TELE1 Haber Merkezi

MEB, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait müfredatı değiştirmeye yönelik taslağı yayımladı. Görüş ve önerilere sunulan taslağın kabul edilmesi durumunda, müfredat AKP döneminde 18. kez değişmiş olacak.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, tüm öğretim kademelerinde zorunlu dersleri kapsayan müfredatın taslağının kamuoyunun görüşüne sunulduğunu açıkladı.

Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışma ile meydana getirdiğimiz; akademisyen, öğretmen ve paydaşlarımızın yoğun çalışma ve katkılarıyla ortaya çıkan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredat çalışmamızı kamuoyunun ve eğitime gönül veren herkesin görüşlerine sunduk” ifadelerini kullandı.

YOĞUN ÖNERİ VE GÖRÜŞ OLURSA SÜRE UZAYACAK

‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ ismi verilen yeni müfredat taslağı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘https://gorusoneri.meb.gov.tr’ adresli internet sitesi üzerinden kamuoyunun görüşüne açıldı. Yeni müfredat 1 hafta boyunca askıda kalacak. Ancak öneri ve görüşler yoğun şekilde gelmeye devam ederse süre uzatılacak.

AKP İKTİDARINDA EĞİTİMDE ‘YAPBOZ’ MODELİ: 18. DEĞİŞİKLİK

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna 9 farklı isim oturdu. Son olarak bakanlık görevine Yusuf Tekin getirildi. Tekin döneminden önce 17 kez eğitim müfredatı değiştirilirken, Tekin de yeni müfredatın taslağını kamuoyuna sundu. Taslağın kabul edilmesi durumunda AKP’nin iktidarda olduğu süre boyunca müfredat 18. kez değişmiş olacak.

“MÜFREDAT ÜLKENİN ANAYASASI KADAR ÖNEMLİDİR”

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, MEB’in yeni müfredat taslağı ile ilgili TELE1’e değerlendirmelerde bulundu.

Müfredatın sık sık değiştirilmesi nedeniyle iktidara tepki gösteren Özbay, şunları söyledi:

-Müfredat değişiklik süreci KHK ile ülkeyi yönetmeyi alışmış iktidarının bakanına tam da yakışır şekilde yapılıyor. Müfredatlar, ülkenin anayasaları kadar önemlidir. Eğitimin anayasası müfredattır. ‘Biri bakan oldu, siyasi iktidar bu oldu. Kapalı kapılar altında hazırlarız, artık budur’ diyemezsiniz. Müfredatla ilgili tartışmalar yaparken, hem geçmişin z raporunu vermeniz lazım, nedir eksiklikler, müfredattan mı kaynaklanıyor… Sorunun kaynağını tespit etmeniz lazım.

“MÜFREDAT DEĞİKİLİĞİNDE ÜNİVERSİTELERİ DE SÜRECE DAHİL ETMEK ZORUNDASINIZ”

-Bunu öğretmen uygulayacak, öğretmen nerede yetişir üniversitede yetişir. Demek ki müfredat değişikliği planlıyorsanız, üniversiteleri sürece dahil etmek zorundasınız. Eğitim bileşenlerini sürece dahil etmelisiniz. Bizlerle hiçbir temas yok.

“TARİKATLARA STK DİYEN BİR BAKAN”

-Tarikat ve cemaatlere STK diyen bir bakanımız var. Sen hem tarikatlara STK diyeceksin hem bakan olacaksın hem de Cumhuriyet’ten, Atatürk’ten bahsedeceksin… O nedenle yanlarına aldıkları görüştükleri kurumlara STK denilirse ancak bakan der. Bu alanda bilimsel, çağdaş yorumlamayı yapacak kurumlar dahil edilmedi. Fikir alışverişi gerçekleşmedi.

Müfredat, akp, yusuf tekin, Milli Eğitim Bakanlığı

MEB; Yusuf Tekin döneminde tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait müfredatı değiştirmeye yönelik taslağı yayımladı. Görüş ve önerilere sunulan taslağın kabul edilmesi durumunda, müfredat AKP döneminde 18. kez değişmiş olacak.