AKP Meclis çoğunluğunu kaybetti, UKOME’de taksi teklifi kabul edildi

Yayın tarihi: 29 Ağustos 2024 Perşembe 11:23 am - Güncelleme: 29 Ağustos 2024 Perşembe 1:48 pm

İstanbul’da UKOME toplantısında, 2 bin 500 uygulama tabanlı yeni taksi taşımacılığı teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu görüşme esnasında, “Bugün buradan içeri girince uzlaşı bitti” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplandı. Toplantının ana gündem maddesi kentteki taksi sorunu oldu.

Toplantıda, Toplantıda, ‘Taksi Taşımacılığının Düzenlenmesi Teklifi’ oy birliğiyle kabul edildi.

İmamoğlu konuyla ilişkin açıklamasında, İmamoğlu açıklamasında, “İstanbul’daki taksi sorununun çözümünde önemli bir adım atıyoruz. Tüm paydaşlarla birlikte yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda hem taksi sayısını arttırmaya hem de yeni taksi sistemini hayata geçirmeye az kaldı. Yarınki UKOME toplantısında tüm İstanbul için hayırlı kararlar çıkacağını ümit ediyorum” demiş, Ulaştırma ve Altyapı bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise, 2500 araçla başlanacak yeni sistem için, “Taksi sorununun çözümü adına attığımız bu adımın İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Uygulama kapsamında hizmete girecek 2 bin 500 yalnızca İBB lisanslı dijital taksi çağırma uygulamalarıyla hizmet vererek yoldan yolcu alamayacağı, ödemelerin kredi kartı ve İstanbulkart ile alınacağı aynı zamanda taksi renk ve tasarımının yolcuların dijital taksileri edebilecek şekilde yapacağı açıklandı.

Sayıları ilk etapta 2 bin 500 olması planlanan yeni taksiler ile yeni sistemle ilgili bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün; “Hem yolcu açısından hem de kamu denetimi açısından önemli imkanlar olacak. Güvenlik üst düzeyde olacak. Çağa uygun bir model olacak. Farklı bir tasarımı olacak. Önce Teknik Özellikler belirlenecek. Sonra İBB Meclis kararı ile ihalesi yapılacak. Taksi sisteminde ciddi bir sorunu çözecek. İstanbul’da herkesin mutlu olduğu bir taksi sisteminin olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İBB MECLİSİ ONAYINA SUNULACAK

UKOME tarafından oy birliğiyle kabul edilen sistem için İBB meclisi onayından sonra ihaleye çıkılacak. İstanbul’da halen 19 bin 198 sarı taksi, 118 Turkuaz taksi, 278 lüks taksi ve 717 adet de 8+1 minibüsten dönüştürülen engelsiz taksi bulunuyor. Toplamda 20 bin 311 olan taksi sayısı, biranda 22 bin 811’e çıkacak.

EYÜP AKSU’DAN ÇIKIŞ

Toplantıya ise Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu’nun çıkışı damga vurdu. İtirazlarını dile getiren Aksu, “Bugün buradan içeri girince uzlaşı bitti” dedi. Aksu şu ifadeleri kullandı:

“Diğer illerde süre belirleniyor Meclis’e gönderiliyor. Biz de burada süreyi belirleyelim, Meclis’e göndersin. Meclis de desin ki ‘Sen bunu bize göndermişsin ama bu süreli olur, süresiz olur bu bizim işimiz’ desin. Kocaeli’de, Tekirdağ’da bu kararlar UKOME tarafından alındı.

Ayrıca bugün geçmişinizle çeliştiniz. Şimdiye kadar hep 10553’e göre artış diye sunum yapardı Osman Bey. Sadece Bakanlık temsiliniz Serdar Bey bu konuya değindi. Uzlaşı içinde açıklama yapalım hep beraber. Meclis de ‘sen bu kararı almışsın ama ben kabul etmiyorum’ desin.”

Eyüp Aksu ‘R’de takılı kaldı!

Kaynak: TELE1