Flaş… AKP 40+1 için harekete geçiyor!

Yayın tarihi: 2 Ekim 2019 Çarşamba 1:48 pm - Güncelleme: 2 Ekim 2019 Çarşamba 1:48 pm

31 Mart seçimi sonrası ortaya çıkan tablodan büyük kaygı duyan AKP yönetimi, Cumhurbaşkanlığı veya olası erken seçim öncesi barajı yüzde 40+1’e düşürmek için harekete geçiyor. Parti yönetimi, muhalefet partilerinin de desteğiyle erken seçim öncesi değişikliği yasalaştırmak istiyor.

 

Yeniçağ gazetesinden Serkan Talan’ın haberine göre; AKP’nin kurucu isimlerinden ve eski bakan Faruk Çelik’in başlattığı ‘Yüzde 40’ tartışması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olumlu sinyaller vermesi sonrası alevlendi. Çelik’in Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda seçilmesi için gereken yüzde 50 artı bir şartının yüzde 40’a çekilmesi önerisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da destek görmesi Ankara kulislerini hareketlendirdi. AKP’ye yakın kaynaklar, Erdoğan’ın masasına 31 Mart seçimlerinden sonra gelen anketlerde AKP’nin oylarında görülen sert düşüş, seçim barajının düşürülmesi önerisini gündeme geldiğini belirtti.

40+1’in amacı anlaşıldı! KONDA Genel Müdürü’nden Erdoğan’ı üzecek açıklama

AKP’nin 4-6 Ekim tarihlerinde Kızılcahamam’da yapacağı kampta söz konusu önerinin bir numaralı tartışma maddesi olacağı belirtilirken, ilk tur barajının yüzde 40’a çekilmesi için gereken anayasa değişikliğinin en kısa zamanda Meclis gündemine getirilerek yasalaştırılması hedefleniyor. Saray’a yakın kaynaklar ise Erdoğan’ın 2021 yılının Kasım ayında yapılacak olası bir erken seçim öncesinde söz konusu değişikliğin hayata geçirilmesini istediğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’nin yeni yasama yılı açılışı sonrası yaptığı açıklamada “Bu durum bir anayasa değişikliği gerektiriyor. Dolayısıyla konuşma yeri Meclis’tir. Ön hazırlığımızı buraya getirebiliriz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz’ ifadelerini kullanmıştı.

Muharrem İnce’den ’50+1′ açıklaması

SON ANKETLER BÜYÜK KORKU YARATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP yönetiminde 31 Mart seçimleri sonrası iktidarda kalma korkusu ağır basıyor. Yerel seçimde başta İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin kaybedilmesi ve oy oranlarına yaşanan düşüş, cumhurbaşkanlığının da kaybedilmesi ihtimalini güçlendirdi. Erdoğan’ın masasına gelen son anketler ise bu korkuyu daha da yukarı çekti. AKP’ye yakın kaynaklar, Erdoğan’ın oy oranlarında en az 6 puanlık düşüş gözlemlendiğini belirtirken, Cumhur İttifakı’nın toplam oyunun bile Erdoğan’ın seçilmesi için yeterli olmadığını söyledi.Parti içinde yaşanan tartışmalar, ekonomideki sert düşüş ve yeni parti çalışmaları AKP’nin oylarındaki düşüşün en önemli nedenleri olarak gösterilirken, parti yönetimi iktidarda kalmak için son çare olarak seçilmek için gerekli olan yüzde 50 artı birlik şartı 40’a çekmekte buldu.

AKP VE MHP TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu öneriye sıcak bakarken, olası bir erken seçim öncesinde anayasa değişikliğinin Meclis gündemine gelmesini istedi. Parti kaynakları, anayasa değişiklik teklifinin hazırlanarak en kısa sürede muhalefete sunulacağını belirtti. AKP ve MHP’nin anayasa değişikliğinin onaylanması için yeterli çoğunluğa sahip olamaması nedeniyle muhalefetin tavrı önemli rol oynayacak.

İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi, asıl önemli olanın parlamenter sistemin güçlendirilmesi olduğunun altını çizerken, söz konusu değişikliğin kendilerine sunulması durumunda gösterecekleri tavır henüz netlik kazanmış değil