AKP ile CHP arasında RTÜK krizi!

Yayın tarihi: 4 Mart 2020 Çarşamba 3:12 pm - Güncelleme: 4 Mart 2020 Çarşamba 3:12 pm

Faruk Bildirci ismi, AKP ve CHP’yi karşı karşıya getirdi. Bildirici, RTÜK’e 12 Temmuz 2019’da CHP kontenjanından seçilmişti.

FARUK BİLDİRİCİ’NİN ÜYELİĞİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

CHP kontenjanından RTÜK üyesi seçilen Faruk Bildirici’nin üyeliği “tarafsızlığını yitirdiği” gerekçesiyle 31 Ekim 2019 tarihinde düşürülmüştü.

MAHKEME BİLDİRİCİ’NİN İTİRAZINI REDDETTİ, AKP TOPU CHP’YE ATTI

Mahkemenin Bildirici’nin itirazını reddetmesinin ardından gözler TBMM’ye çevrildi. RTÜK üyeliği için iki aday gösteriliyor. Birinci isim partinin asıl adayı oluyor.
Tarafsız Haber Ajansı’nın edindiği bilgiye göre CHP, Faruk Bildirici konusunda ısrarlı. CHP, birinci aday olarak Faruk Bildirici’yi bildirecek, daha önce gösterdiği ikinci adayı değiştirecek. İkinci aday için formül arayan CHP, AKP’nin “seçmek istemeyeceği” bir ismi gösterecek.

CHP kulislerinde AKP’nin ikinci adaya oy vermek istemesi nedeniyle “oy veremeyecekleri” bir ismin aday gösterileceği konuşuluyor. CHP’liler, “Bir geleneği yıkarlarsa çok ayıp olur” diye de ekliyor.

CHP, BİLDİRİCİ İSMİNDE ISRARLI

CHP’li bir yetkili, “Bu konuda ısrarcıyız. Eğer AKP tutumunda diretirse Faruk Bildirici’yi arayacakları bir isim gelebilir.” değerlendirmesini yaptı.

AK PARTİ KULİSLERİ NE DİYOR?

AKP bir yetkili de, “Bundan sonra artık top CHP’de. CHP duruma bakacak ve ona göre davranacak. Faruk Bey’i kim seçti, Meclis seçti, demek ki Faruk Bey’in seçilebilmesine ilişkin ilk geldiğinde bir problem yoktu, fakat bir sürü olaylar yaşandı, hukuki karar çıktı, şimdi bunları CHP herhalde dikkate alır. Top CHP’de, CHP kararını verecek” görüşünü dile getirdi.

RTÜK ÜYELERİ NASIL SEÇİLİR?

RTÜK, TBMM tarafından seçilen 9 üyeden oluşur. RTÜK üyelerinin görev süresi 6 yıldır. Üyelerin görev sürelerinin bitiminden 2 ay önce; üyeliklerde herhangi bir sebeple boşalma olması hâlinde, boşalma tarihinden veya boşalma tarihinde TBMM tatilde ise tatilin bitiminden itibaren 1 ay içinde aynı usulle seçim yapılır.

İKİŞER KATI ADAY GÖSTERİLİR, TBMM GENEL KURULUNCA SEÇİLİR

Seçim için, siyasî parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının ikişer katı aday gösterilir ve Üst Kurul üyeleri bu adaylar arasından her siyasî parti grubuna düşen üye sayısı esas alınmak suretiyle TBMM Genel Kurulunca seçilir.