Bakan Albayrak çok mutlu olmuştu! Güven endeksindeki büyük oyun

Yayın tarihi: 22 Eylül 2020 Salı 12:08 pm - Güncelleme: 22 Eylül 2020 Salı 1:18 pm

Tüketici güven endeksi, 82’ye yükseldi. Bakan Berat Albayrak, ekonomimiz çok güçlü sinyaller veriyor derken, Ekonomist Murat Muratoğlu, Güven endeksinde “İşsiz sayısı beklentisi” ve “tasarruf etme ihtimalini” hesaplamadan çıkarılarak oranın yükseltilmesine dikkat çekti.

Ekonomist Murat Muratoğlu kendisine ait resmi sosyal medya hesabından Bakan Berat Albayrak’ın tüketici güven endeksi hakkında yaptığı açıklamaya cevap verdi. Murat Muratoğlu paylaşımında ” Ölçüm şablonunu değiştirip “İşsiz sayısı beklentisi” ve “tasarruf etme ihtimalini” hesaplamadan çıkarınca “tüketici güvenin” gerçekten yükseldiğini sanmak ve mesajı almak! Bakan Albayrak ‘ın sadece baktığı fakat göremediği anlamına gelir!” ifadelerini kullandı.

BADER ARSLAN’DA BAHSETTİ

Dünya gazetesi yazarı Bader Arslan bugünkü yazısında tüketici güven endeksinin hesaplamasındaki değişiklikleri yazdı.

“Dün TÜİK, tüketici güven endeki hesaplamalarında bire revizyon yapıldığına dair bir basın duyurusu yayımladı” diyen Bader Arslan endeksin hesaplanması için yapılan değişiklikleri yazdı.

Tüketici güven endeksi açıklandı!

İşte Bader Arslan’ın yazısı:

Dün TÜİK, tüketici güven endeki hesaplamalarında bire revizyon yapıldığına dair bir basın duyurusu yayımladı. Açıklamada 2018 AB Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, güven endeksi hesaplanırken kullanılan iki alt endeksin kapsam dışına alındığı ve bunun yerine iki yeni alt endeks dahil edildiği, Ocak 2019’dan beri bu yeni yöntemin uygulandığı, TÜİK’in de bu yöntemi benimseyerek endeks hesaplamaya başlayacağı söyleniyor.

Yakından bakalım.

1-Yapılan değişiklik ne?

Bugüne dek TÜİK tarafından tüketici güven endeksi hesaplaması yapılırken şu dört alt endeksin ortalaması alınıyordu:

1-Gelecek 12 aya ait hanenin maddi durum beklentisi,

2-Gelecek 12 aya ait genel ekonomik durum beklentisi,

3-Gelecek 12 aya ait işsiz sayısı beklentisi,

4-Gelecek 12 aya ait tasarruf etme ihtimali.

Bugünden itibaren 3 ve 4 numaralı alt endeksler yerine hanenin mevcut maddi durumu ve yeni dayanıklı tüketim malı satınalma düşüncesi formüle giriyor ve yeni dört alt endeks şöyle sıralanıyor:

Bakan Albayrak: Yılı tahminlerden iyi bir noktada tamamlayacağız inşallah

1-Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi

2-Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi

3-Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu

4-Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi

2-Değişikliğin nedeni ne?

Değişikliğin nedeni AB Komisyonu Ekonomik ve Finansal İşler Genel Müdürlüğü’nün yaptığı bir çalışma.

21 Aralık 2018’de “Revize Edilmiş Tüketici Güveni Göstergesi” başlığı ile yayımlanan bu çalışma, tüketici güven endeksinin özel tüketimin bir öncü göstergesi olduğunu, tüketici güven endeksinin hesaplanmasına 2001’den beri kullanılan yöntemin ihtiyacı tam olarak karşılamadığını, özel tüketim ile endeks arasındaki korelasyonun daha yüksek olması gerektiğini söylüyor. Bu zayıflığı ortadan kaldırmak için 5 farklı soru kombinasyonunun tüketim harcamaları ile korelasyonu ölçülüyor. Sonuç olarak Mikro ve Beklentiler Kombinasyonu (yukarıda okuduğunuz dört soru) en yüksek temsil gücüne sahip olduğu için Ocak 2019’dan itibaren AB’nin yeni tüketici güven endeksi olarak belirleniyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ