Akbabaların ölmüş hayvanları yemelerine iğrenerek bakardık ama aslında insan sağlığı için çok önemli rol oynadıkları ortaya çıktı.
American Economic Review'da yayınlanan bir araştırmaya göre yaklaşık 20 yıl önce Hindistan'da akbabaların ortadan kaybolması yaklaşık 500 bin insanın ölümüne yol açtı. Bir zamanlar akbabaların yediği hayvanların ölüleri su yollarını kirletti ve kuduz taşıyan yabani köpeklerin sayısını artırdı.
AKBABALARIN NEDEN YOK OLDUĞU BİLİNMİYORDU
Bir zamanlar on milyonlarca akbabaya ev sahipliği yapan Hindistan'da bu kuşlar çok hızlı bir şekilde ortadan kayboldu. Çalışmayı yapan Dr. Sudarshan Yeni Delhi'de nehrin etrafında akbaba sürülerini gördüğünü aktardı.
YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKTI
Akbabaların neden öldüğü ise yıllar sonra ortaya çıktı. Sığırlarda kullanılan bir iltihap giderici ilaç olan diklofenakın kuşlar için oldukça zehirleyici olduğu anlaşıldı. Bu ilacın verildiği sığırların leşlerini yiyen akbabalar ise kısa süre içinde ölüyordu. Yaklaşık 10 yıl önce bu ilacın kullanımı yasaklansa da bölgede artık akbaba nüfusu kalmadı.
https://tele1.com.tr/istanbulda-sahile-akbaba-indi-kus-gozlemcisi-alper-tuydes-deniz-kenarinda-gormek-cok-garip-986139/#google_vignette
ARAŞTIRMALAR İNSAN ÖLÜMLERİNİN ARTTIĞINI GÖSTERDİ
Akbabaların yok olmasından sonra yapılan araştırmalar diklofenak ilacının fiyatının düştüğü 1994 yılından sonra insan ölümlerinin artmaya başladığını gösterdi. Ölüm oranları, diklofenak ilacının kullanılmadığı ve akbabaların hala yaşadığı bölgelerde ise sabit kaldı. Öte yandan insan ölümlerinin arttığı bölgelerdeki su kalitesindeki düşüş oranları ve kuduz aşısı yapılma oranları da dikkatle incelendi.