AKP, Alevileri seçim yatırımı olarak mı görüyor?

Yayın tarihi: 4 Kasım 2021 Perşembe 7:12 pm - Güncelleme: 4 Kasım 2021 Perşembe 7:12 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cemevi ziyaretleri sonrası AKP’nin ne yapacağı merak konusu oldu. Erdoğan’ın 25  Ekim’de yaptığı kabine toplantısında 58 ildeki 1585 cemevini ziyaret ettiğini açıklaması, muhalefet tarafından ‘seçim yatırımı’ olarak yorumlandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Talimatımızla ülkemizin 58 ilindeki 1585 cemevi ziyaret edilerek hazırlanan kapsamlı çalışmayı görüştük” açıklaması muhalefet tarafından “seçim yatırımı” olarak nitelendirildi. AKP’de ise Alevilerin talepleri ve özellikle de cemevlerinin statüsü konusunda ne gibi adımlar atılabileceği tartışılıyor.

Alevilerin talepleri konusunda yeni anayasa çalışması kapsamında düzenlemeler yapılması, Diyanet gibi, ayrı bir Alevi cemaati başkanlığı kurulması seçeneklerinin tartışılabileceğini belirten AKP kurmayları, “Devletin müdahale hakkını saklı tutan böyle bir düzenlemeye Alevilerin tüm kesimlerinin onay verip vermeyeceği önemli. Ortak bir bakış açısına ihtiyaç var” görüşünü dile getiriyor.

YENİ BİR ‘ALEVİ’ AÇILIMI MI?

Erdoğan’ın cemevlerine yönelik açıklamaları siyasi kulislerde iktidarın yeni bir “Alevi açılımı”na hazırlandığı yorumlarına neden oldu. BBC’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, AKP kulislerinde bir süredir cemevlerinin ihtiyaçlarının ve Alevi toplumunun taleplerinin karşılanmasına dönük çalışmalar yürütüldüğü konuşuluyor.

Ancak bu kez geçmiş yıllarda yapılan “Alevi açılımları”nın sonuçsuz kalması da dikkate alınarak, “açılım” ifadesi kullanılmıyor ve “Alevi toplumunun taleplerinin ve cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanması”na dönük adımlardan söz ediliyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Alevi toplumunun taleplerini karşılayacak bir çalışma konusunda samimi olduğu” vurgulanırken yeni süreçle ilgili, “Bu işin geçmişte devlet eliyle yürütülmesi ciddi sorunlar doğurdu. O nedenle şimdiki çalışma daha sivil bir şekilde sürdürülüyor. Sorunlar, ihtiyaçlar dinlendi. Yapılması gerekenler yapılıyor, yapılmaya da devam edecek” değerlendirmesi yapılıyor.

İKİ BAKANLIĞA GÖREV

Alevilerin talepleri ve cemevlerinin gereksinimlerinin tespiti konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından bir süredir çalışmaların yürütüldüğü belirtilirken, 25 Ekim’deki kabine toplantısında da bu çalışmalar sonucu hazırlanan raporun sunulduğu belirtiliyor.

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu’nda yedek üye de olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı Ali Arif Özzeybek’in cemevlerini ziyaret ederek gereksinimleri konusunda bilgi aldığı bir süre önce kamuoyuna yansımıştı.

“KENDİ ARALARINDAKİ KONSENSUS ÖNEMLİ”

AKP kurmayları, cemevlerine ibadethane veya kültür merkezi statüsü verilmesi, alevi dedelerine maaş bağlanması, cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük seçeneklerin tartışıldığını ancak sorunların tek başına iktidarın veya devletin alacağı kararla çözülemeyeceğini, Alevilerin öncelikle kendi içlerinde bir konsensus sağlaması gerektiğini ifade ediyorlar.

Alevi dedelerine maaş bağlanmasına bazı Alevi örgütlerinin “Alevi inancına ve geleneklerine aykırı olduğu” olduğu gerekçesiyle karşı çıktığına dikkat çeken AKP kaynakları, devlet tarafından maaş bağlansa bile bu durumun Aleviler arasında yeni bir tartışmayı başlatacağına işaret ediyor.

Tüm bu ayrıntılar dikkate alınarak kapsamlı ve titiz bir çalışma yürüyeceğine dikkat çekilirken geçmiş yıllarda hazırlanan raporların yeni çalıştaylarla güncellenebileceği, farklı Alevi kesimleriyle görüşmeler yapılabileceği ifade ediliyor.

Erdoğan’dan seçim yatırımı: 1585 cemevini ziyaret ettik