‘AKP grubundan yoğun alkış alan cümleler’

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2021 Çarşamba 3:29 pm - Güncelleme: 26 Mayıs 2021 Çarşamba 3:33 pm

Murat Yetkin, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP grup toplantısından en fazla alkış alan açıklamalarının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve erken seçimle ilgili olduğunu yazdı.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ve muhalefeti hedef aldığı AKP grup toplantısıyla ilgili ‘Soylu’ya destek veren Erdoğan muhalefeti hedefe koydu’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

“İşin iç siyasi boyutunu değerlendirmek için Erdoğan’ın bu konuşmasında AK Parti grubunun ‘alkış barometresine’ başvurabiliriz” diye yazan Yetkin, “Erdoğan’ın konuşmasında AK Parti grubundan en yoğun alkış aldığı cümleler, Soylu’ya destek verdiği ve erken seçim yapılmayacağını, 2023 Haziran ayında yapılacağını söylediği cümleler oldu. Örneğin Binali Yıldırım’a oğlu Erkam Yıldırım’a ithamlar üzerinden saldırılmasının da Türkiye’yi hedef aldığını söylediği bölümlerde alkışlar Soylu’ya destek kadar güçlü çıkmadı” ifadesini kullandı.

Yetkin, şöyle devam etti: “Akşener’den ‘Gelin Hanım’ diyerek küçümser bir tonda bahsederek Rize’de ona yapılan fiziki engellemeyi övmesi, devamının geleceğini söylediği bölümlerde hayli zayıfladı. CHP’nin tecavüzcü, hırsız ve terör destekçilerinin işgalinde olduğunu söylediği sırada ise salondan birkaç cılız alkış sesi geldi. Anlaşılan AK Parti milletvekillerinin gösterdiği tepki, Erdoğan’ın muhalefet partilerini adeta hedef tahtasına yerleştiren sözlerini alkışlamanın içlerinden gelmediğini gösteriyor.

“HASSAS VE TEHLİKELİ BİR OYUN…”

Gerçekten de Erdoğan’ın sözleri, kutuplaşmanın arttığı ortamda ateşle oynamak anlamına da gelebilir; tehlikeli ve kolaylıkla geri tepebilecek bir oyun. Bu konuşmadan yola çıkarak, Erdoğan’ın kendisine muhalefet partileri ve kontrolü altında olmayan medyadan gelebilecek başka eleştirileri daha fazla baskıyla engellemeyi, siyaseti sertleştireceğini söylemek de mümkün.

Muhalefet ve kendisine bağlı olmayan medya üzerinde baskı kurmanın Türkiye’ye daha çok ve -vur-kaç’ niyeti taşımayan- düzgün yatırım gelmesini ve Erdoğan’ın cari açığı kapatmasını sağlamasını beklemek saflık olur.”

YAZININ TAMAMI