Akkuyu Nükleer Santrali'nde yüklenici firmalardan IC İçtaş'ın çekilmesinin ardından sular durulmuyor. Akkuyu Nükleer Santral inşaatı işçileri zam talepleri karşılanmadığı için iş bıraktı.

Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesinde, taşeron şirketlerden Aydıner İnşaat'a bağlı olan işçiler, zam talepleri karşılanmadı. Bunun üzerine işçiler iş bıraktı. Sendika.Org’a konuşan Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, "İşçilerin yüzde 45 oranında zam talep ettiğini, patronun ise yüzde 27 zam önerdiğini ifade etti. İşçiler zammı yetersiz bulunca iş bıraktı" dedi. Nihat Demir, işverenle görüşmelerin sürdüğünü belirtti. https://tele1.com.tr/akkuyu-tartismalarinin-perde-arkasinda-ne-var-671930/

AKKUYU'DA NELER OLUYOR?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) son etabının temelinin atılmasından birkaç gün sonra inşaatıyla ilgili ortaklık yapısının değiştirilmesi ve Türk şirketin sözleşmesinin feshedilmesi dikkat çekti. Mersin’de inşası süren Akkuyu Santrali’nin dördüncü ve son etabının temeli 21 Temmuz’da atıldı. Törenin ardından 26 Temmuz’da ise Ruslar tarafından kurulan projenin ana geliştiricisi Akkuyu Nükleer A.Ş., inşaat işlerindeki katılımcıların yapılandırılmasının yeniden düzenlenmesine karar verildiğini belirterek Türk şirket Titan-2 IC İçtaş ile sözleşmesini feshettiğini duyurdu. IC İçtaş konuya ilişkin yaptığı açıklamada, projede doğrudan değil yüzde 50 ortak olduğu T2-IC Ortak Girişim Şirketi ile yer aldığını ve feshin hukuksuz olduğunu savunarak uluslararası yargı yoluna başvuracağını duyurdu. Bu tartışmaların merkezindeki iki taraftan “yerelleştirme” ile ilgili de karşılıklı suçlamalar ortaya atıldı. IC İçtaş’ın yerine TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) geldi.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş’DEN BİLGİLENDİRME

Akkuyu Nükleer, işlerin iş bırakma eylemi hakkında açıklama yaptı. Şirketin açıklaması şöyle: "23 Ağustos 2022, Büyükeceli, Mersin- 23 Ağustos 2022'de Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) şantiyesinde Aydıner İnşaat'a bağlı olarak çalışan bir grup işçi, maaşlarında yapılan artışın yeniden ele alınması talebiyle iş verenlerine başvurmuştur. İşçiler, ücretlerinde yapılacak artışın sahada diğer şirketlere bağlı olarak çalışanlarla işin zorluk derecesine bakılmaksızın aynı oranda olmasını talep etmiştir. Bunun üzerine Aydıner İnşaat'ın temsilcileri işçilere taleplerini yetkililerle görüşerek çözüm bulma sözü vermiş, işçiler de bunun üzerine mesailerine kaldıkları yerden devam etmiştir. Taşeron çalışanların ücretlerinde yapılacak artışlar AKKUYU NÜKLEER A.Ş. yönetimi ve ilgili şirket yöneticilerinin katılımıyla operasyonel merkezde düzenli olarak görüşülmektedir. Proje yönetimi, çalışanların ücret ve ikramiye ödemeleri için en uygun seçenekleri geliştirmek için adımlar atmaktadır. AKKUYU NÜKLEER A.Ş İletişim Birimi"