“AKP kazanmak istediği seçmeni kaybetti”

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2021 Cumartesi 12:37 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2021 Cumartesi 5:22 pm

Ali Bayramoğlu’nun Karar TV’de yayınlanan programına Siyasal İletişim Uzmanı İbrahim Uslu konuk oldu. Türkiye’de toplumdaki değişimi dönemlere göre gözler önüne seren Uslu, AKP’nin geçmişteki ve şimdiki tutumlarını değerlendirdi. Uslu, konuk olduğu programda AKP’nin genç seçmeni kaybettiği değerlendirmesinde bulundu.

 

AKP seçmeninin ortak özelliğinin 35 yaş üstü bireylerden oluşması olduğunu belirten Uslu, ” AKP önceden gençlerden oy alabiliyordu. Artık gençlerle arasındaki makas açıldı” dedi.

“Z KUŞAĞI HÜKÜMETE YABANCILAŞTI”

Türkiye’de toplumun bir ‘seçmen’ olarak nereye doğru ve nasıl değiştiğini anlatan Uslu, şöyle konuştu:

“Demografi Türk toplumunun değişmesinde büyük bir faktör. AKP’den referandum süreci ile kopanlar Y kuşağı seçmenlerdi. Ondan sonra Z kuşağı geldi, hükümete yabancılaşmış bir kuşaktı. Y kuşağının özelliği ara kuşak olması. Bizden daha fazla dijitalleşen bir dünyada gelişti. Y kuşağı dünyaya açık, insan hakları ve özgürlük konularında duyarlıydı.

Kılıçdaroğlu’ndan AKP’ye: Asıl Z kuşağı sizi çizgi film yapacak

“4 KİŞİDEN BİRİ BAĞIMSIZ SEÇMEN”

Y ve Z kuşağı seçmeninin ortak özelliği otoriterliğe, tek tipleştirmeye, düşünce özgürlüğünde ve cinsel tercihler üzerindeki baskılara duyarlı olmaları. Z kuşağı seçmenlerin parti sadakatleri çok düşük fakat apolitik de değiller. Olan biten her şeyden haberdarlar.

Bu insanları bu yüzden sadık seçmen haline getiremiyorsunuz. Z kuşağının toplam seçmen içerisindeki sayısı arttıkça Cumhur İttifakının işi zorlaşıyor. Şu an sokaktaki 4 kişiden biri bağımsız seçmen. Yeni kuşaklar sosyal demokrat bir parti istiyor.

AKP GENÇLERİ KAYBETTİ

AKP seçmeninin ortak özelliği 35 yaş üstü kişilerden oluşması. AKP önceden gençlerden oy alabiliyordu. Artık gençlerle arasındaki makas açıldı. AKP kurulduğu günden itibaren yüksek eğitimli insanlardan oy almakta zorluk yaşıyor.

Eğitimle birlikte insanların muhafazakar değerlere ve siyasal opsiyonlara tutumları farklılaştı. AKP yeni bir dindarlık, yeni bir tarih bilinci ve yeni bir kültür inşa etmeye başladı. 2010’lardan sonra metropolleşme ve eğitim seviyesinin yükselmesini kendisi açısından bir tehdit olarak görünce, dindar bir nesil üretmeye başladı.”