Akkuyu’da temel atma töreni… Erdoğan ve Putin’den açıklama

Yayın tarihi: 10 Mart 2021 Çarşamba 4:55 pm - Güncelleme: 10 Mart 2021 Çarşamba 4:56 pm

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) üçüncü ünitesinin temel atma törenine AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katıldı. Törende konuşan Erdoğan, “Bu devasa projeyi Türk-Rus işbirliği sembollerinden biri olarak görüyoruz” dedi. Putin ise, “Ortak projemiz Akkuyu NGS’de yeni bir dönem başlıyor” ifadesini kullandı.

Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü ünitesinin inşasının başlaması nedeniyle düzenlenen temel atma töreni başladı. Törene AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus mevkidaşı Putin de video-konferans yöntemiyle katıldı.

usya Devlet Başkanı Vladimir Putin konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Akkuyu sahasında toplam 4 ünite kurulacak. Covid-19 ile ilgili zorluklar bile bizi engelleyemedi . Projede yer alan personelin sağlık güvenliği için gerekli tüm tedbirler alınıyor. Türkiye’de bir ilk olan Akkuyu, 2023 senesinde devreye girecek. 2023 senesi Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünün kutlanacağı senedir. Ortak projemiz Akkuyu NGS’de yeni bir dönem başlıyor.”

ERDOĞAN: ENERJİDE ÜLKEMİZİN YARINLARINI GARANTİYE HEDEFLİYORUZ

Putin’in ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da şöyle konuştu: “Bu hamlemizle enerjide ülkemizin yarınlarını garantiye almayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl 4. reaktörün de temelini atacağız. Tesisimiz yapım esnasında 16 bin, üretim dönemindeyse 4 bin kişilik istihdam sağlayacaktır. Yıllık enerji ihtiyacının yüzde 10’u karşılanacak.

İlk reaktörü 2023 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Diğer reaktörlerin de peyderpey üretime geçmesi için gece gündüz çalışacağız. Hedef nükleer enerjiyi ülkemizin enerji sepetine eklemek. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız. Bu devasa projeyi Türk-Rus işbirliği sembollerinden biri olarak görüyoruz. İşbirliğimizi yeni projelerle derinleşme noktasında Sayın Putin’le aynı iradeyi paylaşıyoruz.”

Konuşmaların ardından Akkuyu NGS’nin 3. reaktörünün temeli atıldı. Öte yandan Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapılacağı bölgede yaşanan çevre felaketinin yaşanacağını belirtilmişti, proje tartışmalara neden olmuştu.