AKP kulisleri: Erdoğan pazar günü Murat Kurum’u açıklayacak

Yayın tarihi: 5 Ocak 2024 Cuma 4:32 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2024 Cuma 4:33 pm

Siyaset pazar gününe kilitlenirken, AKP kulislerine göre Erdoğan İBB adayı olarak Murat Kurum’un ismini açıklayacak.

MHP ile 30 büyükşehir ve 29 ilde ittifak yapacak AKP, “2019’un rövanşını alma” hesabı yaptığı İstanbul için özel bir çalışma yürüttü. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün AKP Genel Merkezi’nde, aday belirleme komisyonu toplantısı öncesi gazetecilerin sorusu üzerine, İstanbul adaylarını 7 Ocak Pazar, Ankara adayını ise 15 Ocak Pazartesi günü açıklayacaklarını duyurdu.

Ekrem İmamoğlu resmen adaylığını ilan etti! Yeniden ceketini çıkardı ve kollarını sıvadı

AKP KULİSLERİ: O İSİM KURUM

Erdoğan’ın İstanbul için isim açıklamaması ve adayı Pazar günü açıklayacaklarını duyurması, AKP kulislerini hareketlendirdi. BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre AKP kulislerinde, Erdoğan’ın Pazar günü İBB Başkan Adayı olarak açıklayacağı ismin eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum olduğu bilgisi yayıldı.

Kurum, AKP’nin, Erdoğan’ın katılımıyla, 18 Aralık’ta yapılan “temayül yoklamasında”, en çok tercih edilen 5 isimden biriydi.

Yoklamada Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergun, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya en çok tercih edilen ilk 5 isim olmuştu.

Erdoğan’ın, kamuoyu araştırmalarını ve seçim kampanyasını da dikkate alarak, tercihini Kurum’dan yana kullandığı belirtiliyor.

AKP kaynakları, İstanbul’da seçim kampanyasını kentsel dönüşüm ve depremin zararlarına karşı alınacak önlemler üzerine oturtacağı belirtilen Erdoğan’ın Toplu Konut İdaresi (TOKİ) deneyimi olan ve uzun süre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapan Kurum’u tercih ettiği şeklinde yorumlar yapılıyor. Son anda bir değişiklik olmazsa, Pazar günü açıklanacak ismin de Kurum olacağı belirtiliyor.

1976’da Ankara’da doğan Kurum, 2005-2018 yilları arasında TOKİ’de ve iştireaki Emlak Konut GYO AŞ’de çeşitli görevler üstlenmiş; 10 Temmuz 2018-4 Haziran 2023 tarihleri arası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapmış, 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimde AKP İstanbul Milletvekili seçilmişti.

İmamoğlu 2019’u hatırlatan videoyu izletti salonda alkış tufanı koptu

30 DOLAYINDA İL AÇIKLANABİLİR

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’nin Pazar günü Haliç Kongre Merkezi’nde İBB Başkan Adayı’nın yanı sıra, adaylarının “yarıya yakınını açıklayacağını” söyledi. AKP kaynakları Pazar günü İstanbul’un dışında, 30 dolayındaki ilin belediye başkan adaylarının da açıklanabileceğini söylüyor.

ANKARA’DA TURGUT ALTINOK İSMİ ÖNDE

Ankara’da, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile ittifak yapılacak yerlerin de açıklanması bekleniyor. AKP kulislerinde Ankara adayı olarak Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ismi öne çıkıyor. Ancak bu konuda Erdoğan’ın henüz kesin kararını vermediği de belirtiliyor.

30 BÜYÜKŞEHİR VE 29 İLDE İTTİFAK YAPACAKLAR

AKP ve MHP 30 büyükşehir ve 29 ilde ittifak yapacak. 30 büyükşehrin 28’inde AKP, Manisa ve Mersin’de ise MHP aday çıkaracak.

İttifak yapılacak olan 29 ilden Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bingöl, Bilecik, Burdur, Bitlis, Çanakkale, Çorum, Edirne, Giresun, Hakkari, Iğdır, Kırşehir, Muş, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Tunceli, Yalova ve Zonguldak’ta MHP aday çıkarmayacak ve AKP adayını destekleyecek.

Erzincan, Bartın, Kars, Kırklareli ve Osmaniye’de ise AKP, MHP adaylarını destekleyecek.

AKP ve MHP’nin ittifak yapmayarak, kendi adaylarıyla yarışacağı iller ise şöyle:

Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Bayburt, Bolu, Çankırı, Düzce, Elazığ, Gümüşhane, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Kırıkkale, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tokat, Uşak ve Yozgat. (BBC TÜRKÇE)

Kaynak: TELE1