AKP, muhalefetin kapısını çalmaya hazırlanıyor: ‘Güçten feragate hazırız’

Yayın tarihi: 29 Eylül 2021 Çarşamba 2:21 pm - Güncelleme: 29 Eylül 2021 Çarşamba 3:20 pm

AKP’de sistemde ‘revizyon’un konuşulmaya başlandığı ve değişiklik için muhalefetin kapısının çalınacağı belirtildi. Gözler Erdoğan’ın Meclis konuşmasında.

Muhalefette 6 siyasi partinin parlamenter sisteme geçiş için ortak çalışma başlatması, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Cumhurbaşkanı adayı değilim, başbakanlığa talibim” çıkışı ‘sistem değişikliği’ tartışmalarını gündemin üst sıralarına taşındı. Kamuoyu araştırmalarında da yüzde 60’ı geçen parlamenter sisteme dönüş isteği AKP’yi de hareketlendirdi. Yeni anayasa için çalışma başlatılan partide mevcut sistem içinde Meclis’i güçlendirecek bir revizyon yapılabileceği konuşulmaya başlandı.

“PARLAMENTER SİSTEM OLMAZ, MECLİS GÜÇLENDİRİLEBİLİR”

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, ‘Türkiye’nin menfaati için’ böyle bir yola çıkılabileceğine dikkat çeken AKP’lilere göre parlamenter sistemde Meclis, milletvekili transferleriyle, çeşitli etik dışı ilişkilerle hükümet kurup yıkarak ‘istikrarsızlık’ üreten bir yapıyken yeni sistemde yasama faaliyetine özgülendi ve bu işlevi sürdürmeli. Ancak burada bakanların Meclis’teki milletvekillerinin arasından seçilebileceği bir sisteme geçilebileceği, cumhurbaşkanına vekalet eden cumhurbaşkanı yardımcısının da seçimle değil Meclis’teki milletvekilleri arasından belirlenebileceği ifade ediliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE YÜZDE 40 KONUŞULABİLİR 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde en önemli düzenlemelerden biri cumhurbaşkanının yüzde 50+1 oyla seçilmesi. Bu konuda daha önce oranın yüzde 40’a düşürülmesi önerisi gündeme gelmişti. Bu öneri de yeniden konuşulmaya başlandı. Cumhurbaşkanının yürütme yetkisine sahip olduğu ancak bu yetkilerinin bir kısmını Meclis ile paylaştığı, Bakanlar Kurulu’nun Meclis’ten çıktığı bir sistemde yüzde 40’ın da konuşulabileceği ifade ediliyor.

“GÜÇTEN FERAGAT ETMEYE HAZIRIZ”

“Toplumsal uzlaşı” adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile elde edilen güçten “feragat” edilmeye hazır olunduğuna dikkat çekilirken, Erdoğan’ın yeni anayasa çağrısının bu anlamda önemli olduğu vurgulanıyor. Sistemde iktidarın da muhalefetin de taleplerinin karşılanacağı bir revizyonun mümkün olduğuna dikkat çekilirken bunun ilk olarak MHP ile görüşülüp daha sonra açık olarak muhalefet ile de temas kurulabileceği kaydediliyor. Muhalefetle temas için “Bu işi birlikte çözelim anlayışı ile muhalefete gidilip feragat edilecek konular ele alınabilir. Bunları görmeliler ki cepheden karşı durulmasın, samimi bir başlangıç olsun” değerlendirmesi yapılıyor.

Meral Akşener: Başbakanlığa adayım

GÖZLER ERDOĞAN’IN MECLİS KONUŞMASINDA

Sistemde revizyonun konuşulmaya başlandığı AKP’de gözler şimdi AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim’de açılacak Meclis’te yapacağı konuşmaya çevrildi. Erdoğan’ın açılış konuşmasında bir kez daha yeni anayasa çağrısı yapmasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

İYİ Partili Erdem: Akşener aslında zor olanı yükleniyor