AKP Atatürk portresinden neden rahatsız!

Yayın tarihi: 27 Şubat 2019 Çarşamba 11:17 am - Güncelleme: 27 Şubat 2019 Çarşamba 11:17 am

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal’ın, TBMM’nin iktidar kulisinde Atatürk tablosunun neden bulunmadığı soruna yanıt Meclis Başkanı’ndan geldi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, iktidar kulisinde Atatürk tablosu yok diyemedi, kulislerde var demekle yetindi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Meclis Başkanlığı’na Meclis’te bulunan tablolarla ilgili bir soru önergesi verdi. Tanal’ın Meclis Başkanlığına yönelttiği sorular ise şöyle:

1- TBMM iktidar kulisinde kaç tane tablo veya portre vardır?
2- İktidar kulisinde bulunan bu tabloların içinde neden ülkenin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk bulunmamaktadır?
3- İktidar kulisinin her bir duvarında birçok tablo asılı iken Mustafa Kemal Atatürk’e yer verilmemesinin herhangi bir nedeni var mıdır?
4- İktidar kulisinde ne kadar süredir Mustafa Kemal Atatürk tablosu bulunmamaktadır?
5- Muhalefet kulisinde bulunan Atatürk tablolarından iktidar kulisine ne zaman asılacaktır?

ŞENTOP, İKTİDAR KULİSİNDE ATATÜRK POSTERİ YOK DİYEMEDİ
Meclis Başkanlığı makamına yeni geçen Başkan Mustafa Şentop, soru önergesini şöyle yanıtladı: “TBMM binası bir bütün olarak değerlendirilmekte ve kulislerde de ayrım gözetmeksizin sanat eserleri sergilenmektedir. İktidar kulisinde 13, muhalefet kulisinde 8 olmak üzere TBMM koleksiyonuna ait 21 tablo kulislerde bulunmaktadır. TBMM ana bina içerisinde, kulislerde bir büyük boy ebru çalışma Atatürk portresi ile bir adet halı dokuma Atatürk portresi, tören salonu ve mermerli salonda ise Atatürk konulu yağlıboya tablolar olmak üzere Meclis binasının pek çok yerinde Mustafa Kemal Atatürk’e ait portre ve sanatsal çalışmalar bulunmaktadır.”

DİLERİM ÖNERGEM VESİLE OLUR
Meclis Başkanı Şentop’un iktidar kulisinde Atatürk tablosu var mıdır sorusunu cevaplayamamasını eleştiren Tanal, şunları söyledi:
“TBMM ana bina içerisinde, kulislerde bir büyük boy ebru çalışma Atatürk portresi ile bir adet halı dokuma Atatürk portresi….. deyip muhalefet kulisinde var ama iktidar kulisinde yok diyememek kaçamak cevap vermektir. Mademki TBMM binası bir bütün olarak değerlendirilmekte, o zaman iktidar kulisinde Atatürk portresi yok demekten neden çekiniyorlar? Bu kaçamak cevaplar akıllara şu soru getiriyor. Ak Parti içerisinde ülkenin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü kuliste görmek istemeyenler mi var? Ya da kaçamak cevaplarla Atatürk portresinin iktidar kulisinde olmadığı neden saklanıyor? Sorularıma net bir cevap alamadığım için Meclis Başkanlığı makamına iki soru daha yönelttim. 1-Türkiye Büyük Millet Meclisi içinde Atatürk posterinin bulunmadığı yerler nerelerdir? 2-Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iktidar kulisinde Atatürk posteri, tablosu, resmi var mıdır?  Mustafa Kemal Atatürk’ten, onun resminden kimseye zarar gelmez. Sözde milliyetçi iktidar, her şeye alıştı da bir Atatürk’e alışamadı. Dilerim bu soru önergesi, iktidar kulisine Atatürk portresi asılmasına vesile olur.”