Akbelen direnişi 7. gününde! Jandarmadan ‘gözaltı’ açıklaması

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2023 Pazar 9:24 am - Güncelleme: 30 Temmuz 2023 Pazar 4:49 pm

Liman ve İÇTAŞ’ın katletmek istediği Akbelen Ormanı’nda direniş 7. gününde sürerken bir jandarmanın ağaçlarını korumak isteyen bölge halkında “Yeter beş gündür sizden çektiğimiz lan” dediği görüntü ortaya çıktı. Jandarma Genel Komutanlığı, 40 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin maden sahası için ağaçların katledilmesini önlemek isteyen köylülerin direnişi 7. gününde sürüyor.  Köylüler ve çevreciler, gece boyunca ağaç kesiminin sürdüğü Akbelen Ormanı’nda yürüyüş yaptı.

YK Enerji’nin maden sahasını büyütmek için Akbelen Ormanı’ndaki ağaçları kesmesini protesto ederken dün gözaltına alınan 24 köylü ve çevreci ise, 20 saatlik gözaltı sürecinin ardından serbest kaldı. Gözaltına alınanlardan 18 kişi, Milas Jandarma Karakolu’nda alınan ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. 2’si avukat 6 kişi ise adliyeye sevk edildi.

Savcı, ‘polise mukavemet’ suçlamasını yönelttiği 6 kişiden avukatlar İsmail Hakkı Atal ve Leyla Bilgen’i serbest bırakırken 4 kişiyi ise adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderdi. Sulh ceza hakimi; Yavuz Emre, Caner Gökbayrak ve Esra Balbay’ı yurt dışına çıkış yasağı şartıyla Deniz Gümüşel’i de yurt dışına çıkış yasağı ve haftada 2 gün imza şartıyla serbest bıraktı.

GÖZALTINA ALINAN ÇEVRECİLERE ‘KOLLUK KUVVETLERİNİ DARP ETTİKLERİ’ SUÇLAMASI

Gözaltına alınanların hepsine ‘kamu görevlisine mukavemet’ suçu yönetildi. Gümüşel ve Balbay’ın ise ayrıca kolluk kuvvetlerini darp ettikleri ileri sürüldü.

Deniz Gümüşel, sulh ceza hakimine verdiği ifadede yaşananları şöyle anlattı:

“Ben, Anayasa’nın 169. maddesi uyarınca, doğaya karşı da duyarlılığımdan dolayı anayasal hakkımı kullanmak amacıyla, Milas ilçesinde Akbelen ormanlarının kesilmesine engel olmak amacıyla Milas’a geldim. Pasif direniş göstererek sadece oturma eyleminde bulundum. İlgili kolluk personeline herhangi bir şekilde fiziksel eylemim yahut şiddetim olmadı. Anayasa’nın bana vermiş olduğu haklar çerçevesinde doğayı koruma adına herhangi bir kamu görevlisine müdahalede bulunmadım. Arkadaşlarla eylemde bulundum. Arbede esnasında, o hengamede kolluk personeli tarafından yaralandım. Sağ kolumun iç bölgesinde morluklar, sol kolumda da benzer şekilde kolluk ekiplerinin müdahalesi sonucu yaralanmalar mevcuttur. İlgili personelden de şikayetçiyim. İlgili kolluk personeli de arbede esnasında doğrudan beni hedef alarak yüzüme karşı göz yaşartıcı sprey kullandılar ve yine ilgili personel, pasif eylemimize karşı orantısız güç kullanarak bize karşı suç işledi; kendilerinden şikayetçiyim. Söyleyeceklerim bundan ibarettir.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI AÇIKLADI: 40 GÖZALTI

Jandarma Genel Komutanlığı Akbelen’de 40 kişinin gözaltına alındığını “40 provokatör ve eylemci şahıs Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alınmış olup şüphelilerin adli işlemleri devam etmektedir” diyerek duyurdu. Mahmut Tanal hakkında suç duyurusunda bulunulduğu ve iki jandarma personelinin açığa alındığı da kaydedildi.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın açıklaması şöyle:

Orman Bölge Müdürlüğünce gerçekleştirilen saha çalışmalarını ve hukuka uygun olarak alınan önleyici tedbirleri engellemek ve provoke etmek isteyen, kolluk kuvvetlerine saldıran ve direnen 40 provokatör ve eylemci şahıs Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alınmış olup şüphelilerin adli işlemleri devam etmektedir.

Milletvekili Mahmut Tanal’ın tahrik edici ve etik olmayan davranışları karşısında; görev yerinden emir ve talimatlara aykırı olarak uzaklaşan iki jandarma personeli açığa alınmıştır. Kahraman Türk Jandarmasına karşı sarf etmiş olduğu mesnetsiz ve hakaret içeren söylemlerinden dolayı Milletvekili Mahmut Tanal hakkında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuş olup hukuki süreç kararlılıkla takip edilecektir.

JANDARMADAN ÇEVRECİLERE: YETER SİZDEN ÇEKTİĞİMİZ LAN

7 gündür jandarmanın ağır müdahalesine maruz kalan köylülere Türkiye’nin dört bir yanından destek gelmeye devam ederken bir jandarmanın direnişçilere tavrı akıllara durgunluk verdi. Ortaya çıkan bir videoda jandarmanın yaşam alanlarını koruyan köylülere “Yeter beş gündür sizden çektiğimiz lan” diye bağırdığı görüldü.

 

Akbelen’de doğa katliamı yapan şirkete verilen teşvik miktarı ortaya çıktı!