Mersin’de alevler nükleer santral inşaatına ulaştı! 110 ev tahliye edildi

Yayın tarihi: 7 Eylül 2022 Çarşamba 2:49 pm - Güncelleme: 8 Eylül 2022 Perşembe 9:57 am

Mersin’in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Santral inşaatının yakınlarında orman yangını çıktı. Yangına müdahaleler sürerken risk altındaki 110 ev tahliye edildi. Yangın nedeniyle Mersin-Antalya D-400 karayolu ulaşıma kapatıldı.

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Akkuyu Nükleer Santrali’nin de inşa edildiği Büyükeceli Mahallesi’nin Karadere mevkiinde ormanlık alanda sabah erken saatlerde yangın çıktı. Yangın rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü.

Yangına 5 uçak, 3 helikopter, 40 arazöz, 300 personel müdahale ediyor. Öte yandan ,Karaman, Antalya, Adana, Konya illerinden takviye arazöz ve su tankerleri bölgeye intikal ettirildi. 110 ev tedbiren boşaltılırken, burada yaşayan vatandaşlar okul bahçesine alındı. Vatandaşların barınma ihtiyacı içinde Gülnar ilçesinde bulunan lojmanlar hazırlandı.

Akkuyu 2023’e yetişmeyecek iddiası!

YANGINA GİDEN ORMAN PERSONELİ KAZA YAPTI: 3 YARALI

Karadan ve havan gerçekleştirilen müdahalelerde, rüzgarın sık sık yön değiştirmesi nedeniyle söndürme çalışmalarından güçlük yaşanırken, çalışmalara katılmak üzere giden Gülnar Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı bir arazözün kaza yapması sonucu 3 personel hafif yaralandı. Delikkaya köyü civarında meydana gelen kazada, araçta bulunan orman personelleri, çevredekilerin de yardımıyla kurtarılarak ilk müdahaleleri olay yerine çağrılan ambulansta gerçekleştirildi.

VALİDEN AÇIKLAMA

Yangınla ilgili Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan bir açıklama yaptı. Ali Hamza Pehlivan, “Bu yangında başta orman bölge ekiplerimiz olmak üzere müdahaleye başlandı. İlk saatlerde rüzgarın da gücüyle kısmen yerleşim alanlarına doğru, kısmen de kuzeye doğru yayılma eylemi gösterdi. Öncelikle şunu ifade edeyim çok şükür bir can kaybımız yok. Tedbiren mahallelerimize yakın 110 hanede 450 vatandaşımızı tahliye ettik. Ama yangın buralara yaklaşmadan bu tedbirleri aldığımız için herhangi bir onlarla ilgili sağlık vb. problem yaşanmadık” ifadelerini kullandı.

Yangında hanelerde herhangi bir problem yaşanmadığını söyleyen Pehlivan, “Hanelerde de şu an itibariyle bir problem yok. Sadece ormanlık alan içerisinde metruk bir binanın yandığını arkadaşlar tespit etti. İçerisinde herhangi bir canlının bulunmadığı yaşam alanı olmayan metruk bir binaydı. Hummalı bir söndürme çalışması sürdürülüyor. Bu kapsamda 18 helikopter 6 uçakla yangına müdahale ediyor. Bu helikopterlerin içerisinde Orman Genel Müdürlüğümüze ait helikopter olduğu gibi Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından yönlendirilen helikopterlerimiz var. Ayrıca 81 arazöz şu anda yangın söndürme çalışmalarını devam ettiriyor. Bütün bu ekiplerde çalışan personel sayısı ise 524. Bunların içerisinde AFAD ve UMKE ile orman bölge müdürlüğü ekipleri de yer alıyor. Tahliye edilen vatandaşlarımızın iaşeleri, derhal çalışma gruplarımız var. Yangının başından bu yana Afet Koordinasyon Merkezi’ni kurduk. Ankara’da da İçişleri Bakanlığı bünyesinde GAMER (Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi) bünyesinde irtibat halindeyiz” şeklinde konuştu.

YANGIN SİLİFKE’YE SIÇRADI

Orman yangını, Silifke ilçesine sıçradı. Silifke ilçesine bağlı Hırmanlı Mahallesi’ndeki evler tedbir amaçlı boşaltıldı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangını kontrol altına almak için çalışmaların aralıksız devam ettiği bildirildi.

YOLLAR KAPATILDI

Yangın nedeniyle Mersin-Antalya D-400 karayolu ulaşıma kapatıldı. Karayolundaki Karayar ile Eceli 1, 2 ve 3 tünelleri de trafiğe kapandı.

Ulaşıma kapatılan Mersin-Antalya karayolu sabah saatlerinde yeniden ulaşıma açıldı.

7 MAHALLEDE 93 TRAFONUN ENERJİSİ KESİLDİ

Öte yandan Toroslar EDAŞ tarafından Silifke ve Gülnar ilçedeki 7 mahallede 93 trafonun enerjisi güvenlik amacıyla kesildi.