Eşi ve çocukları AKP’li Yıldız’ın yakınları tarafından öldürülen Şenyaşar gözaltına alındı

Yayın tarihi: 16 Aralık 2020 Çarşamba 7:53 pm - Güncelleme: 17 Aralık 2020 Perşembe 12:46 am

AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının saldırısı sonucu eşini ve çocuklarını kaybeden Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar, AKP Şanlıurfa İl Binası önünde oturma eylemi yapmak isterken gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre 2018 yılında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde AKP 26. Dönem Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının saldırıları sonucu eşini ve 2 oğlunu yitiren Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar AKP Urfa İl binasına giderek il başkanı ile görüşmek istedi.

İl başkanın olmadığı gerekçesi ile görüşme gerçekleşmedi. Bunun üzerine anne Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar AKP il binası önünde adalet talebi ile oturma eylemi başlattı.

Anne Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şeyaşar bir süre sonra AKP il binasına alındı. Şenyaşarlar il binasında yaptıkları görüşmeden sonra dışarı çıkıp eylemlerini sürdürmek istemeleri üzerine gözaltına alındı. Anne Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar’ın polis ekibi aracına bindirilerek önce hastaneye daha sonra Güvenlik Şube’ye götürülecekleri öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi 14 Haziran’da AK Partili vekil İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyareti esnasında korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesine ait işyeri ve hastaneye uzanan saldırıları sonucu, Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar ile vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi. Olayda Mehmet, Ferit ve Fadıl Şenyaşar ile birlikte toplam 8 kişi de yaralandı.

Saldırı sırasında yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve sonrasında Fadıl Şenyaşar tutuklandı. Şenyaşar, halen Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik odada tutuluyor. Olaydan 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da AK Partili vekilin ağabeyi Enver Yıldız, 50 kişilik koruma ordusuyla geldiği Urfa Adliyesi’nde teslim olduktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olaydan 18 ay sonra ise Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sadece işyerinde yaşananlara olaya ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede, Şenyaşar ailesine dönük asıl saldırının yaşandığı hastane boyutuna yer verilmedi. Yürüyerek gittiği Suruç Devlet Hastanesi’nde katledilen Hacı Esvet Şenyaşar’a ilişkin ise 2 buçuk yıldır henüz bir yargılama yapılmış değil. İddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltildi. İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava daha sonra “güvenlik” gerekçesiyle Malatya’ya nakledildi.

Davanın 15 Nisan’da görülen ve korona virüsü nedeniyle kimsenin katılmadığı ilk duruşmada, mahkeme heyeti sadece Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın tutukluluk halleri üzerinde değerlendirme yaparak, duruşmayı erteledi. Davanın 2’inci duruşması 9 Temmuz, 3’üncü duruşması 2 Ekim, 4’üncü duruşması ise 20 Kasım’da görüldü. Pandemi gerekçesi ile duruşma salonuna aileler dışından kimse alınmadı.

20 Kasım’da görülen son duruşmada, savcı mütalaasını mahkemeye sundu. Mütalaada, tutuklu Fadıl Şenyaşar’a bir kez “Kasten öldürme”, 8 kez “Kasten öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla 150 yıla kadar hapis cezası istendi. Enver Yıldız için ise “ağır tahrik ile öldürme” suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı dosyanın diğer sanıkları için ise basit yaralamadan ceza istedi.