AKP, Biden’ın ‘soykırım’ açıklaması için muhalefeti suçladı

Yayın tarihi: 28 Nisan 2021 Çarşamba 2:42 pm - Güncelleme: 28 Nisan 2021 Çarşamba 2:44 pm

Muhalefet, ABD Başkanı Biden’ın ‘soykırım’ açıklamasına AKP’li Cumhurbaşkanını Erdoğan’ın ‘yumuşak’ yanıt verdiğini eleştirirken, iktidar partisi AKP’nin Grup Başkanvekili de muhalefeti suçladı.

AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden’ın “soykırım” nitelemesi üzerinden muhalefeti eleştirdi. Akbaşoğlu, “Muhalefet Türkiye’nin yumuşak karnı olmasaydı, Biden bu kararı almaya cesaret edemezdi. Muhalefetin bu tavrı, Biden’ı da cesaretlendirmiştir. Sonuç muhalefetin de katkısıyla ortaya çıkmıştır” ifadesini kullandı.

Akşener: Bir baktık ki kafası bozulana posta koymakla övünen dünya lideri gitmiş yerine pek bir terbiyeli, şeker, pek bir minnoş Mr. Erdogan gelmiş.

Kılıçdaroğlu: Erdoğan kükreyecek diye bekliyorlardı, kedi gibi miyavladı

AKP Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlamasına TBMM Genel Kurulu’ndan yanıt verildiğini söyleyen Akbaşoğlu, “Bu olay bize bazı hadiseleri yakinen müşahede edebilme imkânı göstermiştir. Bu şantajı kullanarak, ellerindeki son kozlarını oynamıştır” dedi. Akbaşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız Biden’a gerekli dersi vermiştir. Bunda en ufak şüphe bulunmamaktadır. Türkiye’nin egemenliğini ve bağımsızlığını tam anlamıyla idrak içinde nasıl adım atacağı kendi uhdesinde mahfuzdur. Hep birlikte bu süreci yöneteceğiz. Bu iftirayı atanlara gerekli cevapları vereceğiz” diye konuştu.

CHP ve İYİ Parti yönetimlerinin açıklamalarını değerlendiren Akbaşoğlu, şöyle devam etti:

“Gara’da PKK’yı değil de devleti ve devleti yönetenleri, sözde soykırım iddiasında Biden’ı değil de Erdoğan’ı hedef tahtasına koyanlar, bir kez daha görülmüştür ki Türkiye’nin yumuşak karnı olduğunu göstermiştir. Çok yazık. İki genel başkanın konuşmaları içler acısı durumdur. Biden’ı kınamayı geçiştiren, HDP’yi kınamaya ağzına almayanlar, devleti ve milleti temsil noktasında gölge boksu yaparcasına gerçekleri çarptırmışlardır. Muhalefet Türkiye’nin yumuşak karnı olmasaydı, Biden bu kararı almaya cesaret edemezdi. Muhalefetin bu tavrı, Biden’ı da cesaretlendirmiştir. Sonuç muhalefetin de katkısıyla ortaya çıkmıştır. Muhalefet her konuda olduğu gibi emperyalistleri ve onun maşalarını masum göstermeye çalışıyor. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, tıpkı Biden gibi kendi yaptığını muhatabına yamamaya çalışan bir taktik geliştirmiş durumda.

HDP’nin tavrına baktığımızda, MYK’sının aldığı kararla adeta 5. kol faaliyetinde bulunduğu, emperyalistlerin mayın eşekliğine soyunduğunu göstermektedir. Genel Başkanların, grup toplantılarında ağır ifadeler içeren HDP’nin bildirisine ilişkin tek bir kelime etmemeleri, her iki partinin samimiyetsizlikleri olarak karşımıza çıkıyor. ‘HDP’nin bildirisinin karşısında mısınız?’ CHP’den ve İYİ Parti’den tık yok. Grup toplantılarında görülmüştür ki ne Sayın Kılıçdaroğlu ne Akşener, Biden’a ve HDP’ye kükreyememişlerdir. Kılıçdaroğlu’nun tabiriyle miyavlamakla yetinmişlerdir. Millet kimin kükrediğini kimin miyavladığını görmüştür.”

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemesinin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD Başkanı Biden, bir asırdan daha uzun süre önce yaşanmış acı olaylarla ilgili mesnetsiz, haksız, hakikatlere aykırı ifadeler kullanmıştır. Tarihteki olayların araştırılması ve hakikatlerin ortaya çıkartılması, bu işin erbabına, tarihçilere bırakılmalıdır, siyasetçilere değil. Yıllardır dile getirilen Ermeni iddiaları konusunda ortak bir tarih komisyonu kurulması teklifimize hala bir cevap alamadık. Radikal Ermeni çevrelerin ve Türkiye karşıtı grupların baskısıyla yer verildiğini düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Fikret Bila: Erdoğan Biden’e ‘Ey’ yerine ‘sayın’ diye hitap etti