Akbelen Ormanı’nda kıyım başladı, köylüler nöbette

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2021 Cumartesi 11:22 am - Güncelleme: 17 Temmuz 2021 Cumartesi 11:35 am

Muğla’da İkizköylülerin koruduğu Akbelen Ormanı’na ekipler girerek ağaç kıyımına başladı. Termik santral için yapılan kıyıma karşı köylüler nöbet kararı aldı.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda kızılçam ağacı kesilmek isteniyor. Ormana yönelik katliam girişimine karşı aylardır mücadele veren İkizköylüler yürütmeyi durdurma istemiyle dava açarken, karar beklenmeden ağaç kesimi başladı. Köylüler kesimi durdurmak için alandaki bekleyişlerini sürdürüyor.

Bir İkizköylü, yaşananları, “Herkes işteyken, hayvanlarının yanındayken müdahalede edemeden indirmeye başladılar ağaçları. Karşımızda insan yok. O kadar konuşuyoruz ‘durdurun, kesmeyin’ diye karşımızda bir taş parçası var. Duygusuz insanlar var karşımızda. Biz burada bu kadar haykırırken, neden sessiz kalıyor insanlar? Biz ölelim o zaman… Ondan sonra istediklerini yapsınlar” diye anlattı.

Motor sesleri üzerine bölgeye giden İkizköy Çevre Komitesi üyesi Nejla Işık, kesime tepki gösterdi. Duvar’dan Osman Çaklı’ya konuşan Işık, 20 kadar ağacın kesildiğini belirterek. “Sabah motor seslerini duyduk. Ormana gittik. 20 ağacı kesmişlerdi. Tepkiler üzerine kesim şu an durdu. Ancak olay yerine jandarma geldi. Bize ‘Eylem yapmak istiyorsanız gidin köyde eyleminizi yapın. Burada kesim yapılmak zorunda’ dediler” şeklinde konuştu. Saat 09:00’da durdurulan ağaç kesimi tekrar başlarsa köylüler, kendilerini ağaçların önüne atacağını belirtti.

NE OLMUŞTU?

740 dönümlük Akbelen Ormanı’nın kesilmemesi için aylardır ormanda nöbet tutan İkizköylüler, ormanın YK Enerji A.Ş,’ye, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verildiğini öğrenmişti. Milas’taki termik santrale kömür temin etmek için maden yapılmak istenen ormanda, ekolojik dengenin ve geçim kaynaklarının yok edilmesini istemeyen doğa savunucuları, Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğüne karşı dava açmıştı. Mahkeme, idarenin savunmasını aldıktan sonra, ormanda bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti. Ancak hukuki süreç devam ederken, ormanda ısrarla kesim yapılmasına tepkili olan yöre halkı, OGM yetkilileri hakkında da geçtiğimiz günlerde “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Ağaçların kesilme kararını veren yetkililer hakkında suç duyurusu