AKP azınlığa düştü! İBB Meclisi’nde yeni dönemin ilk toplantısı

Yayın tarihi: 15 Nisan 2024 Pazartesi 2:50 pm - Güncelleme: 15 Nisan 2024 Pazartesi 5:02 pm

Haber: CEREN URAL

Yerel seçimlerde CHP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde çoğunluğu sağladı. Bir önceki dönem çoğunluğu elinde tutan AKP azınlığa düştü. İBB Meclisi’nde yeni dönemin ilk toplantı Ekrem İmamoğlu başkanlığında yapıldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından ilk İBB Meclis toplantısını düzenledi. Bir önceki dönem İBB Meclisi’nde çoğunlukta olan AKP 31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından azınlığa düştü.

İYİ Parti ilk ittifakını yaptı! Bilecik İl Meclis Başkanlığı AKP’nin oldu

BAŞKANVEKİLLERİ BELLİ OLDU

İBB’de yapılan oylamada 1’inci ve 2’nci başkanvekilleri belli oldu. Yapılan oylama sonucunda 1’inci Başkanvekili 184 oyla CHP’li Nuri Aslan oldu. AKP’li Ahmet Bilal Kıymaz 129 oy aldı. CHP’li Nuri Aslan oylama sonucunda 1’inci Başkanvekili olarak seçildi. 2’inci Başkanvekili oylamasında ise CHP’li Gökhan Gümüşdağ 182 oy AKP’li Faruk Gökkuş 117 oy aldı. CHP’li Gökhan Gümüşdağ 2’inci Başkanvekili oldu.

DİVAN KATİP SEÇİM SONUÇLARI BELLİ OLDU

Yapılan oylamada Divan Katip seçimi sonuçları belli oldu. Oylama sonucuna göre, 172 oy alan CHP grubunun adayları Divan Katip’liğine seçildi. AKP’nin grubu ise 124 oy aldı. CHP Grubu Divan Katipliğine seçildi.

Divan Katipliğine seçilenler şöyle:

Uğur Dağ

Ozan Özçelik

Erdinç Aktaş

Utku Akbulut

Furkan Ak

Cansel Karataş

Esin Güneş Erkonak

Ezgi Akgül

Rıza Can Özdemir

ENCÜMEN ÜYESİ SEÇİMLERİ BELLİ OLDU

İBB’de yapılan oylamada Encümen Üyesi seçimi sonuçları da belli oldu. Oylama sonucunda CHP adına oylanan isimler 177 oy aldı. 177 oy alan CHP’li isimler Encümen üyeliğine seçildi. AKP grubu ise 123 oy aldı. CHP grubu Encümen Üyesi olarak seçildi.

Seçilen isimler şöyle:

Kazım Akşahin

Seyfettin Yıldırım

Ahmet Şahin

Tuğçe Çalık Karademir

Ali Aluç

BİRLİK ÜYELİKLERİ BELLİ OLDU

İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Üyeliğine CHP’nin adayları asil üyeler Turgay Sucuoğlu, Kazım Akşahin, yedek üyeler Görkem Kurşun, Birgül Çoşar seçildi.

Marmara Belediyeler Birliği’ne Üyeliği’ne CHP’nin adayları, asil üyeler Sabahattin Öztürk, Rahşan Sert Kaya Daniş, yedek üyeliğe ise Murat Topaloğlu  seçildi.

Tarihi Kentler Birliği’ne CHP’nin adayları, asil üyeler Fırat Durak, Ebru Demir Arslan, Güzin Alpaslan; yedek üyeler Hande Zuhal Gençgüven, Hüseyin Karaköse seçildi.

Tükiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne CHP’nin adayları; asil üyeler, Ali Delen, Ahmet Atila Yılmaz, Mehmet Tunçer seçildi.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ne CHP’nin adayları asil üyeler Serdal Mumcu, Murat Sönmez, Yakup Fındık seçildi.

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği için CHP’nin adayları asil üyeler Gökay Savaşan, Ahmet Çoşkun; yedek üyeliğe Tan Hüseyin Kıroğlu seçildi.

 

 

KOMİSYONLAR BELLİ OLDU

İmar ve Bayındırlık komisyonuna CHP’den Mahmut Sedat Özkan, Sebahattin Öztürk, Erkan Erdoğan, Önder Turmuş, Elif Fındıkoğlu; AKP’den Adnan Zeki Bostancı, Abdülnaser Şimşek, ve Eyüp Dursun’u seçildi.

Plan Bütçe Komisyonu için CHP’den Ahmet Oğuz Demir, Emre Alageyik, Ali Rıza Yakupoğlu, Ediz Zeyrek, Sinan Kılıç; AKP’den Hasan Şahin Ercan Alioğlu, Nejat Öztürk seçildi.

Sağlık ve Salgın Hastalıklar Komisyonu’na CHP’den Ahmet Atilla Yılmaz, Mehmet Demirok, Mehmet Keleş, Ali Şar, Soner Berberoğlu; AKP’den Abdülhakim Kaya, Özlem Zekiye Bağlar, Selma Akın Patır seçildi.

Ulaşım ve Trafik Komisyonu’na CHP’den Gencay Özcan, Ali Mesut Çelik, Barış Antik, Gamze Kansuoğlu, Onur Özyurt; AKP’den Muhammet Çakır, Yusuf Tık, Eyüp Uyanık seçildi.

Eğitim Komisyonu’na CHP’den Ferhunde Şirin, Sacit Terzi, Sami Can Okakın, Ebru Akgün Pekel, Müslüm Kocaoğlu; AKP’den Şahin Karasar, Sevilay Kırbaş, Mücahit Şahin seçildi.

Hukuk Komisyonu’na CHP’den Melendiz Dalyan İzgi, Hüsyeyin Ersöz, Batuhan Ersoy, Atilla Özen, Rahşan Sertkaya Daniş; AKP’den Muahmmet Kaynar, Resul Kaya, Ali Cengiz Yılmaz seçildi.

Tarife Komisyonu’na CHP’den Fatih Üstünbaş, Adem Ayverdi, Fırat Durak Cem Kalender Mustafa Karaoğlu; AKP’den Adem Yıldız Abdülrahim Güneşdoğdu ve Tülay Kalav seçildi.

Harita Komisyonu’na CHP’den Tugay Sucuoğlu, Mehmet Tunçer Süleyman Kolcuoğlu,Altan Aygün, Elif Gamze Öztürk AKP’den Saim Kadıoğlu, Hüseyin Birdal, Mustafa Koral seçildi.

AB ve Dış İlişkiler Komisyonu’na CHP’den Nazlı Akyüz, Berkcan Yarar, Onur Uğurdan, Hülya Sarı, Bülent Kaygun; AKP’den MEhmet Akif Soysal, Işıl İlgin Oktay ve Hüseyin Aksoy seçildi.

Turizm Komisyonu’na CHP’den Hüseyin Karaköse, Zeynel Çağlar, Murat Özkurt, Hande Zuhal Gençgüven, Cengiz İnce AKP’den Cemil Keskin, İbrahim Akın ve Haydar Göksu seçildi.

Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’na CHP’den  Murat Topaloğlu, Doğan Öztürk Balcıoğlu, Metin Akıncı, Cihan Akman, Güzin Alpaslan; AKP’den Hakan Cenk Gündoğdu, Yunus Mercanlı ve Ercan Döner seçildi.

Engelsiz Hayat Komisyonuna CHP’den Selda Yücel, Eşref Eker, İbrahim Çalışkan, Ali Ekber Kızılkan, Elif Gül AKP’den, Muharrem Memiş, Sefanur Akça, Sefer Avcı seçildi.

Kadın Aile ve Çocuk Komisyonu’na CHP’den Nazifa Aktaş, Ezgi Akgül, Sibel Tan Çetinkaya, Filiz Akyol Akar, Fatma Özlem İzol, AKP’den, Şeyma Akdağ, Süheyla Topçu ve İnce Özek seçildi.

Kent Ekonomisi, Meslek Odaları ve Sendikalar Komisyonu’na CHP’den Nizamettin Kümeç, Bünyamin Ağbaş, Metin Kaya, Nihat Doğan, Abdülcebbar Barış; AKP’den Süleyman Baba, Dursun Çağlayan, Rıza Özer seçildi.

Halkla ilişkiler Komisyonu’na CHP’den Selçuk Cebir, Ozan Özçelik, Uğur Dağ, Yakup Fınfık, Hasan Özdemir; AKP’den Muhammet Çimen Zekeriya Eroğlu, Cüneyt Tezcan seçildi.

Altyapı Mesken ve Emlak Komisyonu’na CHP’den, Caner Kılıç, Ali Can Yiğit, İlker Uluer, Sefer Karaahmetoğlu, Hakan Çebi; AKP’den Dinçer Gürbüz, Murat Özden, Ekrem Baki seçildi.

Temel Haklar Komisyonu’na CHP’den Kıymet Kaya Koçak, Ertan Akbaba, Gültekin Özdemir, Esra Yenidünya, Nilüfer Yeşiltepe; AKP’den Eyüp Şakar, Muhammet Uzuner, Ömer Faruk Gedikli seçildi

Tarım Orman Hayvancılık ve Su Ürünleri Komisyonu’na CHP’den Gökay Savaşan, Süleyman İşler, Tan Hüseyin Kıroğlu, Ahmet Çoşkun, Bilgehan Murat Meriç; AKP’den Sultan Aşkın, Bekir Karakuş, Mumammer Kütük seçildi.

Çevre Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu’na CHP’den Gökhan Taneri Vural, Uğur İrfan Ergün, Birgül Coşar, Sibel Aydın Işıköndeş, Suat Karaoğlan; AKP’den Abdullah Aksu Serkan Duran, Büşra Uncu Özsen seçildi.

Gençlik ve Spor Komisyonu’na CHP’den Can Çobanoğlu, Ekrem Eray Arda, Berat Maksut Usta, Gökhan Can, Mahsun Arvas AKP’den Umut Arman Sonay, Ahmet Ocakçı, Adem İnce seçildi.

Kültür ve Sanat Komisyonu’na CHP’den Ebru Demirarslan, Elmas Arus, Uğur Yetimoğlu, Umutcan Kıskanç, Turabi Şen; AKP’den Gaye Zayıf, İzzet Neşet Yafes Bakırcı, Zehra Kaya seçildi.

Sosyal Hizmetler Bağımlılıkla mücadele ve Rehabilitasyon Komisyomu’na CHP’den Elmas Aruz, Pınar Ünsal, Ali Abbas Çoşkun, Halit Yılmaz, Servet Güzel; AKP’den Şaduman  Şeker, Yılmaz Öz, Zeynep Vurmazyiğit seçildi.

Kentsel Yenileme Komisyonu’na CHP’den Tarık Erdoğan, Mustafa Yasa, Cumhur Yılmaz, Taylan Ova, İsmail Çarboğa; AKP’den Hayrettin Yeşilyurt, Şenol Öksüz, Özlem Bilgiç seçildi.

İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyonu’na CHP’den, Ertan Yıldız, Erol Beytaş, Ali Aral, Görkem Kurşun, Burak Korkmaz; AKP’den Harika Öztürk, Mehmet Rıdvan Arslan, Yunus Emre Özbek seçildi.

Göç Göçmen ve Mülteciler Komisyonu’na CHP’den Rehşan Karahan, Ayhan Örs, Coşkun Çetintaş, İbrahim Kahraman, Arzu Yazan; AKP’den Nurdan Ertuğrul, Şule Hayal, Uğur Tolgahan Sipahi seçildi.

Akıllı Kent ve Bilgi Komisyonu’na CHP’den,  İSmail Hakkı Bulut, Cem Erdoğan, Anıl Dursun, Uygar Elitoğ, Hakan Yılmaz; AKP’den Muahrrem Balık, Aykut Arıkbuğra, Orkun Ayhan seçildi.

 

Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Halkçı belediyecilik anlayışımız Türkiye’de pek çok şehre de örnek olmuştur. Dayanışmacı ruhumuzu temsil eden askıda fatura uygulamamız dünyada defalarca kez örnek alındı.

Milletimiz 31 Martta mesajlar vermiştir. O mesajları iyi anlamakla yükümlüyüz. Demokratik bir meclis tecrübesini hemşerilerimize yaşatacağız.  İstanbul tarihinin en şeffaf, en verimli meclisi olmak konusunda kararlıyız. Yetkimizi sadece 16 milyon İstanbullunun çıkarları için kullanacağız. Ülkemizin ve cumhuriyetimizin kurucu değerlerine ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği ilkeler ve doğrultuya layık olacağız. 31 Mart seçim sonuçları adaletli, sorun çözme temelli siyaset talebinin net ifadesidir. 31 Mart insanları kutuplaştırmayan ortak akla dayalı ve vicdanlı bir siyaset talebinin net ifadesidir.

“ANLAYIŞIMZDA PARTİZANLIK YOK”

“Bizim hizmet anlayışımızda hiç bir kesim bir diğerinin hasmı değildir. Olamaz olmamalıdır. Partizanlık bizim yönetim anlayışımızda yoktur. Önümüzdeki 5 yıl bu mecliste bu anlayışı göstermek için adımlar atacağız. Ortak akılla şehrimizin tüm sorunlarını tek tek çözecek büyük ve kalıcı yatırımları hep birlikte yapacağız. Bu büyük ekonomik krizde vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Kent lokantaları, burslar, yurtlar, anne kartlar ile sosyal altyapı projelerimizi arttıracağız. Elimizden gelen her fırsatı ve kaynağı kullanarak şehrimizin altını metro ağlarıyla örmeye devam edeceğiz. Umut ediyorum ki hiç bir fayda sağlamadığı bu seçimlerle iyice anlaşılan bazı engelleme çabaları da artık son bulur.”

“BEKLEYEN İMZALARI ATIN”

“Başta Beylikdüzü – Sefaköy raylı sistemi olmak üzere artık bekleyen tüm imzalarımızı atınız.

İstanbul’un çevre ulaşım ve trafik sorunlarını hep birlikte çözelim. Bu yeni dönemde sırt sırta verirsek şehrimizin her ilçesinde yaşam kalitesini kat kat arttırabiliriz. Aramızda çok deneyimli üyeler olduğu gibi halk iradesini İBB Meclisi’nde ilk kez temsil edecek üyelerimiz de var. Her birine bu dönemde başarılar diliyorum.”

“PARTİCİLİK YAPMAMALIYIZ”

“Ülkemizin etrafı uluslararası sorunların adeta merkezi haline dönmüştür. Ulusal güvenlikle ilgili daha büyük riskler içeren bir ateş çemberiyken hiç birimizin particilik yapma lüksü olmaz olamaz. Uzun yıllar inatla uygulanan yanlış ekonomi politikaları nedeniyle millet fakirleşirken, bu milletin evlatları kendi ana vatanından umudunu kaybederken particilik yapmamalıyız. ”

“İSTANBUL’UMUZU DEPREME HAZIRLAYALIM”

“Deprem riskine yaklaşırken particilik yapmamalıyız yapamamalıyız. Siyasetin her koşulda müzakere sanatı olduğunu bilerek hareket edeceğiz. Hangi partiden olursa olsun seçilen tüm yeni meclis üyelerimize belediye başkanlarımıza hükümetimize çağrıda bulunuyorum. Gelin ülkemizi ve İstanbul’umuzu güzel günlere hep birlikte taşıyalım. Bu sonucu hukuk devletimizi yeniden tesis etmek için sinerjiye dönüştürelim. Demokrasi ve kardeşlik iklimimizi yeniden tesis edelim. Akılcı, şeffaf ve hesap verilir politikalarla ekonomimizin ayağa kalkmasına hep birlikte el verelim. El birliğiyle ülkemizi İstanbul’umuzu depreme hazırlayalım.”

2027 AVRUPA OYUNLARI

“2027 Avrupa Oyunlarının İstanbul’da yapılması adına çok önemli bir ev sahipliği protokolüne imza attık. Belediyemiz, Devletimiz ve milletimizin ortak başarısıdır. 2036 Olimpiyat ve Paralimpik oyunlarının öncüsü olacağına inandığım bu organizasyonda el ele omuz omuza vererek tüm dünya spor kamuoyuna İstanbul’un başarısını göstermek adına sabırsızlanıyoruz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için de mutluluk duyuyorum. Dünyanın pek çok ülkesinden gelecek kafilelerle İstanbul’a yakışır şekilde kutlayacağız.”

KEPEZ MESAJI

“Erzincan’daki maden faciasından İstanbul’daki yangın faciasına kadar yaşamlarını yitiren yurttaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. İnsan canını ilgilendiren her konuda yetkili makamların titizlikle başta da en yüksek adaletle incelemenin yapılmasını temenni ediyorum.  Soma’dan Pamukova’ya Çorlu Tren Kazası Faciasına  kadar pek çok olay ortadadır. Kazalar ve facialar eğer ihmal üzerinden gerçekleşmişse sorumlusu ya da sorumluların partilerine bakılmadan gereği yapılmalıdır. Bu gereklilik iktidar partisi için neyse benim partim CHP için de aynı şekilde uygulanmalıdır. Adalet herkesi eşitler. Ne yazık ki bu saydığım işlerde yıllardır mahkemelerde birileri korunurken Antalya’daki kazada hayatını kaybeden vatandaşa rahmet diliyorum. Kepez Belediye Başkanı’mızın tutuklanması akıl ve vicdanlarda soru işareti bırakmıştır. Bunun nedeni adaletin adamına göre tecelli ettiği duygusunu yaratmıştır. Kamuoyuna bu anlamda bir vicdan çağrısı yapmak isterim. ”

GAZZE MESAJI

“Gazze’deki insanlık dramının bir an evvel sona ermesini temenni ediyor İstanbul’un kalbinin tüm mazlumlarla attığını duyurmak istiyorum. Bölgemizdeki gerilim ve çatışma ortamının bitmesini temenni ediyorum”

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan sonra konuşan AKP İBB Meclis Grup Başkanı  Zeynel Abidin Okul:

İstanbul halkı,  Meclisi’de İBB Başkanlığı’nı da CHP’ye verdi. İstanbul halkının ortaya koyduğu iradenin başımızın üstünde yeri var. Bu dönemde AKP grubu olarak muhalefet görevini çok dikkatli bir şekilde İstanbul halkının menfaatlerini gözeterek sürdüreceğiz.

Kaynak: TELE1