pm

ABD ilaç şirketi Alexion 2010-2015 yılları arasında Türkiye’de Sağlık Bakanlığı yetkililerine 1,3 milyon dolar değerinde rüşvet dağıttığını kabul ederek, cezasını da ödemişti. Belgeleriyle ortaya koyduğumuz rüşvet skandalına ilişkin haftalar geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı sessizliğini koruyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, merkezi Boston’da olan ilaç şirketi Alexion’un Türkiye ile ve Rusya’daki reçeteli ilaç satışlarını artırmak için hükümet yetkililerine rüşvet verdiğini tespit etmişti.

Amerikan ilaç devi Türkiye’de kime rüşvet verdi?

TELE1 Washington temsilcisi Yılmaz Polat’ın belgelerini yayımladığı rüşvet skandalı, daha sonra Meclis’e de taşındı.

İYİ Partili Aytun Çıray ve CHP Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Sağlik Bakanlığında milyonlarca dolar rüşvet dağıtılma iddialarını Meclİs gündemİne taşıdı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istendi. Üzerinden günler geçmesine rağmen konuya ilişkin Bakanlıktan hala bir açıklama yapılmadı.

ABD’li ilaç firmasının Türkiye’de verdiği rüşvetin madde madde belgesi

“GÖRMEDİK, DUYMADIK, BİLMİYORUZ DİYEMEZSİNİZ”

İstanbul Tabip Odası (İSTTABİP) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın iddialara yanıt vermesini istedi. Yapılan açıklamada “İstanbul Tabip Odası olarak tekrar soruyoruz, ne zaman yanıt vereceksiniz? Görmedik, duymadık, bilmiyoruz diyemezsiniz. Bu iddialar korkunç. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konu ile ilgili açıklama yapmalıdır” denildi.

ABD’li ilaç şirketinin rüşvet operasyonunda flaş Türkiye detayı

NE OLMUŞTU?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu belgelerine göre Alexion Pharmaceuticals Şirketi, ABD’de Rüşvetin Önlenmesi ve Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu uyarınca 21 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Belgelerde AKP’li eski Sağlık Bakanları Recep Akdağ ile Mehmet Müezzinoğlu dönemlerini kapsayan yıllarda Alexion Türkiye’nin çok nadir görülen iki hastalığın (atipik hemolitik üremik sendrom ve paroksizmal noktürünal hemoglobinüri) tedavisinde yeri olan ve dünyanın en pahalı ilaçları arasında yer alan Soliris marka ilaç hakkında düzenlemelerin yapılabilmesi için bakanlık yetkililerine 1,3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiği iddia edilmişti. Şirketin bu şekilde 6.6 milyon dolar haksız kazanç sağladığı kaydedilmişti.

İŞTE TELE1’İN YAYINLADIĞI RÜŞVET BELGELERİ: