AKP kulislerinde ‘seçim erteleme’ tartışması! “YSK mı, Meclis’te uzlaşma mı?”

Yayın tarihi: 15 Şubat 2023 Çarşamba 11:17 am - Güncelleme: 15 Şubat 2023 Çarşamba 11:19 am

35 binden fazla kişi öldüğü deprem felaketinde AKP kulislerinde seçim tarihi tartışmaları başladı. İktidar, 14 Mayıs, 18 Haziran ve gelecek sene için değerlendirmeler yaptığını söylendi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 10 ilde 35 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Deprem felaketinin ardından AKP kurucusu ve eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, seçimlerinin ertelenmesini istedi. Arınç’ın talebi muhalefetten tepkiyle karşılandı. Yalnızca savaş döneminde Anayasa’ya göre seçimin ertelenebileceği belirtildi.

İktidar partisinin sözcüsü Ömer Çelik de, seçim tartışmasını ‘çok yanlış’ bulduklarını ifade etti. Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya, AKP kulislerindeki seçim tartışmalarını aktardı.

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a seçim çıkışı! “Kork, zamanında yapılacak”

İktidarın 3 tarih üzerinde durduğunu belirten Demirkaya, bunların 14 Mayıs, 18 Haziran ve seçimin gelecek seneye ertelenmesi olduğunu dile getirdi.

Demirkaya, kulislerde sağlıklı bir kararın alınması için deprem bölgesindeki gelişmeler ve hukuki çalışmaların yapılması gerektiğinin konuşulduğunu yazdı.

Demirkaya, AKP’li isimlerin 6 Şubat’ta gerçekleşen depremle ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK), “Bu seçim sağlıklı yapılabilir mi?” sorusunu yöneltip olumsuz bir kararla bir ertelemenin yolunun açabileceğini yazdı.

Deprem sonrası 1 milyonun üzerinde kişinin başka kentlere gittiğini, bu durumun seçmen iradesini, demokratik temsili sakatlayacağını söyleyenler YSK’nin bunu değerlendireceğini kaydediyor.

Kılıçdaroğlu: Anayasa’ya göre seçim ertelenemez, kaçmak istiyorlar

Bir başka görüşte ise “Biz şu en son açıkladığımız yerdeyiz. O da seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması. Henüz yeni bir değerlendirme olmadı. Bir değişiklik olursa Meclis’te uzlaşma aramak şart. Ama şu an gündemimizde yok” değerlendirmesi bulunduğu belirtildi.