‘AKP iktidarında eğitim sistemi mağduru yine öğrenciler!’

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2019 Çarşamba 3:16 pm - Güncelleme: 31 Temmuz 2019 Çarşamba 3:18 pm

Manisa’da özel bir okul gerekli koşulları sağlayamadığı gerekçesiyle kapatıldı. Okulun öğrencileri meslek ve anadolu liselerine kabul edilmedi, açık liseye yönlendirildi.

Dershanelerin kapatılması sonrası 2014 yılından yapılan değişiklik ile özel okula dönüşen kurumlara 2018-2019 öğretim yılı bitimine kadar eksiklerini tamamlamaları için süre verildi. Bu süre sonundan gerekli şartları yerine getiremeyenler ise kapatıldı.

Manisa’nın Akhisar ilçesinde eğitim veren özel bir okul da gerekli şartları sağlayamadığı gerekçesiyle eğitim yılı sonunda kapatıldı. Kapatma kararının faturası ise öğrencilere çıktı. TEOG sınavı sonucu özel okula kayıt yaptıran öğrenciler yeni sisteme göre yerleştirilmediği için Anadolu veya meslek liselerine kabul edilmedi. 11’nci ve 12’nci sınıfa giden öğrencilerin açık liseye kayıt yaptırması istendi. Velilerin İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde yapılan tüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

CHP’li Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, konuya ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Bakırlıoğlu, “AKP iktidarları döneminde yapboz tahtasına dönen ve altıncı defa değiştirilen liselere geçiş sınav sistemlerinin mağdurları maalesef yine öğrenciler olmuştur.” değerlendirmesi yaptığı önergede

1- İlgili mevzuat gereğinde dönüşüm programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda okul açmak amacıyla başvuran kurucuların, 2018-2019’un bitimine kadar okul binalarını standartlara uygun hale getireceğine veya standartlara uygun başka bir binaya nakil yapacağına ilişkin noter onaylı dönüşüm taahhüdünde bulunduğu halde bu taahhüdünü yerine getirmeyen okul sayısı nedir?

2- Ülke genelinde kapatılan bu özel okullarda sınıflara göre kayıtlı öğrenci sayısı nedir?

3- 11 ve 12. sınıfa geçen öğrencilerden açık liseye kayıt yaptıran toplam öğrenci sayısı nedir?

4- Bu okulların kapatılacağı önceden belli iken öğrencilerin mağdur olmaması için gerekli tedbirler neden alınmamıştır?

5- Sınava girdikleri yıl aldıkları TEOG puanına göre anadolu liseleri veya meslek liselerine yerleştirilmeleri neden yapılmamıştır?

6- Bu öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için ne yapacaksınız?

sorularını yöneltti.