AKP PKK görüşmesi ve 15 Temmuz CIA raporunda

Yayın tarihi: 3 Ocak 2022 Pazartesi 2:04 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2022 Pazartesi 5:47 pm

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA), Türk hükümetinin 2013 yılında şiddeti sona erdirmek için PKK terör örgütüyle müzakere masasına oturduğunu açıkladı. CIA buna rağmen 2015 yılında yoğun çatışmaların yeniden başladığını yazdı.

CIA Dünya ülkeleri hakkında birçok kategoride bilgilendirdiği (CIA World Factbook) başlıklı halka açık internet sayfasını güncelledi. Türkiye ile ilgili bölümde, hükümetin 2013 yılında PKK terör örgütüyle müzakere masasına oturduğu, 2016’ya kadar Ankara İstanbul ve Kürt ağırlıklı Güneydoğu bölgesinde büyük saldırılar da dahil olmak üzere terör olayları olduğuna dikkat çekti.

15 Temmuz 2016’da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı unsurların, geniş halk direnişinin ardından başarısız bir darbe girişiminde bulunduğuna dikkat çekilen raporda, hükümetin, “sınır ötesi dini ve sosyal hareket (hizmet) olarak tanımladığı Fetullah Gülen takipçilerini başarısız darbeyi kışkırtmakla suçladığını ve hareketin takipçilerini terörist olarak belirlediğini” yazdı.

İTTİFAKLARA YER VERİLDİ

CIA, Türk Hükümeti, Temmuz 2016’dan Temmuz 2018’e kadar olağanüstü hal ilan etti. 16 Nisan 2017’de, seçmenlerin Türkiye’yi parlamenter sistemden başkanlık sistemine çeviren anayasa değişikliklerini onayladığı bir referandum gerçekleştirdi. Değişiklikler, Haziran 2018’deki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin ardından tamamen yürürlüğe girdi. Raporun ‘siyasi partiler ve liderleri’ bölümünde ise ittifaklara geniş yer verildi. CHP, İYİ, SP, DP’nin Millet İttifakı’nı, ‘AKP, MHP, BBP’nin de Cumhur İttifakı’nı oluşturduğuna dikkat çekildi.

EKONOMİYE DİKKAT ÇEKİLDİ

Türkiye’deki ekonomik durumla ilgili bölümde de ekonomideki dengesizlikler, “son dönemde yaşanan siyasi ve ekonomik dinamizmin, finansal piyasalarda dalgalanma yarattığı ve ekonomik görünümü üzerinde baskı oluşturduğu, belirsizlik ve güven endişelerine yol açtığı” ifadeleriyle anlatılıyor. Devamında ise “Hükümet bazı stratejik sektörlerde daha aktif bir rol oynuyor ve siyasi muhalifleri hedef almak için ekonomik kurumları ve düzenleyicileri kullanarak özel sektörün yargı sistemine olan güvenini sarsıyor” denildi.

SEYAHAT UYARISINA YER VERİLDİ

Raporun seyahat bölümünde ise Türkiye’ye seyahat edecek ABD vatandaşlarına yapılan uyarıya yer verilerek şunlar kaydedildi: “ABD Dışişleri Bakanlığı şu anda ABD vatandaşlarına Covid-19 nedeniyle Türkiye’ye seyahat etmemelerini tavsiye ediyor. Terörizm ve keyfi gözaltılar nedeniyle Türkiye’ye seyahat ederken daha dikkatli olun. ‘CIA’ya göre 2020 yılında Türkiye’deki sığınmacıların ülkelerine göre dağılımı da şöyle: ‘173.250 (Irak), 116.400 (Afganistan), 27.000 (İran) 2021 yılında Suriyeli mülteci sayısı ise 3 milyon 735 bin 701 olarak
gösteriliyor.”