Akaryakıt fiyatlarında son durum

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2022 Perşembe 10:31 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2022 Perşembe 10:31 am

Dünyada yaşanan siyasi gelişmeler ve Rusya Ukrayna savaş nedeniyle brent petrol fiyatı dalgalanmaya devam ediyor. Brent petrol fiyatlarındaki değişiklik Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının da sık sık değişmesine neden oluyor.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte brent petrol fiyatlarında dalganlanma sürerken, benzin ve motorin fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor. Motorin’e yapılan zamlar brent petroldeki ani değişimler nedeniyle iptal edilmişti.  Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor.

BENZİNE İNDİRİM, MOTORİNE ZAM

Gece yarısı itibariyle benzin fiyatlarında 83 kuruşluk bir indirim oldu. Motorin 79 kuruş geldi.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre;

İstanbul’da motorin litre fiyatı 24 liradan satılıyor.

Benzinin litresi ise ortalama 20,33 liradan satılıyor.

Akaryakıt fiyatlarında son durum

BRENT PETROL FİYATLARI

Dünü hafif yükselişle 93,65 dolar seviyesinde kapatan Brent petrol, 18 Ağustos 2022 sabahına yatay seyirle başladı. Uluslararası piyasada güncel Brent petrol satış fiyatı 93,66 dolardan işlem görüyor. Bununla birlikte yatırımcılar İran nükleer anlaşmasını canlandırmak için müzakerelerdeki gelişmeleri takip ediyor.

Avrupa Birliği’nin İran’ın petrol ihracatına yönelik yaptırımların kaldırılmasına yönelik teklifinin kabul edilmesi durumunda piyasaya daha fazla petrol girebileceği öngörülüyor.

Bununla birlikte Brent petrolde teknik olarak 93,02 ile 92,34 dolar aralığının direnç, 93,93 ile 94,38 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Motorin zammı bir kez daha iptal edildi

BRENT PETROL NEDİR?

Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.

Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.

Benzin zammı geri çekildi

ZAM İKİ KERE İPTAL

Motorine yapılan 1 lira 26 kuruşluk zammın iptalinin ardından 79 kuruşluk zam da iptal edildi.

Akaryakıt fiyatlarında son durum

Akaryakıt fiyatlarında son durum